Visa fullständig version : Vilket ursprungsland på kött bör man vara försiktig med?
Barbastark
2012-07-16, 21:21
Jo för ett par år sedan så var det ju galna kosjuka och diverse varningar hit och dit från olika ursprungsland. Men hur ser det ut idag? Vilka ursprungsland bör jag vara försiktig med, och kanske läsa på mer om aktuella och eventuella sjukdomstrender?
Alla länder verkar ju inte ha samma kontroll på köttet som sverige? Eller utför sverige kontroll på allt importerat kött?
Tex så är ju svenskt kött så gott som alltid dyrare. Finns tex fransyska från irland på willys vars ordinariepris är hälften av det svenska? Vad är anledningen till detta?
abstract
2012-07-16, 21:25
Intressant! Jag har aldrig brytt mig om ursprungslandet, utan kallt räknat med att det är samma (låga) sannolikhet att man får ett dåligt kött ifrån Sverige som random annat land ändå. Men om det dyker upp något här kommer jag definitivt börja tänka om...
Spetälsk
2012-07-16, 21:40
lrf är bra på marknadsföring.
Lite OT. Mexico och Kina ska vi passa oss för:
http://www.wada-ama.org/en/media-center/archives/articles/athletes-must-show-caution-due-to-contaminated-meat/
Men länken berättar samtidigt att djur i andra länder behandlas med andra mediciner och med andra karenstider än i Sverige. Varför köpa kött från djur som får antibiotika i förebyggande syfte och inte bara när de är sjuka ?
För mig är svenskt kött mer en fråga om etik. Hur djuren behandlas och hur vi har insyn i uppfödningen, transporten och slakten.
vicarious
2012-07-17, 07:59
För mig är svenskt kött mer en fråga om etik. Hur djuren behandlas och hur vi har insyn i uppfödningen, transporten och slakten.
+1.
Jag brukar sträcka mig så långt som Danmark ibland, köper aldrig irländskt.
lrf är bra på marknadsföring.
Yupyup.
Hur det är:
http://www.stenstrom.se/media/images/Bregott-Orginal/L-skiftbyte.jpg
Hur vi konspirationsteoretiker tror att det är (Enligt LFR såklart fullständig nonsens):
Bedräglig reklambild
På sommaren har alla kor, kvigor och stutar (kastrerade handjur) rätt att gå ut under 2-4 månader, minst sex timmar per dygn.(9) Det är mindre än 10 % av djurens liv. Betesrätten omfattar inte kalvar och tjurar, så de står ofta inne året om. Kontrollen av att korna verkligen får komma ut på bete är mycket bristfällig,(10) men visar att många gårdar struntar i att släppa ut djuren.(11) Organisationen Sveriges Mjölkbönder har arbetat aktivt för att avskaffa beteskravet.(12)
De flesta kor står bundna
Knappt 50 procent av korna i mjölkindustrin i Sverige står uppbundna inomhus under större delen av året.(13) För korna innebär detta att de inte kan vända sig om eller klia sig på bakkroppen, och de kan bara stå eller ligga ned. De får heller ingen motion och väldigt begränsade möjligheter till sociala kontakter.(6)
9. Statens Jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket m.m. SJVFS 2010:15, saknummer L100.
10. Lantbruk och skogsland (2010) Försummad beteskontroll. 2010-08-02.
11. ATL (2010) Beteskontroll upptäcker innekor. 2010-07-27.
12. Sveriges Radio Ekot (2009). Mjölkbönder kritiska mot beteskrav. 2009-06-09.
13. Svensk Mjölk (2011) Mjölk i sifforor 2011.
Massproducerade djurprodukter är inte etiska och kan inte bli det. Det är omöjligt att sörja för djurens behov i de typer av fabriker där djurprodukter massproduceras.
Eddie Vedder
2012-07-17, 08:35
+1.
Jag brukar sträcka mig så långt som Danmark ibland, köper aldrig irländskt.
Är det någon särskild anledning till det? Det finns ju inget fog för att kvalitet är sämre i alla fall, det kan vara mycket bättre. Men är det en djurhållningsfråga kanske det kan skilja sig åt. Det vet jag faktiskt inte.
