handdator

Visa fullständig version : Marklyft "comeback" efter ryggskott


Donkey Kong
2012-10-10, 09:19
Hej!
Efter många års träningsuppehåll och med ryggskott och annat är jag nästan tillbaks.

Men nu börjar jag oroa mig för jag börjar bli sådär överdrivet kaxig, som man blir strax innan man skadar sig igen?

Tänkte därför höra här, hur gör ni med era ryggskott och marklyft?

Jag brukar (förhoppningsvis brukade) få 3-4 ryggskott per år i olika svårighetsgrad, från "känning" till 3-4 dagars sängliggande.

Min "teori" är ändå att jag vill ha cirkulation i ryggen för snabbare läkning så fort som möjligt. Men mitt "program" med 20reps funkade ej för ryggen. Kan ha varit dålig teknik också. Lika ofta som förut drabbades jag av ryggskottskänning, även om det kanske inte blommade ut till "fullt ryggskott" lika ofta.

Nu kör jag ryggresningar med vrid, mycket mage (dragonflies) samt förhoppningsvis strikta marklyft, uppvärmning 10 reps, sen 5 reps, sen någon "maxning" på 1 eller 2.

Min fråga är egentligen, vilken vikt borde jag stanna vid att marklyfta, för att undvika skador? Länge hade jag 80 som max, men nu igår blev det 110.

Är det för riskabelt med dålig rygg, borde jag sänka igen, eller kanske köra (maxning) en gång i månaden och mer "underhåll" av ryggen däremellan. Mitt mål just nu, är endast att ha en fungerande "vardagsstark" rygg egentligen.

Pretorian
2012-10-10, 09:40
Jag kan omöjligt svara för vilken vikt du ska stanna på. Jag älskar marklyft men efter att ha fått lite problem med ryggen, inte ryggskott men det sitter i ländryggen, så har jag just nu pausat mina älskade mark.

Jag går hos en ryggspecialist och har börjat med mycket smidighetsövningar och jag stretchar ryggen regelbundet.

Jag provade vid något tillfället lättare mark (halverad vikt) men får ändå känningar dagarna efter. Just nu är det inte värt att fortsätta med det för min del.

Och jag säger inte till dig att du ska sluta med det men du får nog gå riktigt långsamt framåt och börja om med lätta vikter. Öka sen succesivt med kanske 2,5-5 kg per tillfälle och se när du börjar få ont igen.

Fishtank
2012-10-10, 10:56
Öka långsamt och försiktigt.
Vid första känningar sluta, ta upp det något pass senare.
Börja med låga vikter och öka sakta med fokus på teknik.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

exevision
2012-10-10, 13:35
Hur känns dessa "ryggskottskänningar"?

Donkey Kong
2012-10-10, 14:58
Tack för alla svar, det är ju lite som att fråga "hur långt är ett snöre", hur mycket vikt.... :)

Jag tror jag kör vidare kring 80, om det känns bra. Jag "försäkrar mig" lite genom att värma ryggen rejält och känns det inte bra å, då blir det inga marklyft alls. Sen kanske nåt maxningsförsök per månad.

Tror dock inte jag går tillbaks till mina 20 repetitioners, det gav för lite "bra" samt konstigt nog, kändes mer skaderisk? En 2-3 dagar efter de passen tyckte jag jag fick vara extra försiktig med ryggen, som den retats på nåt vis? Kändes som det var ökad risk för ryggskott?

Känningarna är mera som en "påminnelse" om djävulskap, mycket mindre intensiv smärta, endast lätt obalans i musklerna? Som nåt slags "förskalv, innan vulkanen Etna bryter ut! ;)

Ibland kan det komma en sån "känning" vid tandborstning, en kvart senare skall skorna knytas, och då jävlar slår det till igen, fullt utslag, så man kallsvettas. Eller nu på senare tid (peppar, peppar), har jag klarat mig utan efterverkningar. Det är inte som träningsvärk heller, utan nåt annat, nåt som inte känns "bra" som träningsverk kan göra.

Nån som känner igen sig här?

Appel
2012-10-14, 23:10
Hade jag haft problem med ryggskott så hade jag hållt mig borta från maxningar helt o hållet.

Mart|n
2012-10-15, 08:08
Kör du utan bälte?

BiffyClyro
2012-10-15, 08:28
Jag hade liknande problem. Fick “ryggskott” väldigt ofta, till slut spelade det ingen roll om jag körde mark med ca 40kg utan att det blev problem.
För mig blev vändningen när jag för ca 3-4 Månader sedan började träna igen och började med Stronglift 5X5.
Helt säker på att det är knäböjen som löste mina problem. Aldrig kört knäböj innan. Misstänker att jag hade/har rätt kela baksida lår och det var en av orsakerna till problemen.
Nu när jag tänker på det så har jag nog aldrig varit så här problemfri senaste 10 åren i ryggen som jag är nu. Jag ökar sakta men säkert i marken och försöker känna att allt känns bra.

Donkey Kong
2012-10-15, 09:44
Tackar för svar! :)

@Appel Jo, jag tänkte också hålla mig borta från maxningarna, det är bara problemet att veta vad som är "max", samt kanske en säkerhetszon på -30%?

@martin - Jo, det är utan bälte, jag har ett gammalt bälte, men jag är för tjock för det... :*(

@BiffyClyro - I mitt fall tror jag inte det är benen som är problemet. Men jag känner att ryggen är svaga punkten även i knäböj.
Har nog lite samma idé som du här. Tyngre och lägre reps känns bättre än lättare med fler reps, men svårt att säga säkert. Ett år av "stålmannen" (samt div pilatesbollsövningar) och mage i olika varianter (planken-hjulet-dragonflyes) gör att jag nu kan köra runt 100 i alla fall, vilket inte är långt ifrån mitt mycket gamla och strukna 140kg PB (15 år sen?).

Sen har jag börjat med "ryggresningar med vrid" och raka marklyft, det verkar, "peppar, peppar" funka rätt bra för min rygg.