handdator

Visa fullständig version : Malto - vore det skadligt för min kropp om ...


svag74
2012-08-02, 12:18
... jag börjar käka 50g malto varje dag, i samband med måltider?
Är nog genomsnittligt aktiv/inaktiv, ingen konditionsträning, men styrketränar 2ggr/vecka, och vid träning blir det alltid 50g extra i samband med det, vilket ju i sig ska vara helt i sin ordning.
Så skulle alltså bli 50g fem dagar i veckan, och 100g två dagar i veckan (träning). Vid deff blir det såklart total break från vardagsmaltot.

Jag bryr mig inte om ifall det inte är opti, alla gör vi ju något som inte är det (för mycket salt, för mycket godis, för mycket kött, röker, super o.s.v.)
Däremot vill jag inte få diabetes, eller förstadie till det, eller på annat sätt förstöra/riskera kroppen.

Någon som vågar ge en hint om detta?
Det är ju lätt att säga att det i teorin såklart inte är hälsokost, men finns det någon som har koll på verkliga livet och dessa mängder?
Ligger på 25g/dag nu, men måste ha mer lätta kcal som ej är fett/sackaros/mjölkprotein.

:)

Victuhh
2012-08-02, 12:43
Finns ju massor av folk som får sitt kaloriöverskott med godis eller choklad, så nej det tror jag inte :O

King Grub
2012-08-02, 12:43
... jag börjar käka 50g malto varje dag, i samband med måltider?

Med största sannolikhet - nej.

Sheogorath
2012-08-02, 12:54
... jag börjar käka 50g malto varje dag, i samband med måltider?
Är nog genomsnittligt aktiv/inaktiv, ingen konditionsträning, men styrketränar 2ggr/vecka, och vid träning blir det alltid 50g extra i samband med det, vilket ju i sig ska vara helt i sin ordning.
Så skulle alltså bli 50g fem dagar i veckan, och 100g två dagar i veckan (träning). Vid deff blir det såklart total break från vardagsmaltot.

Jag bryr mig inte om ifall det inte är opti, alla gör vi ju något som inte är det (för mycket salt, för mycket godis, för mycket kött, röker, super o.s.v.)
Däremot vill jag inte få diabetes, eller förstadie till det, eller på annat sätt förstöra/riskera kroppen.

Någon som vågar ge en hint om detta?
Det är ju lätt att säga att det i teorin såklart inte är hälsokost, men finns det någon som har koll på verkliga livet och dessa mängder?
Ligger på 25g/dag nu, men måste ha mer lätta kcal som ej är fett/sackaros/mjölkprotein.

:)

Diabetes typ II får man av lite otur i det genetiska lotteriet tillsammans med fetma (särskilt bukfetma) och låg fysisk aktivitet. Att en person som håller vikten och tränar skulle få det av en kost som har högt GI/ger många blodsockertoppar finns det så vitt jag vet helt enkelt inget stöd för. Jag tror att det är helt ofarligt att fylla ut med malto eller druvsocker om det inte gör att man lägger på hullet samtidigt som man sitter på arslet över en längre tid.

svag74
2012-08-02, 12:57
Finns ju massor av folk som får sitt kaloriöverskott med godis eller choklad, så nej det tror jag inte :O

Malto är ju superdupersnabba kolisar, godis/choklad långsamma.

Tack för svaren allihop, 50g är rätt stor volym av det flyktiga pulvret, men kanske inte är något att oroa sig över då :)

Sheogorath
2012-08-02, 13:00
Malto är ju superdupersnabba kolisar, godis/choklad långsamma.

Tack för svaren allihop, 50g är rätt stor volym av det flyktiga pulvret, men kanske inte är något att oroa sig över då :)

Jag skulle vara mer orolig för de "långsamma" kolhydraterna i det här fallet. Att folk fyller ut med godis betyder inte att det alltid är nyttigt, det betyder bara att folk gör det. Sen finns det bättre (bra!) och sämre omständigheter för sådan utfyllnad.

svag74
2012-08-02, 13:10
Jag skulle vara mer orolig för de "långsamma" kolhydraterna i det här fallet. Att folk fyller ut med godis betyder inte att det alltid är nyttigt, det betyder bara att folk gör det. Sen finns det bättre (bra!) och sämre omständigheter för sådan utfyllnad.

