handdator

Visa fullständig version : Får jag i mig för lite vitaminer ?


Sayonara
2012-10-15, 15:46
Hej har sedan 2 år tillbaka käkat nästan samma mat varje dag som består utav

kycklingbröst,ris,börd,havregryn,smör,ägg,tonfisk, grönsaksmix

Det jag undrar över är ifall jag får i mig för lite utav någon vitamin ?

det jag oroar mig främst för är att jag skulle ha zink brist, då jag på senaste tiden fått bristningar så fort jag växer lite

Sayonara
2012-10-15, 16:54
bump

zajiwal
2012-10-15, 17:01
Kolla SLV's databas och räkna.

Sverker
2012-10-15, 17:10
Mjölk ? Annars ligger B12 risigt till.
Fet fisk ? Annars så måste du lite på ägg som källa till Omega-3.
Rött kött. Du ligger säkert risigt till med järn. Zink fixar du med köttet.

Sayonara
2012-10-15, 17:27
Mjölk ? Annars ligger B12 risigt till.
Fet fisk ? Annars så måste du lite på ägg som källa till Omega-3.
Rött kött. Du ligger säkert risigt till med järn. Zink fixar du med köttet.

glömde att tillägga att jag dricker mjölk varje kväll med

fet fisk får jag sällan i mig

så det räcker med 12% nötfärs för att täcka ens zink behov ? vad skulle hände om man körde på zink tillskott ? skulle det ge någon positivt fördel ?

Sverker
2012-10-15, 17:39
Vill du inte äta ostron som innehåller massor av zink skulle jag själv satsa på köttfärs:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Zink-/

Sayonara
2012-10-15, 19:43
Vill du inte äta ostron som innehåller massor av zink skulle jag själv satsa på köttfärs:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Salt--mineraler/Zink-/

Men om jag nu äter 800g kycklings bröst /dag borde det väll räcka ? då det står att kyckling inehåller mycket zink jämfört med andra kött sorter, även mjölk

Idefi
2012-10-15, 19:53
Mjölk ? Annars ligger B12 risigt till.
Fet fisk ? Annars så måste du lite på ägg som källa till Omega-3.
Rött kött. Du ligger säkert risigt till med järn. Zink fixar du med köttet.

Kan passa på att fråga om B12.
Mina proteinkällor består oftast av 2 av dessa; Ost, rött kött och ägg. (Ägg varje dag, sedan varierar jag mellan dom andra 2.)
Får även i mig 100g keso/kesella och 100g lättgrädde varje dag. Tar även omega 3 kapslar varannan dag.
Tror du man ligger i risken för att få i sig för lite B12 eller järn med det?

Eddie Vedder
2012-10-15, 19:56
Kan passa på att fråga om B12.
Mina proteinkällor består oftast av 2 av dessa; Ost, rött kött och ägg. (Ägg varje dag, sedan varierar jag mellan dom andra 2.)
Får även i mig 100g keso/kesella och 100g lättgrädde varje dag. Tar även omega 3 kapslar varannan dag.
Tror du man ligger i risken för att få i sig för lite B12 eller järn med det?

Svårt med så odetaljerad information men hursomhelst är ägg en grym källa till B12.

Idefi
2012-10-15, 20:12
Svårt med så odetaljerad information men hursomhelst är ägg en grym källa till B12.

Okej, förlåt. Blir alltid 150-200g (3-4 stycken) ägg varje dag. Sedan varierar det mellan 200g nötfärs och 100g ost varannan dag. Sedan då keson/kesllan och grädden till det.
500g totalt av ris/pasta/havregryn varje dag. samt mycket haricot verts och en del majonnäs.

Sedan på helgerna så blir det oftast nån finare köttbit.

Så jag kan nog känna mig rätt lugn då?

Eddie Vedder
2012-10-15, 20:16
Okej, förlåt. Blir alltid 150-200g (3-4 stycken) ägg?

Gå in på SLV och räkna på den mängden så ser du.

tjing
2012-10-15, 20:45
Njae, eftersom det framkommer att du också äter köttfärs, ost och keso så är det nog ingen fara faktiskt.