handdator

Visa fullständig version : Varför behöver nervsystemet återhämta sig efter styrketräning?


Barbastark
2012-08-20, 14:56
Läst lite på ämnet och hittat info om ATT nervsystemet anpassar sig och ökar sin förmåga att rekrytera och utnyttja motorenheter genom styrketräning.

Det jag inte hittat något om är dock VARFÖR nervsystemet behöver tid för återhämtning som folk ofta pratar om (det att vid viss typ av styrketräning, så som till failure and beyond så kan nervsystemet kräva mer återhämtningstid än själva muskulaturen). Jag menar, nervcellerna har ju en så gott som obegränsad förmåga att skicka ut signasubstans, så där finns ingen begränsande faktor. Dock finns ju viss begränsning i hur ofta cellen kan bygga upp och skicka iväg en aktionspotential per tidsenhet, men om begränsningen ligger här så borde ju nervsystemets återhämtningsbehov handla mer om sekunder än dagar.

Är mycket öppen för att jag kan ha missat info här. Så upplys mig gärna.

Anders The Peak
2012-08-20, 15:14
Nervsystemet anpassar sig precis som musklerna så de behöver tid för anpassning och återhämtning.

Tolkia
2012-08-20, 15:42
Jag menar, nervcellerna har ju en så gott som obegränsad förmåga att skicka ut signasubstans ...
Det där tror jag inte stämmer. Åtminstone inte om du med "obegränsad förmåga" menar att de kan skicka ut hur mycket som helst under hur lång tid som helst. Sedan finns det ju också en begränsning i mottagarcellens förmåga att reagera på utsänd signalsubstans.

mikaelj
2012-08-20, 15:51
Behöver inte vara "fail and beyond", räcker med en hög belastning som kroppen är ovan vid.

Tolkia: Finns det en begränsning i mängden signalsubstans som tillverkas?
Postat via en mobil enhet

Tolkia
2012-08-20, 16:05
Tolkia: Finns det en begränsning i mängden signalsubstans som tillverkas?
Postat via en mobil enhet
Jag vet inte riktigt hur fort nytillverkningen går till rent praktiskt, men bara det att tillverkningen sker i cellkärnan, men frisättningen i nervändarna (dit alltså det färdigtillverkade måste transporteras; notera att vägen kan vara ganska lång t.ex. för en nerv som innerverar en vadmuskel, men som har sin cellkärna nära ryggraden) lägger ju en viss begränsning. Signalsubstans tillverkas oftast inte on demand, utan det är färdigförpackade vesiklar som avges, och lagringskapaciteten för varje cell kan ju knappast vara obegränsad. Nu är det ju inte fråga om att det behövs kilovis, men jag tror ändå att det är optimistiskt att se på nervsystemet som outtröttligt. Deppen som följer på vissa stämningshöjande droger förklaras väl också, har jag för mig just som att drogen får nervcellerna att tokspy ut hela sina förråd, varefter det sedan är väldigt tomt (och världen tråkig och grå) dagen efter ruset.

När det gäller förbättrad innervering av hela muskler (anpassning) antar jag att det handlar om att nervceller skall utvecklas och tillväxa, och det kräver ju tid som annan celltillväxt.

AtomicPuffin
2012-08-20, 16:13
Tror inte det har med den enskilda cellen att göra, den borde komma upp på banan snabbare än dom timmar som det pratas om i styrketräningssamband.
Man kan googla synaptic fatigue eller synaptic depression och leta sig vidare därifrån för trötthet på cellnivå.

Min gissning är att det är på systemnivå (hjärnan och eller lokala inhibitoriska system), och då är vi inne (ännu djupare) på svartkonster och raketforskning bortom mitt förstånd tyvärr.

Är det någon som vet hur stor effekt det har? Min uppfattning har nog varit att när muskeln är tillbaka på banan har nervsystemet otåligt stått och väntat ett tag. Men jag vet inte, jag bara tror =)

Tolkia
2012-08-20, 16:24
Min gissning är att det är på systemnivå (hjärnan och eller lokala inhibitoriska system), och då är vi inne (ännu djupare) på svartkonster och raketforskning bortom mitt förstånd tyvärr.
Jag håller med här. Både om vad som jag tror är den begränsande faktorn och om det där med svartkonster bortom ditt och mitt förstånd. :D

exevision
2012-08-20, 18:12
Är det någon som vet hur stor effekt det har? Min uppfattning har nog varit att när muskeln är tillbaka på banan har nervsystemet otåligt stått och väntat ett tag. Men jag vet inte, jag bara tror =)

Man hör ju ofta att nervsystemet behöver längre återhämntning än musklerna. Du håller inte med om det?