Jo kanske är det så, fast typ halva befolkningen föräter sig ju på sådant.
Malto är mer extremt, säkert mindre undersökt som vanlig utfyllnad, så lite större anledning vara orolig.
Annars skulle jag lätt svepa 100g, 200g, ja t.o.m. 300g varje dag, om någon expert garanterade mig att det var safe.
Skulle spara mycket pengar som jag kunde lägga på extra frukt/grönsaker för att kompensera näringsbortfall :hbang:
*drömmer mig bort* :)

Sheogorath
2012-08-02, 13:11
Jo kanske är det så, fast typ halva befolkningen föräter sig ju på sådant.
Malto är mer extremt, säkert mindre undersökt som vanlig utfyllnad, så lite större anledning vara orolig.
Annars skulle jag lätt svepa 100g, 200g, ja t.o.m. 300g varje dag, om någon expert garanterade mig att det var safe.
Skulle spara mycket pengar som jag kunde lägga på extra frukt/grönsaker för att kompensera näringsbortfall :hbang:
*drömmer mig bort* :)

Maltodextrin är bara korta stärkelsekedjor. Om du är orolig för blodsockertoppar kan du ju bara sprida ut de där grammen övre dygnet (och ta tillsammans med mat) så att du får lägre glukosbelastning helt enkelt. Ser inte hur det skulle kunna vara skadligt. Men visst, jag är ingen "expert". :)

svag74
2012-08-02, 13:15
Maltodextrin är bara korta stärkelsekedjor. Om du är orolig för blodsockertoppar kan du ju bara sprida ut de där grammen övre dygnet (och ta tillsammans med mat) så att du får lägre glukosbelastning helt enkelt. Ser inte hur det skulle kunna vara skadligt. Men visst, jag är ingen "expert". :)

Supersnabba kolisar i små mängder flera ggr/dag är väl inte nyttigt det heller?
Själva responsen från kroppen, upp med insulin och så, även om det är små mängder.
Kanske bättre med 50g morgon och 50g till "lunchen", som intages vid 17-18 för min del, än att smutta då och då.
Äter bara mat 3ggr/dag, är ingen som småäter, utan vill få det överstökat ordentligt :D

EDIT: Menar 25g morgon och 25g kväll, drömmer mig visst redan bort :em:

Sheogorath
2012-08-02, 13:20
Supersnabba kolisar i små mängder flera ggr/dag är väl inte nyttigt det heller?
Själva responsen från kroppen, upp med insulin och så, även om det är små mängder.
Kanske bättre med 50g morgon och 50g till "lunchen", som intages vid 17-18 för min del, än att smutta då och då.
Äter bara mat 3ggr/dag, är ingen som småäter, utan vill få det överstökat ordentligt :D

Som sagt. Det finns så vitt jag vet inget stöd för att upprepade insulinpåslag leder till metabola sjukdomar. Det är fetma och låg fysisk aktivitet som gör det.

svag74
2012-08-02, 13:21
Som sagt. Det finns så vitt jag vet inget stöd för att upprepade insulinpåslag leder till metabola sjukdomar. Det är fetma och låg fysisk aktivitet som gör det.

Men skulle för stor dos malto i ett svep leda till metabola sjukdomar då?
25g portion till maten som i detta fall? (skrev fel ovan och editerade för sent)

Anton Fräs
2012-08-02, 13:23
Varför äter du inte någonting du tycker är gott istället? Måste väl finnas någon lättäten kolhydratkälla du kan få i dig?

z_bumbi
2012-08-02, 13:31
Ja att äta något gott brukar underlätta på sikt.

Jag är inte heller med på hur socker skulle vara farligare i de doserna som diskuteras och för en aktiv icke överviktig.

Sheogorath
2012-08-02, 13:42
Varför äter du inte någonting du tycker är gott istället? Måste väl finnas någon lättäten kolhydratkälla du kan få i dig?

