handdator

Visa fullständig version : Kvicksilver från fisk, fettsyror och risk för hjärtinfarkt


King Grub
2012-08-15, 15:10
Background:

Exposure to methylmercury from fish has been associated with increased risk of myocardial infarction (MI) in some studies. At the same time, marine n−3 (omega-3) PUFAs are an inherent constituent of fish and are regarded as beneficial. To our knowledge, no risk-benefit model on the basis of data on methylmercury, PUFA, and MI risk has yet been presented.

Objective:

The objective of this study was to describe how exposure to both marine n−3 PUFAs and methylmercury relates to MI risk by using data from Finland and Sweden.

Design:

We used matched case-control sets from Sweden and Finland that were nested in population-based, prospective cohort studies. We included 361 men with MI from Sweden and 211 men with MI from Finland. MI risk was estimated in a logistic regression model with the amount of mercury in hair (hair-Hg) and concentrations of n−3 PUFAs (EPA and DHA) in serum (S-PUFA) as independent variables.

Results:

The median hair-Hg was 0.57 μg/g in Swedish and 1.32 μg/g in Finnish control subjects, whereas the percentage of S-PUFA was 4.21% and 3.83%, respectively. In combined analysis, hair-Hg was associated with higher (P = 0.005) and S-PUFA with lower (P = 0.011) MI risk. Our model indicated that even a small change in fish consumption (ie, by increasing S-PUFA by 1%) would prevent 7% of MIs, despite a small increase in mercury exposure. However, at a high hair-Hg, the modeled beneficial effect of PUFA on MI risk was counteracted by methylmercury.

Conclusions:

Exposure to methylmercury was associated with increased risk of MI, and higher S-PUFA concentrations were associated with decreased risk of MI. Thus, MI risk may be reduced by the consumption of fish high in PUFAs and low in methylmercury.

Myocardial infarction in relation to mercury and fatty acids from fish: a risk-benefit analysis based on pooled Finnish and Swedish data in men Am J Clin Nutr August 15, 2012.

Myocardial infarction in relation to mercury and fatty acids from fish: a risk-benefit analysis based on pooled Finnish and Swedish data in men Am J Clin Nutr 2012 ajcn.033795; First published online August 15, 2012.

Sverker
2012-08-15, 17:20
Ser inte riktigt kopplingen mellan metylkvicksilver och Omega-3.

Metylkvicksilver återfinns i insjöfisk i Sverige ( Finland ? ) som gädda. Omega-3 i fet havsfisk som sill och makrill.
Genom att äta fet fisk och undvika insjöfisk kommer man runt hälsoriskerna.







Vad som är nytt för oss svenskar är svärdfisk. Svärdfisk kan innehålla kvicksilver :(.

tjing
2012-08-15, 17:28
Hur var det nu med Skipjack-tonfisken igen förresten? Den är säker vill jag minnas, rätta mig om jag har fel.

exevision
2012-08-15, 17:33
Metylkvicksilver återfinns i insjöfisk i Sverige ( Finland ? ) som gädda.

Källa på att det är högre halter än i fiskar från haven?

Sverker
2012-08-15, 17:42
Källa på att det är högre halter än i fiskar från haven?

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Kvicksilver/

Tydligen är rovfiskarna, överst i näringskedjan i haven, som innehåller höga halter kvicksilver.

Eddie Vedder
2012-08-15, 19:30
Ser inte riktigt kopplingen mellan metylkvicksilver och Omega-3.

Behöver inte finnas någon. Men faktor A, som är dålig, kan ju vägas upp av faktor B som är bra.

christofer79
2012-08-16, 18:27
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Metaller/Kvicksilver/

Tydligen är rovfiskarna, överst i näringskedjan i haven, som innehåller höga halter kvicksilver.

Kanske inte är så konstigt att våra ålar dör ut från våra hav. Deras muskelpumpar lär ju belastas av höga kvicksilverhalter under sina levnadsår 50-149år.

Mycket handlar nog hur länge dom utsätts för höga nivåer kvicksilver och om det är fisk med mycket fett. En makrill är könsmogen efter 3år och väger ca 1kg , samma med tonfisken men tonfisken kan då väga 16kg. Så tonfisk lär nog vara ett bra alternativ.

Sniggel
2012-08-17, 03:09
Behöver inte finnas någon. Men faktor A, som är dålig, kan ju vägas upp av faktor B som är bra.

Man kan ju också vara pessimist/cynisk och säga att faktor B som är bra, kan motverkas helt av faktor A som är dålig :(
I vissa fall är det säkert så och framförallt har man inte friheten att äta mycket fet fisk (regelbundet i resten av sitt liv) om man inte väljer smart. Kanske att det i framtiden blir värre men kanske då pga av andra gifter än kvicksilver, eller i kombination med. Speciellt med tanke på att många fiskebestånd är hotade och att världspopulationen kommer att fortsätta öka till minst 9 miljarder eller vad man nu räknat ut.

Ja e inte bitter! :d