Anders The Peak
2012-08-20, 19:07
Nervsystemet anpassar sig precis som musklerna så de behöver tid för anpassning och återhämtning.

Nervsystemet är betydligt mer anpassningsbart än musklerna och det är nerverna som utvecklar fibertyperna som anpassas efter träningstimulit. Därför behöver nerverna tid för anpassning.

Fulltränade atleter har mycket specialiserade nerver och muskelfibrer för vad de håller på med som gör att de kan träna flera gånger på dag om så behövs utan att drabbas av utmattning av nervsystemet. Det är andra skador som drabbar dem.

exevision
2012-08-23, 12:09
Man hör ju ofta att nervsystemet behöver längre återhämntning än musklerna. Du håller inte med om det?

bump

tntballe
2012-08-23, 12:27
bump

Beror på hur man tränar, närmre max så kommer nervsystemet utmattas mer än musklerna och vise versa.
Sen kan det vara svårt att veta exakt vad som är slitet, är stora muskelgrupper slitna så kommer hela kroppen känns sänkt, samma om nervsystemet utmattats. Beroende på hur man reagerar på dessa saker så kommer man till slut ha en hum om vad som är slitet. Troligen är det ändå en kombination.

AtomicPuffin
2012-08-23, 14:18
bump

Man hör ju ofta att nervsystemet behöver längre återhämntning än musklerna. Du håller inte med om det?

Jag har också sett det på många ställen, men aldrig uppbackat av ett för mig övertygande resonemang eller någon slags vetenskap, utan bara som ett självklart påstående som inte förklaras.

Så nu letade jag lite (på ett ytterst oprofessionellt sätt, leta gärna mer och berätta vad ni hittar :)), och hittade väl egentligen ingenting vetenskapligt som stöder att man behöver vila nervsystemet längre än musklerna alls (men som sagt, jag suger på att söka efter studier). På kort sikt verkar det som att nervsystemet stryper en muskels arbete i många situationer, men det går över ganska snabbt.

Det som jag hittat är hypoteserna kring Central Governor, som går ut på att hjärnan stoppar dig från att ta i mer än den tror du klarar av genom att strypa nervsignalerna till musklerna bl.a. Men som med så mycket i hjärnan har man svårt att bevisa vad som är vad, och även där handlar mycket av hypotesen om snabbare förlopp än att vila 24h.

Den här bloggposten (som dök upp under googlandet) summerar väl ungefär min åsikt just nu:

http://www.myosynthesis.com/the-limits-in-your-head

"The insight here is that nothing is actually “fatigued”. The “fatigue” thinking is the same half-hearted quasi-science that gets us vague terms like “toxin” and the New Agey quack treatments meant to fix said ailments. In this case the “exhaustion” is meant to be taken metaphorically — it’s a feeling, something you experience mentally, but there is no “fatigue” happening in the biological sense. The brain’s activity changes; it does not fatigue."

Har inte läst några andra inlägg där alls så det skulle kunna vara en förstklassig tomte i övrigt :cool:

Men som sagt, har någon mer eller bättre information är jag väldigt nyfiken.

luderlasse
2012-08-23, 15:57
Enkel förklaring:'
Vid hög belastning töms signalsubstanserna ut vid synapserna till musklerna.
För att få nya signalsubstanser krävs att nerverna skickar dessa från cellkärnorna, och eftersom nervceller kan vara väldigt långa, över en meter och den intracellulära transporten är långsam så tar det tid att återhämta sig.

tjing
2012-08-23, 16:13
Jag skrev ihop en liten förklarande text:

--------------------------------------------------------------------------------------------
Den somatiska nervsystemet består av motorneuroner (som lagrar och utsöndrar acetylkolin) som går till och styr/kontrollerar (innververar) muskelfibrer i kroppen. Något som kallas för EPP (end-plate potential) bidrar till att generera en aktionspotiential, vilket utlöser en kontraktion av muskelfibrer. Enzymet acetylkolinesteras bryter sedermera ner acetylkolin och nedbrytningsprodukterna kan i vidare steg användas till att syntetisera nytt acetylkolin.

