handdator

Visa fullständig version : Förstörd protein


arayz
2012-08-09, 17:59
Tjena , vi säger att jag överhettar mitt whey 100 så proteinerna förstörs, Om proteinerna förstörs så blir väll "proteinet kalori fritt" , För det blir ju inget upptag av proteinet?

Många säger så olika här , vad är sant ?

Peter Hansen
2012-08-09, 18:17
proteinet kanske förstörs men aminosyrorna, som proteinet består av, kommer finnas kvar. Så det blir ingen reduktion av Kcal-innehåll. Om nu inte upphettningen är så pass hög så att en del aminosyror förstörs..

Sverker
2012-08-09, 18:21
Du måste bränna proteinet till en brun gegga innan du förstör aminosyrorna och blockerar upptaget.

Normal tillagning i olika maträtter påverkar inte ett vassleisolat.

arayz
2012-08-09, 18:30
så om jag gör protein pankakor utav whey så kan jag räkna med proteinet?, har köpt bake powder men det gör smaken så äckligt och tycker det är godare att göra proteinet genom whey 100

Sverker
2012-08-09, 18:57
Visst. Du kan räkna med proteinet.

Men är det inte onödigt att blanda dyrt vassleisolat i en maträtt som redan från början är utmärkt. Mjölk, ägg och vetemjöl kompletterar varandra näst intill perfekt.

arayz
2012-08-09, 19:06
Visst. Du kan räkna med proteinet.

Men är det inte onödigt att blanda dyrt vassleisolat i en maträtt som redan från början är utmärkt. Mjölk, ägg och vetemjöl kompletterar varandra näst intill perfekt.

gillar o ligga på 400 protein ED, och så får jag vassleisolat till ett bra pris!

Fishtank
2012-08-09, 19:19
Borde göras en sticky som förklarar vad som händer då protein denauterar.

Masterpan
2012-08-09, 19:41
Borde göras en sticky som förklarar vad som händer då protein denauterar.

Tror folk är nöjda med att veta huruvida proteinet kan tillgodogöras eller ej, inte vad som händer på kemisk nivå ;)

Fishtank
2012-08-09, 20:47
Det borde självklart vara huvudpoängen med stickyn :)

exevision
2012-08-09, 21:06
Är det inte så att ett denatuerat vassle får ett förbättrat upptag?

312
2012-08-09, 21:30
gillar o ligga på 400 protein ED, och så får jag vassleisolat till ett bra pris!

Varför inte dricka proteinet på sidan om? :)

vicarious
2012-08-09, 23:39
Varför inte dricka proteinet på sidan om? :)

+1. Folk ska tvunget röra ner proteinpulver i allt de äter och modifiera in det i varenda lilla recept. Varför inte bara dricka det vid sidan om..

Fishtank
2012-08-09, 23:42
Fast i en del grejer blir det enormt bra att blanda ner lite pulver.
Håller däremot med om att i vissa fall går det överstyr.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2

Prost
2012-08-10, 10:25
Varför inte dricka proteinet på sidan om? :)

Då går man miste om en eventuellt mycket godare smakupplevelse. :-) Proteinpulver kan vara jättegott på t.ex gröt o glass med MYCKET mer. Däremot naturell/spysmak EAA är bra som drink när det ändå inte blir nån större smakupplevelse.

Sverker
2012-08-10, 18:50
Är det inte så att ett denatuerat vassle får ett förbättrat upptag?

Njaa....vassleprotein är lite speciellt. Det är fluffigt och det är lätt för våra matspjälkningsenzymer att klippa upp det till peptider och aminosyror.
Ännu mer speciellt är att du kan värma och denaturera vassleproteinet, om och om igen, det fortsätter att vara lätt att spjälka upp till peptider och aminosyror.

exevision
2012-08-10, 19:30
Njaa....vassleprotein är lite speciellt. Det är fluffigt och det är lätt för våra matspjälkningsenzymer att klippa upp det till peptider och aminosyror.
Ännu mer speciellt är att du kan värma och denaturera vassleproteinet, om och om igen, det fortsätter att vara lätt att spjälka upp till peptider och aminosyror.

Blir inte aminoryrorna lite mer "fria" när det denatueras? Bindningarna försämras väll?

Sverker
2012-08-11, 05:51
Måste finnas massor med utmärkta artiklar på nätet om proteiner och denaturering.

En kortversion, byggd på grova antagande:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Myoglobin.png

Titta på bilden. Det är ett protein som simmar fritt i tarmsaften. Runt om simmar våra matspjälkningsenzymer och letar efter luckor i försvaret.

Vi antar att de tjocka spiralerna, är kedjor av aminosyror, som våra enzymer snabbt och lätt delar till korta peptider och fria aminosyror. De tunna linjerna mellan sprialerna är också proteinkedja men den är betydligt svårare för enzymerna att klippa upp. Det tar längre tid.
Genom att värma upp proteinet kommer proteinet att vibrera kraftigt och vrida sig fram och tillbaka. Tillslut flippar proteinet över och vrider sig själv ut och in. De lätta områdena ( tjocka spiraler ) hamnar nu på ytan och enzymerna kommer snabbt åt att klippa upp dem. De svårklippta ( tunna linjerna ) har förlorat sitt igelkottförsvar och ligger ut-och-in i mitten av proteinet. Nu också lätta att komma åt för våra enzymer.



Kraftigt influerat efter Sveriges fantastiska försvarspel och segern mot Ungern i OS:hbang: