handdator

Visa fullständig version : Vilken Energi är det man anger på livsmedel?


Adde84
2012-07-19, 20:32
Nu kommer en ganska lång text, men tror att den kan vara intressant att bena ut för fler än mig, så ge det gärna ett försök.

Vilket energiinnehåll är det som står på en förpackning och hur relateras det till fysisk aktivitet.

Antag att man äter 100g mat med 33/33/33 wt% Fet/Protein/Kolhydrater (ingen vätska etc).

Energiinnehållet är då:
Fett: 100g*33wt%*9kcal/g=297kcal
Protein: 100g*33wt%*4.5kcal/g=148.5kcal
Kolhydrater: 100g*33wt%*4.5kcal/g=148.5kcal
Totalt: 594kcal
Kommer då kroppen att i teorin ta upp 594kcal vid normal matsmältning och om det INTE är någon extremt konstiga kost som inte kroppen kan spjälka (finns det sådan nämnvärd mat (säg +- 5%) ,och i så fall vad, som kroppen inte spjälker ner ordentligt (hela linför)?) Man har ju hört om ananas men det är väll lögn?

Om inte så har kroppen nu fått i sig och upptagit 594kcal.
Säg nu att man cyklar på en motionscykel 1.5h med 456W motstånd.
Då genererar man 1.5 [h]*3600 [s]*456[W]=2462400[Ws]=2462.4[kJ]=594[kcal]

Då skulle man ju kunna anta att man har förbränt sin måltid. MEN kroppen har ju inte en 100% verkningsgrad i sina muskler utan man blir ju ganska varm och svettig via energiomvandlingen från F/P/K till ATP och allt vad det nu heter samt att man har en hel del friktion i muskulatur, leder etc. Så antag t.ex. 33% verkningsgrad då skulle man ju förbruka 3ggr så mycket energi emot den effekten som man producerade på cyklen och så är det ju inte man räknar, så var ligger felet?

Är det så att de 9/4.5/4.5 kcal som man anger för F/P/K egentligen redan är korrigerade för detta och innehåller betydligt mer energi (typ 27/13.5/13.5kcal)?
Om det är så kommer ju aktiviteten att påverka förbränningen via olika verkningsgrader på kroppsfriktion, även om ATP omvandlingen kan antas konstant.

Så alla näringsexperter berätta för mig hur det ligger till.
Vilken Energi står på förpackningen?

King Grub
2012-07-19, 20:59
http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/energy.jpg

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.

A.Steinbach
2012-07-19, 21:05
Den mänskliga kroppen har en effektivitet på ca 40% för bildning av ATP, resterande försvinner i form av värme. Så har du förbrukat 594kcal så har du.

Each mole of ATP formed from ADP conserves aproximately 7 kcal of energy. Because 3 moles of ATP regenerate from the total of 52 kcal of energy released to oxidize 1 mole of NADH, about 21 kcal (7 kcal mol-1 x 3) is conserved as chemical energy. This represents a relative efficiency of 40% for harnessing chemical energy via electron transport-oxidative phosphorylation (21 kcal / 52 kcal x 100). The remaining 60% of the energy dissipates as heat. If the intracellular energy change for ATP synthesis approaches 10 kcal mol-1, the efficiency of energy conservation approximates 60%. The number of ATPs synthesized per NADH oxididized is not necessarily an integral number (probably closer to 2.5), so some biochemists estimate energy transfer efficiency at nearly 50%.
Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.

Adde84
2012-07-19, 21:25
Den mänskliga kroppen har en effektivitet på ca 40% för bildning av ATP, resterande försvinner i form av värme. Så har du förbrukat 594kcal så har du.


<a class="inlineAdmedialink" href="#">Exercise</a> Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.


Jo om jag har förbrukat 594kcal så är det klart att jag har det.

Men det innebär att jag bara har producerat en effekt på "cyklen" på ca 594*0.4=238kcal. Och sen ytterliggare lite mindre p.g.a. friktion i kroppen om det inte var med i mat till ATP omvandlingen, Korrekt?

Adde84
2012-07-19, 21:33
http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/energy.jpg

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.

OK, så detta säger hur mycket energi kroppen tar upp, Bra!

Det borde ju vara denna energi som står på näringsinnehållet utav varor, men gissar att det inte är så, eller?

Men kan man sen bara uträtta typ 30-40 % nyttigt arbete utav denna energin? (resten värme)

Och har alla samma verkningsgrad vad gäller energiomvandling/spjälkning (sett ur ett praktiskt perspektiv)?
Måste ju varit en STARK evolutionärt tryck på att maximera verkningsgraden.

A.Steinbach
2012-07-19, 21:59
Jo om jag har förbrukat 594kcal så är det klart att jag har det.

Men det innebär att jag bara har producerat en effekt på "cyklen" på ca 594*0.4=238kcal. Och sen ytterliggare lite mindre p.g.a. friktion i kroppen om det inte var med i mat till ATP omvandlingen, Korrekt?

Ja det ska vara korrekt. Din lagrade eller kanske till viss del även absorberande energi om du precis ätit eller äter under aktivitet ge en effekt på då 238kcal på cykeln och resterande energi försvinner som värme. Energi kan inte skapas eller förstöras endast omvandlas till andra former.

A.Steinbach
2012-07-19, 22:15
OK, så detta säger hur mycket energi kroppen tar upp, Bra!

Det borde ju vara denna energi som står på näringsinnehållet utav varor, men gissar att det inte är så, eller?

Men kan man sen bara uträtta typ 30-40 % nyttigt arbete utav denna energin? (resten värme)

Och har alla samma verkningsgrad vad gäller energiomvandling/spjälkning (sett ur ett praktiskt perspektiv)?
Måste ju varit en STARK evolutionärt tryck på att maximera verkningsgraden.

Verkningsgraden skiljer lite mellan makronutrienterna.

Macronutrient & path Efficiency (%)

Glucose → CO2 38.5%

Glucose → glycogen → glucose → CO2 35%

"Average" AA → CO2 33%

AA → Protein → AA → CO2 27%

Palmitate → CO2 40.9%

Palmitate → Ketone → CO2 38.3%
http://www.nutritionandmetabolism.co...ent/1/1/15#B14


By contrast, net metabolizable energy (NME) is based on the ATP-producing capacity of foods and their components, rather than on the total heat-producing capacity of foods. It can be thought of as the “food energy available for body functions that require ATP”. The theoretical appeal of NME for the derivation of energy conversion factors rests on the following: substrates are known to differ in the efficiency with which they are converted to ATP, and hence in their ability to fuel energy needs of the body. These differences in efficiency are reflected in the differences between heat production from each substrate and that from glucose; they can be determined stoichiometrically and can be measured.
http://www.fao.org/DOCREP/006/Y5022E/y5022e04.htm