Jag läste en intervju med Leif Mannerström häromveckan angående just det där. Han fattar inte hur svenskar kan tro att svenskt kött skulle vara bättre än från andra länder. Det finns ju ingen anledning att tro att ursprungslandet garanterar kvalitet i sig. :)
Hur kan man inte fatta att det är pga framgångsrik propaganda från LRF? :P
Jag har hört att det är för att lågpris-köttet från utlandet som säljs i Sverige är sådan som inte går att sälja i deras egna länder. De ställer högre krav på sitt kött. Svensken vill bara ha så lågt kilopris som möjligt...
Eddie Vedder
2012-07-17, 08:41
Hur kan man inte fatta att det är pga framgångsrik propaganda från LRF? :P
Den inställningen finns i flera länder. "Vår mat är den bästa maten" går över landsgränserna. Till och med under perioden med galna kosjukan så sa man i Irland att "det där gäller ju bara engelsmännen" så mer än LRF-propaganda är det nog. Dessutom är kanske köttkvalitet inte lika prioriterat som pris här.
grondahl
2012-07-17, 08:42
Är det någon särskild anledning till det? Det finns ju inget fog för att kvalitet är sämre i alla fall, det kan vara mycket bättre. Men är det en djurhållningsfråga kanske det kan skilja sig åt. Det vet jag faktiskt inte.
Fast du citerade ju någon som köpte svenskt pga: "För mig är svenskt kött mer en fråga om etik. Hur djuren behandlas och hur vi har insyn i uppfödningen, transporten och slakten."
Är det någon särskild anledning till det? Det finns ju inget fog för att kvalitet är sämre i alla fall, det kan vara mycket bättre. Men är det en djurhållningsfråga kanske det kan skilja sig åt. Det vet jag faktiskt inte.
Jag läste en intervju med Leif Mannerström häromveckan angående just det där. Han fattar inte hur svenskar kan tro att svenskt kött skulle vara bättre än från andra länder. Det finns ju ingen anledning att tro att ursprungslandet garanterar kvalitet i sig. :)
Jobbat en del på slakteri och charkuteri som ung och jag kan villigt erkänna att massproducerade svenska varor är i princip samma skräp som resterande världen. Hoppa av de höga hästarna anser jag.
Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2
Eddie Vedder
2012-07-17, 08:43
Fast du citerade ju någon som köpte svenskt pga: "För mig är svenskt kött mer en fråga om etik. Hur djuren behandlas och hur vi har insyn i uppfödningen, transporten och slakten."
Ja jag såg det nu. Missade att läsa det han citerade. :)
Ola Wallengren
2012-07-17, 08:44
Känner inte till något land där man inte anser att just det egna landets kött är bäst och värt att påpeka. Vi har bara [insert random country] kött!
Hur kan man inte fatta att det är pga framgångsrik propaganda från LRF? :P
Att det inte är bra i Sverige betyder inte att det är bättre, eller att det inte är sämre, på andra ställen. Jag har sett lite gristransport i Mexico som gör mig obenägen att köpa produkter därifrån, och de skulle definitivt tillhöra det extrema undantaget i Sverige om liknande ens förekommer.
Nu vet jag att du är vegetarian och varför, så det är väl mycket begärt att du inte skall utmåla alla lantbrukare som satan själv, men ändå.
Edit: Olas synpunkt är mycket bra. Och sann. :D
Jag pratade med en kemist som jobbat på labb där man testade kött. Hon påstod att Irländskt generellt sett var det klart sämsta bakteriemässigt av det som testades där. (Åtminstone Svenskt, Danskt och Irländskt)
For what it's worth.
Jag handlar alltid bara Svenskt, av flera anledningar. Samtidigt försöker jag att inte konsumera så mycket kött.
Söker man snabbt på google på "Irländskt kött" så är det inga positiva meningar som synes.
Såg en dokumentär om hur östersjön påverkas av bönder runt omkring. Främst Baltikum och Polen var bovar i dramat. Men dem kom fram till att Polens nötkreatur var väldigt bra. Främst för att djuren fick vara ute större delen av året.
Att det inte är bra i Sverige betyder inte att det är bättre, eller att det inte är sämre, på andra ställen. Jag har sett lite gristransport i Mexico som gör mig obenägen att köpa produkter därifrån, och de skulle definitivt tillhöra det extrema undantaget i Sverige om liknande ens förekommer.
Nu vet jag att du är vegetarian och varför, så det är väl mycket begärt att du inte skall utmåla alla lantbrukare som satan själv, men ändå.