Icke att förglömma! Färdigskuret bröd t.ex. 100 kcal per skiva, gott och mättar nästan inget utan pålägg. Klart dyrare än malto dock. :)

Sheogorath
2012-08-02, 13:43
Men skulle för stor dos malto i ett svep leda till metabola sjukdomar då?
25g portion till maten som i detta fall? (skrev fel ovan och editerade för sent)

Jag har inte sett något som helst stöd för det, nej. Visceral fetma och låg fysisk aktivitet är det man ska undvika och det är inte sannolikt att någon som tränar och håller vikten blir bukfet.

svag74
2012-08-02, 15:34
Jag har inte sett något som helst stöd för det, nej. Visceral fetma och låg fysisk aktivitet är det man ska undvika och det är inte sannolikt att någon som tränar och håller vikten blir bukfet.

Det var du som skrev att jag kunde undvika för hög glykosbelastning genom att sprida ut det ... ;)

svag74
2012-08-02, 15:35
Varför äter du inte någonting du tycker är gott istället? Måste väl finnas någon lättäten kolhydratkälla du kan få i dig?

Malto = gott, eller ja, smaklöst :)
Grejen är att det är billigt och inte mättar!
Om jag behövde spänna ut min stackars mage ännu mer hade jag frågat om det var farligt att äta 5kg kött på en dag istället :D

Sheogorath
2012-08-02, 16:09
Det var du som skrev att jag kunde undvika för hög glykosbelastning genom att sprida ut det ... ;)

Om du är orolig kan du göra det. Hade jag sett någon nytta med det för egen del hade jag gladeligen svept 300 g malto utan att bry mig mer om det så länge magen klarade det. Jag är inte orolig för insulinpådrag.

svag74
2012-08-02, 16:18
Om du är orolig kan du göra det. Hade jag sett någon nytta med det för egen del hade jag gladeligen svept 300 g malto utan att bry mig mer om det så länge magen klarade det. Jag är inte orolig för insulinpådrag.

300g/dag???
Fast du kanske skrev innan grubs cancer-studie nyss :cryout:
Förövrigt, hur kan någon inte drömma om 300g/dag :hbang:

Sheogorath
2012-08-02, 16:21
300g/dag???
Fast du kanske skrev innan grubs cancer-studie nyss :cryout:
Förövrigt, hur kan någon inte drömma om 300g/dag :hbang:

Nej. Men jag nojjar inte loss över en studie. För övrigt föredrar jag (för det mesta) att äta min mat. Dagar jag har svårt att äta blandar jag till kaloribomber på mjölk, druvsocker, kakao och proteinpulver. Eller bakar kaloririka kakor/tårtor med mycket smör/grädde och druvsocker.

svag74
2012-08-02, 16:29
Nej. Men jag nojjar inte loss över en studie. För övrigt föredrar jag (för det mesta) att äta min mat. Dagar jag har svårt att äta blandar jag till kaloribomber på mjölk, druvsocker, kakao och proteinpulver. Eller bakar kaloririka kakor/tårtor med mycket smör/grädde och druvsocker.

Hehe lyx. Skulle också badat i mjölk om jag inte fick bölder i ansiktet av det.
Och skulle också ätit tårtor varje dag om jag inte redan låg på 45-50E% fett utan dessa :D

Tack för svaren :)

Bozar
2012-08-02, 21:01
Som sagt. Det finns så vitt jag vet inget stöd för att upprepade insulinpåslag leder till metabola sjukdomar. Det är fetma och låg fysisk aktivitet som gör det.

Jag skulle vilja påstå att autoimmunitet är en annan faktor för det förekommer faktiskt oftare än man tror att vältränade smala personer i 20 års-ålder får diabetes typ 1.
Så bara för att man är smal och vältränad behöver det inte på något sätt betyda att man är immun mot något (utom kanske just övervikt bortsett från det enstaka maligna tillstånd kan resultera i)

Sheogorath
2012-08-02, 21:10
Jag skulle vilja påstå att autoimmunitet är en annan faktor för det förekommer faktiskt oftare än man tror att vältränade smala personer i 20 års-ålder får diabetes typ 1.
Så bara för att man är smal och vältränad behöver det inte på något sätt betyda att man är immun mot något (utom kanske just övervikt bortsett från det enstaka maligna tillstånd kan resultera i)

Jag har suttit och läst det här några gånger nu och förstår inte riktigt vad du vill ha sagt. Fick man en tidig diabetes trots en hälsosam och aktiv livsstil fanns det inte mycket man kunde göra för att förhindra sjukdomsuppkomst, eller hur?

svag74
2012-08-03, 12:09
Kanske går över mer på glukos istället, även om det är dyrare, och lite väl sötsliskigt.
Verkar som glukos är livets kolhydrat, det som allt levande på jorden använder sig av, och det som vi är tänkta att äta.
Det låter väldigt safe, medan malto är något mindre naturligt förekommande som de flesta inte konsumerar medvetet.
Men men, får se hur det blir.
EDIT: Plus betydligt lägre GI med, enligt vissa siter där glukos är 100 så är malto 105-130.
105 visst, men 130 är ju helt enormt!

