phoenix91
2012-07-23, 09:32
Hej alla!
Jag håller på att lära mig programmera iOs-appar och mitt inlärningsprojkekt är ett kost- och träningsdagboksprogram.
Tanken är att denä skall vara så exakt som möjligt i beräknngar. Jag har nua kommit till vad programmet skall rekmendera för kcal-intag för bibehållen vikt.
Andra brukar så vitt jag vet använda Harris & Bennedict -formeln, och sedan multiplicera med en aktivitetsfaktor (1.2, 1.375, ...), för att sedan ta livsmedlets närngsinnehåll som man äter. (Hörde om någon nyare metod, som skulle vara exaktare, något ni vet något om?)
Min fråga gäller den energi som förbrukas vid nedbrytning av äten mat. Jag har läst på shapesense och ett antal andra platser att man brukar dra av 10% av intagen, men attmer exakt kan approximeras till 20-25% för protein och 5% för fett och kolisar. OCH att detta avdrag på 10% skulle vara inkluderat i aktivitetsfaktorn.
Min fråga alltså: vad skall jag göra med resultat från H&B-formeln för att sedan manuellt dra av rätt % för varje livsmedel, om jag ändå vill att sånt sm normalt levende (gå till kök, badrum, buss, andas osv) skall ingå?
Min enda idé är att multiplicera BMR med aktivitetsfaktor * 0.9, men har ingen som helst antydan till källa.
Om ni sitter och trycker på brs källor med % för nedbrytning av olika ämnen eller annat kul, så skriv dem gärna, är mycket intresserad. Gör detta som sagt som ett testprojekt, för att det är kul.
Hoppas någon orkat ta sig tid att läsa.
MVH Sam
Jag håller på att lära mig programmera iOs-appar och mitt inlärningsprojkekt är ett kost- och träningsdagboksprogram.
Tanken är att denä skall vara så exakt som möjligt i beräknngar. Jag har nua kommit till vad programmet skall rekmendera för kcal-intag för bibehållen vikt.
Andra brukar så vitt jag vet använda Harris & Bennedict -formeln, och sedan multiplicera med en aktivitetsfaktor (1.2, 1.375, ...), för att sedan ta livsmedlets närngsinnehåll som man äter. (Hörde om någon nyare metod, som skulle vara exaktare, något ni vet något om?)
Min fråga gäller den energi som förbrukas vid nedbrytning av äten mat. Jag har läst på shapesense och ett antal andra platser att man brukar dra av 10% av intagen, men attmer exakt kan approximeras till 20-25% för protein och 5% för fett och kolisar. OCH att detta avdrag på 10% skulle vara inkluderat i aktivitetsfaktorn.
Min fråga alltså: vad skall jag göra med resultat från H&B-formeln för att sedan manuellt dra av rätt % för varje livsmedel, om jag ändå vill att sånt sm normalt levende (gå till kök, badrum, buss, andas osv) skall ingå?
Min enda idé är att multiplicera BMR med aktivitetsfaktor * 0.9, men har ingen som helst antydan till källa.
Om ni sitter och trycker på brs källor med % för nedbrytning av olika ämnen eller annat kul, så skriv dem gärna, är mycket intresserad. Gör detta som sagt som ett testprojekt, för att det är kul.
Hoppas någon orkat ta sig tid att läsa.
MVH Sam