Nej, alla lantbrukare är inte satan själv. Vad tror du jag lever på, morötter från min balkong? Jag köper faktiskt mat som just lantbrukare har odlat. De som livnär sig på att plåga och döda djur har jag inte mycket till övers för, såklart. Att kalla de "lantbrukare" är ju fånigt, de är köttbönder/mjölkbönder/hönsdito.
Catstyle
2012-07-17, 10:00
Köper alltid svenskt, av flera skäl.
Allt kött som säljs i Sverige (inte bara svenskt alltså) är nog rätt lugnt om man bara oroar sig över att det ev skulle vara dåligt för ens egen hälsa.
Ska man vara noga kring etiken och miljöpåverkan så är det väl bara att åka iväg och titta hos de lokala köttbönderna hur det funkar och sen välja om man vill köpa deras kött. Annars så är ju viltkött ett riktigt bra alternativ.
Personligen försöker jag hitta så bra kött som möjligt till ett så bra pris som möjligt.
Spartansk
2012-07-17, 10:27
Jag antar att det svenska köttet har transporterats kortare sträckor, i alla fall. Men det skulle inte förvåna mig om de skickar grisarna till Thailand för att slaktas, eller något.
Brickhead
2012-07-17, 10:40
Varför köpa kött utanför Sverige när Sverige har så fint kött? Blir bara onödiga CO2-utsläpp när man handlar kött från länder som Argentina. City Gross är bra på svenskt kött.
nej, alla lantbrukare är inte satan själv. Vad tror du jag lever på, morötter från min balkong? Jag köper faktiskt mat som just lantbrukare har odlat. De som livnär sig på att plåga och döda djur har jag inte mycket till övers för, såklart. Att kalla de "lantbrukare" är ju fånigt, de är köttbönder/mjölkbönder/hönsdito.
ok.
grondahl
2012-07-17, 11:12
Varför köpa kött utanför Sverige när Sverige har så fint kött? Blir bara onödiga CO2-utsläpp när man handlar kött från länder som Argentina. City Gross är bra på svenskt kött.
Nja. Om du gör en livscykelanalys (dvs inklusive transporter) på CO2-utsläpp mellan kött som kommer från gräsätande nötboskap på pampas eller kraftfoder-gödda svenska kor så är jag tveksam till att det svenska köttet har lägst utsläpp.
Spetälsk
2012-07-17, 11:38
Jag läste en intervju med Leif Mannerström häromveckan angående just det där. Han fattar inte hur svenskar kan tro att svenskt kött skulle vara bättre än från andra länder. Det finns ju ingen anledning att tro att ursprungslandet garanterar kvalitet i sig. :)uppfödning är viktigare än ursprung tror jag. ju mer industrialiserad uppfödning desto sämre smakar köttet. i sverige är köttproduktionen högindustrialiserad och svenskt kött från ica/konsum/hemköp är inte särskilt gott.
tror inte att svensk djurhållning skiljer sig nämnvärt från jämförbara länder. tyskar och fransmän är också snälla mot djur. men den enda "info" man får om saken kommer från lrf eller har tolkats och lagts tillrätta av lrf. man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att förstå att lrf har mycket starka ekonomiska incitament att få oss att tro att svenskt kött och svensk djurhållning är något extraordinärt. det är marknadsföring för att försvara en marknadsposition men den presenteras som redaktionellt material. ett hänsynslöst och skamlöst utnyttjande av att de flesta vill ha en "human" köttproduktion.
vad vet du om djurhållning i eu-länderna polen och bulgarien? har du läst deras djurskyddslagar eller vet du bara att de svenska lagarna är striktast i världen? (frågorna riktas inte till eddie :))
Fishtank
2012-07-17, 11:41
Själv köper jag det som är bäst protein per krona, smak och kvalité mellan svenskt, danskt och irländskt är obefintlig skulle jag säga.
Skickat från min HTC Legend via Tapatalk 2
gatewarden
2012-07-17, 12:00
Handlar mer om butik än vilket ursprung köttet har.
Handlar aldrig ICAS eller COOPS egna kött t.ex. då kvaliteten enligt mig är urusel.
Köper mycket hos slaktaren och köper även hallalslaktat kött när jag har chansen, även om moralen gör att man inte borde så kan ingen komma i närheten av kvaliteten kontra priset på det köttet.
Har bara som princip av att inte äta Irländskt. Har dåligt erfarenhet och hört mycket om bakterier i deras kött
Catstyle
2012-07-17, 12:10
Köper i princip allt kött från Gröna Gårdar (http://www.gronagardar.se/), ekologiskt och 100% naturbeteskött.