Pushit
2012-08-03, 12:56
Jag har funderat lite på detta också, att fylla ut mitt kolhydratsintag mer med malto. Detta mest för att jag blir så jävla mätt när jag smäller i mig 400-500g kolhydrater om dagen i form av ris och pasta. Det finns inga vettiga långsamma kolhydrater som går att dricka? Till bra pris då också. Jag har sett att BS har t.ex. Sloow Carbs, men är det någon som faktiskt äter detta? Jag vet att man i regel alltid rekommenderar mat före pulver, men äter man låt säga 4000 kcal, 3g protein/kg, 1g fett/kg och sedan fyller ut med kolhydrater, är det verkligen nödvändigt att äta allt det i form av pasta/ris som är mindre raffinerat än "pulver" (om man samtidigt vill hålla sig borta från att äta "skräp" för att fylla ut). Det gör ju en bulk så mycket jobbigare, om man nu inte råkar vara ett stort fan av att trycka väldigt mycket mat, vilket jag egentligen inte är.

Sheogorath
2012-08-03, 13:20
Jag har funderat lite på detta också, att fylla ut mitt kolhydratsintag mer med malto. Detta mest för att jag blir så jävla mätt när jag smäller i mig 400-500g kolhydrater om dagen i form av ris och pasta. Det finns inga vettiga långsamma kolhydrater som går att dricka? Till bra pris då också. Jag har sett att BS har t.ex. Sloow Carbs, men är det någon som faktiskt äter detta? Jag vet att man i regel alltid rekommenderar mat före pulver, men äter man låt säga 4000 kcal, 3g protein/kg, 1g fett/kg och sedan fyller ut med kolhydrater, är det verkligen nödvändigt att äta allt det i form av pasta/ris som är mindre raffinerat än "pulver" (om man samtidigt vill hålla sig borta från att äta "skräp" för att fylla ut). Det gör ju en bulk så mycket jobbigare, om man nu inte råkar vara ett stort fan av att trycka väldigt mycket mat, vilket jag egentligen inte är.

Tips: ljust, fluffigt färdigskuret bröd mellan eller till målen. Godis efter träning. Lätt och gott sätt att öka på kalorierna från kolhydrat. Jag äter också omkring 4000 kcal på bulk men ligger lägre i protein och högre i fett än vad du gör. Det gör det lättare och godare att få i sig maten.

Pushit
2012-08-03, 16:01
Tips: ljust, fluffigt färdigskuret bröd mellan eller till målen. Godis efter träning. Lätt och gott sätt att öka på kalorierna från kolhydrat. Jag äter också omkring 4000 kcal på bulk men ligger lägre i protein och högre i fett än vad du gör. Det gör det lättare och godare att få i sig maten.

Ljust bröd är väl fortfarande ganska snabba kolhydrater? Godis tar emot att använda som "bulkmedel" för min del. Tror jag får i mig en del socker från andra livsmedel runt maten ändå.

Jag kom och tänka på en annan grej idag också, hur mycket näring är det egentligen i kolhydraterna som vi äter som vi faktiskt behöver? Med tanke på alla LCHFare som skippar kolhydraterna helt, är det inte nödvändigt med näringen i kolhydraterna, kompenserar de på något sätt eller går de helt enkelt miste om massvis av nödvändig näring? Rent hypotetiskt borde jag väl kunna ersätta alla mina fasta kolhydrater med sloow om kolhydraterna inte är väldigt nödvändiga ur en näringssynpunkt utan enbart fyller en funktion som "energi" för mig?

King Grub
2012-08-03, 16:18
Kolhydrater innehåller inte mikronäringsämnen. Det är kolhydratrika livsmedel som kan innehålla mikronäringsämnen i olika stor utsträckning, men det är inte i själva kolhydraterna dessa finns.

