Zäta
2012-10-13, 10:51
Hej hej,
Finns det någon här som kan posta vetenskapliga artiklar eller kan hänvisa mig till en anna tråd på forumet i detta ärende kanske?
Men SLV skriver följande på sin hemsida:
Kostens fettsammansättning bör modifieras, främst genom att minska intaget av både mättade fettsyror och transfettsyror. Minskad konsumtion av livsmedel rika på mättade fettsyror leder i allmänhet till en minskning av intaget av kolesterol. De mättade fettsyrorna laurinsyra, myristinsyra, palmitinsyra samt transfettsyror och kolesterol höjer LDL-kolesterolnivåerna i serum, som är en stark riskfaktor för kranskärlsjukdom. För att minska risken för kranskärls-sjukdom är det viktigast att minska intaget av dessa fettsyror. En begränsning av det totala fettintaget är dock viktigt för att minska risken för fetma. Det gör det också möjligt att öka konsumtionen av livsmedel med lågt fettinnehåll vilka samtidigt är rika på näringsämnen och andra ämnen, som kan vara betydelsefulla för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
Jag har lite svårt att hitta källor på en hel del som SLV skriver...
Tacksam för svar.
Finns det någon här som kan posta vetenskapliga artiklar eller kan hänvisa mig till en anna tråd på forumet i detta ärende kanske?
Men SLV skriver följande på sin hemsida:
Kostens fettsammansättning bör modifieras, främst genom att minska intaget av både mättade fettsyror och transfettsyror. Minskad konsumtion av livsmedel rika på mättade fettsyror leder i allmänhet till en minskning av intaget av kolesterol. De mättade fettsyrorna laurinsyra, myristinsyra, palmitinsyra samt transfettsyror och kolesterol höjer LDL-kolesterolnivåerna i serum, som är en stark riskfaktor för kranskärlsjukdom. För att minska risken för kranskärls-sjukdom är det viktigast att minska intaget av dessa fettsyror. En begränsning av det totala fettintaget är dock viktigt för att minska risken för fetma. Det gör det också möjligt att öka konsumtionen av livsmedel med lågt fettinnehåll vilka samtidigt är rika på näringsämnen och andra ämnen, som kan vara betydelsefulla för att minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
Jag har lite svårt att hitta källor på en hel del som SLV skriver...
Tacksam för svar.