Det är en jätteskillnad både vad gäller smak och mörhet gentemot klassiskt butikskött.
Även typiska grytbitar går fint att steka i panna och äta som de är.
Att köpa halalkött tycker jag är fullständigt förkastligt, med hänsyn både till människor och djur.
Svenskt halalkött är vanligt kött från ett slakteri och djuren behandlas inte på något sätt sämre, om något så är det t o m bättre då det ska ske en extra kontroll att djuren inte avlivas med dåliga verktyg.
Det gör det också liter underligt att man tycker halal är bättre då det är samma kött som även säljs på ICA, COOP eller alla andra ställen dit SCAN levererar svenskt kött. Även det halal som kommer utifrån har oftast slaktats på ett vanligt slakteri men då utan bedövning och bedövningen påverkar inte smaken utan bara hur mycket djuret känner under proceduren.
Nja. Om du gör en livscykelanalys (dvs inklusive transporter) på CO2-utsläpp mellan kött som kommer från gräsätande nötboskap på pampas eller kraftfoder-gödda svenska kor så är jag tveksam till att det svenska köttet har lägst utsläpp.
Är väl nödvändigtvis inte så att frakt över en ocean gör att utsläppet blir högt. Tror man gjorde en uträkning på vad som påverkar utsläpp mest och att köra till butiken och göra ett vanligt inköp släpper ut mer koldioxid "per kg mat" än vad t ex frakt på båt långa sträckor gör. Anledningen skulle vara att lastningen är effektiv vid industriell frakt medan en familj som tar bilen till affären är en miljöfara i jämförelse (per kg mat).
Nu vet jag inte hur mycket sanning det låg i detta men om det stämmer och man oroar sig för utsläpp så kan man i högsta grad påverka genom att gå eller ta cykel/buss till affären ;)
Förresten någon som har någon inside info om JM i Halland? Köper kött därifrån rätt ofta (fläsk).
Catstyle
2012-07-17, 13:03
Den främsta anledningen till att inte köpa halalkött är väl att man därmed bidrar till att rättfärdiga samhällspåverkande, religiösa övertygelser.
Bumbi: Jag var av uppfattning att i princip all nöt som slaktas i Sverige skall bedövas innan avblödning etc får göras.
Därmed är det inte heller halalslaktat.
Stämmer inte det?
Spetälsk
2012-07-17, 13:18
halal på svenska enligt ica "Halal slakt är tillåtet i Sverige under förutsättning att djuret bedövas och att svenska djurskyddsregler följs. Djuret är alltid medvetslöst när avlivning sker. Enligt lag ska all halalslakt övervakas av en slakterimedarbetare - för att säkerställa att djuren inte lider."
http://www.ica.se/kundtjanst/?name=ica+-+policyer+-+st%C3%A5ndpunkter&cat=21
krubkungen
2012-07-17, 13:21
Såg att mina Eldorado kycklingfiléer är halal-slaktad från Danmark. Käkade 2st för några dagar sedan nu blir man ju inte så sugen att äta resten av dem :(
Catstyle
2012-07-17, 13:42
Wiki:
Enligt islamisk lag skall slakt av djur följa en föreskriven metod för rituell slakt för att djurets kött skall bli halal.[1][2][3][4] Bland annat så får inte djuret ha fått någon som helst bedövning innan slakten, utan måste vara helt mentalt närvarande när halspulsådern skärs av och djuret tappas på blod.[5] Inom islam kallas traditionell muslimsk slakt dhabh eller dhabiha och på svenska halalslakt eller skäktning.[6].
gatewarden
2012-07-17, 13:48
Svenskt halalkött är vanligt kött från ett slakteri och djuren behandlas inte på något sätt sämre, om något så är det t o m bättre då det ska ske en extra kontroll att djuren inte avlivas med dåliga verktyg.
Det gör det också liter underligt att man tycker halal är bättre då det är samma kött som även säljs på ICA, COOP eller alla andra ställen dit SCAN levererar svenskt kött. Även det halal som kommer utifrån har oftast slaktats på ett vanligt slakteri men då utan bedövning och bedövningen påverkar inte smaken utan bara hur mycket djuret känner under proceduren.
Det köttet jag köper kommer inte ifrån Sverige skulle jag tro med tanke på priset - därav mitt dåliga samvete i mellan.
Det köttet som finns på dom lokala ICA-butikerna som säljs som ICA-kött har verkligen 0 / ojämn kvalitet.