Sheogorath
2012-08-03, 16:22
Ljust bröd är väl fortfarande ganska snabba kolhydrater? Godis tar emot att använda som "bulkmedel" för min del. Tror jag får i mig en del socker från andra livsmedel runt maten ändå.

Jag kom och tänka på en annan grej idag också, hur mycket näring är det egentligen i kolhydraterna som vi äter som vi faktiskt behöver? Med tanke på alla LCHFare som skippar kolhydraterna helt, är det inte nödvändigt med näringen i kolhydraterna, kompenserar de på något sätt eller går de helt enkelt miste om massvis av nödvändig näring? Rent hypotetiskt borde jag väl kunna ersätta alla mina fasta kolhydrater med sloow om kolhydraterna inte är väldigt nödvändiga ur en näringssynpunkt utan enbart fyller en funktion som "energi" för mig?

Problem being? Vidare är godis (och glass, kakor etc.) utmärkta "bulkmedel" i samband med träning. Det är inte i det sammanhanget man behöver tänka efter en extra gång kring sitt sockerintag. Äter man 4000 kcal från varierade källor är risken liten att ens intag av "skräp" gör att man får i sig för få kalorier från näringsrika livsmedel. Särskilt om man är en sådan som du som verkar bry sig om vad du äter. :)

Pushit
2012-08-03, 16:30
Kolhydrater innehåller inte mikronäringsämnen. Det är kolhydratrika livsmedel som kan innehålla mikronäringsämnen i olika stor utsträckning, men det är inte i själva kolhydraterna dessa finns.

Det vet jag, när jag sa kolhydrater menade jag kolhydratskällor. Vad säger du i frågan i så fall? Är kolhydratskällorna nödvändiga ur mikronäringssynpunkt? Jag har för mig att du inte är något fan av LCHF, men detta borde väl ha diskuterats och undersökts sedan LCHF introducerades?

Problem being? Vidare är godis (och glass, kakor etc.) utmärkta "bulkmedel" i samband med träning. Det är inte i det sammanhanget man behöver tänka efter en extra gång kring sitt sockerintag. Äter man 4000 kcal från varierade källor är risken liten att ens intag av "skräp" gör att man får i sig för få kalorier från näringsrika livsmedel. Särskilt om man är en sådan som du som verkar bry sig om vad du äter. :)

Om det är möjligt att ersätta ris/pasta med något långsamt som går att dricka snarare än något snabbt som måste tuggas vore väl inte fel, om man nu tycker att man tuggar tillräckligt som det är på en dag? Och sedan att fylla upp sin dagliga fruktoskvot är väl inte speciellt svårt? Jag undviker gärna viceral fettsamling så långt som möjligt, även under bulk.

Sheogorath
2012-08-03, 16:47
Det vet jag, när jag sa kolhydrater menade jag kolhydratskällor. Vad säger du i frågan i så fall? Är kolhydratskällorna nödvändiga ur mikronäringssynpunkt? Jag har för mig att du inte är något fan av LCHF, men detta borde väl ha diskuterats och undersökts sedan LCHF introducerades?



Om det är möjligt att ersätta ris/pasta med något långsamt som går att dricka snarare än något snabbt som måste tuggas vore väl inte fel, om man nu tycker att man tuggar tillräckligt som det är på en dag? Och sedan att fylla upp sin dagliga fruktoskvot är väl inte speciellt svårt? Jag undviker gärna viceral fettsamling så långt som möjligt, även under bulk.

Det finns ingen fruktoskvot. Hur mycket fruktos du klarar av att hantera handlar om hur snabbt du fyller på i förhållande till kapaciteten levern har just vid det tillfället. Det är därför socker är mest fysiologiskt lämpligt i samband med träning. Levern töms då på glykogen kontinuerligt för att musklerna ska kunna få energi och då kan fruktosen omsättas till glykogen i levern.

Om jag hade velat ha något att dricka under dagen bara för att få upp kalorierna/kolhydraterna hade jag inte valt Sloow Carbs. Först och främst för att det är onödigt dyrt men också för att det spälkas till glukos och fruktos 1:1 precis som socker vilket om inte annat är onödigt. Hellre då maltodextrin. Är man en sådan som oroar sig för GI kan man dricka det i samband med måltid.