handdator

Visa fullständig version : Havregryn + ägg(vitor)?


Lågpastöriserad
2012-09-05, 22:52
Hej!

Går det bra att mixa havregryn med äggvitor? Går det att koka och sedan äta? Innehållsrikt som satan borde det ju vara...? :) Smaksätta med t.ex. kanel också för att dämpa ev. sötsug.

Torwald
2012-09-05, 23:00
Du kan väl mixa vad sjutton du vill om du tycker det är gott. Att koka havregryn i äggvita tror jag dock fungerar sämre, äggvitan lär koagulera innan grynen mjuknat. Men du kan ju testa och se vad som händer.

A.Steinbach
2012-09-05, 23:16
En klassiker är ju att göra havregrynsgröt i micron med ett nedkläckt i. Så det är inga problem.

KycklingBen
2012-09-05, 23:20
Tipps är att först koka upp gröten tills den i princip är färdrig.
Därefter tillsätta äggvitan, rör om och låta det vila en stund på spisen under omrörning så blir det krämigt och gott.

Lågpastöriserad
2012-09-06, 00:01
Tipps är att först koka upp gröten tills den i princip är färdrig.
Därefter tillsätta äggvitan, rör om och låta det vila en stund på spisen under omrörning så blir det krämigt och gott.

Yes, det var exakt såhär jag gjorde. Det smakade faktiskt helt OK. Det enda som kändes lite obehagligt var äggvitan i bottnen. Men det slängde jag! :D

Sheogorath
2012-09-06, 05:12
Jag har i ägget (eller äggvitan beroende på hur mycket fett jag vill ha) i smeten från början. Kör gröten i micron drygt halva tiden (2:20), tar ut, rör smeten jämn och kör sen sista omgången (1:20). Då blir den jämn och fin.

miaz
2012-09-06, 05:52
en sak du kan göra för att få bort äggsmaken är att hälla i lite mjök.
jag kokar upp gröten tills den i princip är färdig, i med ägget,
rör runt ett tag tills det är klart, sen i med mjölken, koka upp på nytt.

Sheogorath
2012-09-06, 06:00
en sak du kan göra för att få bort äggsmaken är att hälla i lite mjök.
jag kokar upp gröten tills den i princip är färdig, i med ägget,
rör runt ett tag tills det är klart, sen i med mjölken, koka upp på nytt.

Äter man gröten som vanligt med sylt och mjölk tycker jag inte äggsmaken är störande och då gillar jag inte äggsmak något vidare. Har ett ägg eller två äggvitor till 60-80 gram rågflingor.

Kamp
2012-09-06, 07:05
10-12 äggvitor blandas tillsammans med 100g havregryn samt 25 g proteinpulver i en kastrull. Koka upp:) Recept från Ahmad Ahmads blogg.

Stjarnan
2012-09-06, 07:28
100g Havregryn + 3dl
3st hela ägg

Jag gör på samma sätt som Sheo. Funkar fint :)

KycklingBen
2012-09-06, 14:03
Yes, det var exakt såhär jag gjorde. Det smakade faktiskt helt OK. Det enda som kändes lite obehagligt var äggvitan i bottnen. Men det slängde jag! :D

Själva vittsen med att röra om är att det skall fördela sig jämt.
Keep on stirring man!

Även gröt behöver kärlek *cupid*

Pompere
2012-09-06, 14:28
ägg i gröt är kanon när man vill få en fylligare volym och mer "kompakt" gröt. Vilket jag föredrar iallafall.

2 äggvitor efter färdig grötlagning är standard

Lågpastöriserad
2012-09-06, 16:27
Tack för era svar! :) <3