Finns många bra lokala slaktare i min omnejd som jag gärna stöttar, annars så köper jag gärna närproducerat vilket oftast har en högre kvalitet.
Har jag vägarna förbi ICA Focus i göteborg så har dom dock kött från Brazilien och Argentina av hösta kvalitet och det betalar jag mer än gärna för.
Bättre än så blir det inte.
Spetälsk
2012-07-17, 13:59
Wiki:jordbruksverket är ansvarig myndighet, "Halalslakt är tillåten om djuren är bedövade
Det är tillåtet att bedöva fjäderfän och får med el före slakt. El-bedövning är idag den absolut vanligaste bedövningsmetoden vid vanlig slakt av fjäderfän. Metoden används även i relativt stor utsträckning vid vanlig slakt av får. El-bedövning före slakt accepteras av många av världens muslimer. Detta gör det möjligt att halalslakta fjäderfän och får här i Sverige utan att man kommer i konflikt med djurskyddsbestämmelserna.
Nötkreatur måste däremot alltid bedövas med bultpistol eller motsvarande innan avblodning sker. Eftersom bedövning med bultpistol inte leder till att hjärtat omedelbart stannar kan även den metoden accepteras av vissa muslimska grupper."
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html
svensk lag har företräde mot religiösa regler. andra länder, kanske andra regler.
Eddie Vedder
2012-07-17, 14:16
De som livnär sig på att plåga och döda djur har jag inte mycket till övers för, såklart.
Det är inget som ingår i kött- eller mjölkbondearbetet om du tror det.
Catstyle
2012-07-17, 14:35
jordbruksverket är ansvarig myndighet, "Halalslakt är tillåten om djuren är bedövade
Det är tillåtet att bedöva fjäderfän och får med el före slakt. El-bedövning är idag den absolut vanligaste bedövningsmetoden vid vanlig slakt av fjäderfän. Metoden används även i relativt stor utsträckning vid vanlig slakt av får. El-bedövning före slakt accepteras av många av världens muslimer. Detta gör det möjligt att halalslakta fjäderfän och får här i Sverige utan att man kommer i konflikt med djurskyddsbestämmelserna.
Nötkreatur måste däremot alltid bedövas med bultpistol eller motsvarande innan avblodning sker. Eftersom bedövning med bultpistol inte leder till att hjärtat omedelbart stannar kan även den metoden accepteras av vissa muslimska grupper."
http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/slaktochannanavlivning/religiosslakt.4.37cbf7b711fa9dda7a18000220.html
svensk lag har företräde mot religiösa regler. andra länder, kanske andra regler.
Absolut.
Med andra ord så är det knappast halalslakt i ordets rätta bemärkelse, utan en modifierad variant.
Varför köpa kött utanför Sverige när Sverige har så fint kött? Blir bara onödiga CO2-utsläpp när man handlar kött från länder som Argentina. City Gross är bra på svenskt kött.
Därför det finns kanske bättre kött utomlands?
Jag är rätt så öppen vad det gäller ursprungsland. Men större delen av kött är svenskt. Är inte så mycket för "Naturkött" från brasilien (den i vakumpack). Många dåliga erfarenheter.
Går man till en butik som specialiserar sig på kött av olika slag så kan man nog hitta en del bra kött från andra länder. Största delen varför Irländskt kött är så poppis i våra butiker är för att priset ligger oftast lägre en Svenskt kött. Sen kan man ju undra vad som skiljer ett kg nötfärs ifrån dessa länder åt?
Sen vågar väl inte större majoriteten av oss svenskar köpa t.ex. Polsk entrecote, hur klingar det ?
kettlebellGuden
2012-07-17, 15:31
Kött från USA hade iaf jag varit väldigt skeptiskt till. Gott om saker som injiceras i djuren där... Har förvisso varit importförbud på jänkarkött till EU ett bra antal år så det är mest aktuellt om man är på resa.
Spetälsk
2012-07-17, 15:45
Kött från USA hade iaf jag varit väldigt skeptiskt till. Gott om saker som injiceras i djuren där... Har förvisso varit importförbud på jänkarkött till EU ett bra antal år så det är mest aktuellt om man är på resa.Säljs på ica. dyrt men riktigt gott.
kettlebellGuden
2012-07-17, 16:02
Säljs på ica. dyrt men riktigt gott.