Kraftutvecklingen vid träning beror på hur snabbt excitatoriska signaler skickas mellan nervsystemet och muskelfibrerna och träning medför så småningom en inhibitorisk effekt på signalerandet, vilket resulterar i att vi helt enkelt blir svagare efter ett antal set styrketräning. Snabba muskelfibrer (styrketräning/intervallträning) tröttas för övrigt ut fortare än långsamma muskelfibrer (konditionsträning).

Varför blir vi då trötta av träning och vad har nervystemet med det att göra?

Man brukar nämna två huvudsakliga anledningar till trötthet vid träning:

1) Trötthet i själva muskelfibrerna och en minskad (inhiberad) signalering från nervsystemet.

2) "CNS"-trötthet, d v s det som trådens frågeställning handlar om. Man brukar i sammanhanget tala om kvoten 5-HT(serotonin)/BCAA. När vi tränar kommer vi så småningom att få högre nivåer av serotonin i olika delar av hjärnan, vilket resulterar i mindre nivåer av dopamin. En ökad aktivering av serotonerga neuroner gör oss lugna, sega, trötta osv medan dopamin gör oss pigga och motiverade.

En högre 5-HT/BCAA-kvot (resultatet av träning) gör oss alltså sega, omotiverade och trötta, vilket gör att vi vilar för att återfå våra krafter och mer specifikt en högre mängd dopamin. Katekolaminerna noradrenalin och adrenalin kan för övrigt syntetiseras från dopamin.

När den här jämvikten uppnåtts, blir vi mer motiverade, piggare och starkare och kan förhoppningsvis träna med maximal styrka igen. Katekolaminerna ökar och snabbar upp den excitatoriska signaleringen i nervsystemet och medför därmed en större aktivering av motorneuroner som medför en större kraftutveckling men sämre motorisk kontroll av mindre rörelser.

Det finns en mängd faktorer som påverkar återhämtning och tröttheten: Kost, sömn och potentiellt en del kosttillskott.

En del saker som potentiellt kan påverka återhämtningen:

1) En högprotein-diet. Studier visar att en kost bestående av en hög andel protein gör att vi syntetiserar mer dopamin och katekolaminer (adr./noradr.), vilket skulle kunna jämna ut nivåerna av 5-HT och dopamin och förbättra återhämtningen och tröttheten efter träning.

2) BCAA. BCAA minskar syntesen av 5-HT i hjärnan och har i en del studier visat på längre tid tills utmattning.

Kan ju nämna att det hela väldigt invecklat och att det här var en väldigt kortfattad förklaring. Om ni vill veta mer om vesiklar, neuronförbindelser och ganglioner, får ni slå upp en biologibok.

deadich
2012-08-23, 16:56
En ökad aktivering av serotonerga neuroner gör oss lugna, sega, trötta osv medan dopamin gör oss pigga och motiverade.

Är det därför man blir så lugn/trött/seg av ecstasy? :confused:

tjing
2012-08-23, 17:05
Är det därför man blir så lugn/trött/seg av ecstasy? :confused:

Ecstasy påverkar väldigt mycket mer än serotonin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Effects_of_MDMA_on_the_human_body

Although serotonin is important to the effects of MDMA, other drugs that release serotonin, such as fenfluramine, do not have effects like MDMA.[6]This indicates that other neurochemical systems must be important for the MDMA experience. In addition to serotonin, dopamine and noradrenaline may play important roles in producing MDMA effects. The dopaminergic D2 receptor antagonist haloperidol selectively reduced the euphoric effects of MDMA in volunteers while increasing feelings of anxiety.[7] Although not yet examined in humans, several studies in rodents, indicate the noradrenergic mechanisms contribute to the stimulating effects of MDMA.[8] Finally, currently unexplored effects of MDMA may turn out to be important, such as trace amine receptors

exevision
2012-08-23, 19:19
2) BCAA. BCAA minskar syntesen av 5-HT i hjärnan och har i en del studier visat på längre tid tills utmattning.


Borde det inte behövas längre återhämtning för nervsystemet då?

tjing
2012-08-24, 12:03
Borde det inte behövas längre återhämtning för nervsystemet då?

Muskeltröttheten blir nog större än CNS-tröttheten då, förutsatt normal träning och inte megastrapatser. Vilket fortfarande kräver en återhämtning.

Med CNS-trötthet syftar jag alltså på det fenomen folk upplever med att de känner sig trötta, lite slitna, sega, omotiverade. Den andra biten är muskeltrötthet och inhibering av signalering från nervsystemet, vilket gör att man inte är lika stark.