handdator

Visa fullständig version : Den stora frågan tycks vara besvarad - frysa bröd, förändras näringsvärdet?


Sheogorath
2012-08-21, 06:47
Nej, det verkar inte så. Mitt paket Alegrova med plast och allt vägde 765 g både före och efter frysning. Extremt praktiskt.

Varsågoda.

Till er tjänst,

/Sheo

Zizou
2012-08-21, 06:55
Efter ett tag när dom legat i frysen* , och man tinar dom igen då? För mig diffade det ungefär 15-20gram när jag vägde dom frysta och sedan tinade. Nu handlade det om franska och dom hade nog legat i frysen ett tag, så dom hade väl säkert hunnit samla på sig några gram is/frost.

Sheogorath
2012-08-21, 06:58
Efter ett tag när dom legat i kylen, och man tinar dom igen då? För mig diffade det ungefär 15-20gram när jag vägde dom frysta och sedan tinade. Nu handlade det om franska och dom hade nog legat i frysen ett tag, så dom hade väl säkert hunnit samla på sig några gram is/frost.

Man ska definitivt väga skivorna frysta innan man låter dom tina. Annars rinner ju säkert några gram vatten av och näringsvärdet ändras - mitt viktiga budskap är att man tycks kunna frysa in bröd med gott samvete och räkna på det vanliga värdet på förpackningen. Nu är n=1 inte något statistiskt säkert, men det verkar lovande detta.

Zizou
2012-08-21, 07:00
Man ska definitivt väga skivorna frysta innan man låter dom tina. Annars rinner ju säkert några gram vatten av och näringsvärdet ändras - mitt viktiga budskap är att man tycks kunna frysa in bröd med gott samvete och räkna på det vanliga värdet på förpackningen. Nu är n=1 inte något statistiskt säkert, men det verkar lovande detta.

Låter bra :thumbup:

cero
2012-08-21, 14:12
Varför skulle näringsvärdet på brödet ändras av att man fryser in det?

tjing
2012-08-21, 14:16
Men för helskotta :)

Vem väger brödskivor frysta och tinade för att utröna om det diffar 3,5 g i vikt?

Sheogorath
2012-08-21, 15:11
Men för helskotta :)

Vem väger brödskivor frysta och tinade för att utröna om det diffar 3,5 g i vikt?

Var det en retorisk fråga?

Sheogorath
2012-08-21, 15:15
Varför skulle näringsvärdet på brödet ändras av att man fryser in det?

Om brödet t.ex. skulle dragit åt sig vatten. Det verkar det inte göra.

cero
2012-08-21, 15:20
Om brödet t.ex. skulle dragit åt sig vatten. Det verkar det inte göra.

Vart skulle det vattnet komma ifrån om brödet är packeterat menar du?

Sheogorath
2012-08-21, 15:23
Vart skulle det vattnet komma ifrån om brödet är packeterat menar du?

Jag antog att det inte skulle ändra sig, men det var ju spännande att kolla. ;)

cero
2012-08-21, 15:29
Naturens krafter ska inte underskattas. :D

svag74
2012-08-21, 15:38
Men för helskotta :)

Vem väger brödskivor frysta och tinade för att utröna om det diffar 3,5 g i vikt?

Exakt, man delar ju totala vikten med antalet skivor och får ett snittvärde på antal gram/skiva :hbang:

svag74
2012-08-21, 15:39
Vart skulle det vattnet komma ifrån om brödet är packeterat menar du?

Snarare motsatsen då, att en självavfrostande frys frystorkar brödet genom att dra fukten ur det.
Därför jag senaste köpte en vanlig frys som jag får frosta manuellt en gång om året - tror matvarorna håller sig bättre då.

jaosef
2012-08-21, 16:16
Har också lagt märke till detta, väldigt praktiskt.
Fin tråd btw;)

Librish
2012-08-21, 21:32
Som en relaterad tangent kan jag säga att jag tycker att fruset bröd/sötbröd är jättegott.