Indeed! Det finns ett fåtal godkända fabrikanter även i USA (eg. https://webgate.ec.europa.eu/sanco/traces/output/US/RM_US_sv.pdf). Hos dem slipper man rimligtvis störtfloden av hormoner. :)
Generellt så hade jag varit försöktig med jänkekött. Det är, som sagt, inget problem så länge man inte råkar befinna sig i USA eller något annat ställe där det importeras fritt.
joker560
2012-07-17, 20:23
Har riktigt svårt för att äta gris nuförtiden sen man surfat runt och kollat på diverse filmklipp hur dom behandlas.
Dom hade smygfilmat en grisfarm i spanien där dom avlivade djuren med svärd, tanken är att sticka i hjärtat men här roade dom sig med att plåga grisarna till döds.
Vet att det förekommer även med andra djur, t.ex fågeldjur som plockas levande. Men jag får intrycket att grisarna har det snäppet värre än andra matdjur.
För den som är lagd åt det hållet finns det mängder med likande filmklipp och dokumentärer
Jag köper bara Willys irländska köttfärs, perfekt när de skrapat ner lite extra fett (20% mot normala 10% för nötfärs).
Slipper använda stekfett och så behöver man inte blandfärs för att göra bra köttbullar och pannbiffar :)
Nitrometan
2012-07-18, 10:21
De som livnär sig på att plåga och döda djur har jag inte mycket till övers för, såklart. Att kalla de "lantbrukare" är ju fånigt, de är köttbönder/mjölkbönder/hönsdito.
Jag känner ett par bönder som producerar ekologiskt kött. Då odlar de allt foder till djuren, plus en massa grönsaker och spannmål som de säljer.
Vad vill du räkna dem som?
Nitrometan
2012-07-18, 10:22
Vet att det förekommer även med andra djur, t.ex fågeldjur som plockas levande. Men jag får intrycket att grisarna har det snäppet värre än andra matdjur.
Jag ser en fördel med att äta kyckling för att de inte lever så länge. Således blir den sammanlagda plågan de hinner uppleva mindre.
Catstyle
2012-07-18, 10:30
Jag ser en fördel med att äta kyckling för att de inte lever så länge. Således blir den sammanlagda plågan de hinner uppleva mindre.
Då får man väl snarare föda upp ännu fler kycklingar som plågas?
Har riktigt svårt för att äta gris nuförtiden sen man surfat runt och kollat på diverse filmklipp hur dom behandlas.
Dom hade smygfilmat en grisfarm i spanien där dom avlivade djuren med svärd, tanken är att sticka i hjärtat men här roade dom sig med att plåga grisarna till döds.
Vet att det förekommer även med andra djur, t.ex fågeldjur som plockas levande. Men jag får intrycket att grisarna har det snäppet värre än andra matdjur.
För den som är lagd åt det hållet finns det mängder med likande filmklipp och dokumentärer
Tror inte att man borde söka för mycket efter olika behandlingsmetoder av djur på internet. Dels stämmer inte allt (men visst är mycket sant), men söker man för mycket finns nog tyvärr risken att man inte kan äta kött igen.
Nitrometan
2012-07-20, 13:25
Då får man väl snarare föda upp ännu fler kycklingar som plågas?
Till skillnad från grisar där man behöver föda upp färre om man äter upp dem? Eller hur tänkte du?
Nej, jag vill inte stödja uppfödandet av djur som inte har det bra.
Jag drar gränsen vid kyckling (i Sverige) och djur på gårdar jag känner till. Exempelvis Ängavallen har en mycket bra hantering av sina djur.
Catstyle
2012-07-21, 17:39
Till skillnad från grisar där man behöver föda upp färre om man äter upp dem? Eller hur tänkte du?
Jag tänkte att kycklingar troligtvis är det mest sönderavlade och plågade djuret av alla de främsta matdjuren i Sverige.
Att då äta mer kyckling med argumentet att de inte lever så länge ter sig tämligen ologiskt, eftersom det bara leder till att ännu fler kycklingar plågas.
Hur tänkte du själv? :)
exevision
2012-07-21, 18:10
Köper endast svenskt kött. Vill inte ha i mig onödigt mycket hormoner och andra preparat som antibiotika vilket bönder i många länder få ha nästan fritt i sina ladugårdar.
Holabandola
2012-07-21, 20:38
Undvik brasilien, Uruguay. De behandlar nöten förebyggande med antibiotika eftersom de annars inte klarar av att överleva i den miljön de lever.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.