handdator

Visa fullständig version : SM-final i amerikansk fotboll


Exdiaq
2012-07-14, 12:03
Idag är det dags för SM-final mellan Carlstad Crusaders och Tyresö Royal Crowns. Kick-off 15:00, går att ses via gratis live-stream. Länk (http://superserien.tv).

Finalens hemsida. Länk (www.superseriefinal.se/).

"Preview" av finalen där Garry Nilsson, Andreas Östlund och Anders Olofsson tycker till. Länk (http://thecatch.se/wp-content/uploads/Superseriepanelen-11-juli-2012.pdf).

Noghor som var med är Gladiatorerna spelar i TRC även denna final.

Finalfebern blir allt högre. Med förra helgens semifinaler i färskt minne står det helt klart att det är Sveriges absolut bästa lag som möts på Studenternas på lördag. För tredje året i rad drabbar Carlstad och Tyresö samman i kamp om SM-guldet . Jämfört med tidigare år är det på förhand helt ovisst vem som ska kunna bärga guldet.

Grundseriens två möten var riktigt jämna historier som båda vanns med knappa marginaler. Baserat på vad som hände i dessa matcher har vi gjort en rent statistisk prognos över hur finalen kommer att spelas genom att helt enkelt, och mycket naivt, ta fram ett snitt av hur det såg ut i dessa matcher. Om finalen spelas på samma sätt som vi sett i grundseriens två möten kan vi se fram emot följande match på lördag.

Match präglad av bollkontroll

Det kommer att märkas att det är Superseriens två i särklass starkaste defense som möts på lördag. Totalt i matchen kommer det nämligen bara att produceras 547 offensiva yards vilket är lite för att vara dessa lag. Mot övriga lag i serien har nämligen både Tyresö och Carlstad var för sig snittat strax under 400 offensiva yards per match.

Att det blir få yards i matchen beror dock egentligen inte på dåligt offensivt spel utan på att lagen väljer att spela med mycket bollkontroll. Faktiskt kommer varje lag bara att ha sju till åtta drives i matchen att jämföra med en genomsnittsmatch i Superserien som tenderar att ligga på omkring tolv drives per lag. Med få drives gäller det att minimera misstagen men vi kommer ända att få se tre turnovers i matchen. Båda lagen kommer fumbla bollen var sin gång och Terry Kleinsmith kommer därtill att slänga en interception som Carlstads Guy Ricciardulli snappar åt sig.

Håller Winchester till under 100 yards

Kleinsmith har annars en bra match. Han passar 28 gånger under matchen och hela 60 procent av passningarna hittar fram till rätt mottagare. Favoritmottagaren heter förstås Carl Kamm som trots hård bevakning av Ricciardulli lämnar planen med fem mottagningar för 45 yards. Ricciardullis täta cover på Kamm gör dock att Kleinsmith måste leta alternativa mottagare relativt ofta. Daniel Nässelqvist är den Kleinsmith i första hand letar efter när Kamm är täckt. Nässelqvist slutar även han med fem mottagningar och därtill med en touchdown.

Tyresös anfallsspel i övrigt domineras av den fantastiske runningbackimporten Aaron Winchester som varit närmast ostoppbar i årets serie. Det enda lag som på något sätt kunnat kontrollera Winchester har varit just Carlstad och därför lämnar amerikanen planen med ”bara” 99 yards på 18 försök. Snittet på 5,7 yards per carry är högt men ändå ljusår ifrån det närmast bizarra snitt på 10,3 yards per carry som Winchester haft mot övriga lag i serien. Winchester har varit Superseriens främsta poänggörare i år och självfallet går han inte tomhänt från finalen utan lyckas tråckla in en touchdown under matchen.

Mycket Björn och Carlsson

En av anledningarna till att Crusaders lyckas hålla någorlunda koll på Winchester är en bra match av linebackerbjässen Johan Björn. Gång på gång dundrar giganterna samman och Björn blir därmed Carlstads främste tacklare i matchen med sex tacklingar. En annan i försvaret som gör en stormatch är linjeveteranen Carl Carlsson, under flera år en linjeman i absolut Europaklass, som är som bäst nu när det gäller. Carlsson slutar matchen med fem tacklingar, en sack samt en forcerad fumble.

På offense handlar mycket om Anders Hermodsson för Carlstads del. Och Tyresös defense får slita hårt för att stoppa Hermodsson. Faktiskt springer han för hela 105 yards, flest av alla i finalen, samt en touchdown. Passningsspelet går dock trögare. Bara nio av 20 passningar hittar fram men vad gör det när två av dessa är för touchdowns. Poänggörarna heter Guy Ricciardulli och Christen Monclair. Precis som under hela säsongen fortsätter Hermodsson att undvika dumdristiga spel. Trots att Tyresö tagit flest interceptions av alla lag under året lyckas man inte ta någon pick i finalen.

Storspel av Tyresös linebackers

I Tyresös defensiv är det främst lagets linebackers som syns. Bröderna Pontus och Marcus Westman gör bestämda stopp gång på gång men också förstaårssenioren Erik Rauge syns i hetluften med sex tacklingar. Fräne safetyn Lamin Saho gör också ett par viktiga stopp i det bakre försvarsledet och noteras för fem tacklingar.

På Tyresös linje gör lagets andre import Jermaine Guynn en heroisk insats mot Carlstads tunga och segervana linje. Guynn lyckas göra 4,5 tacklingar under matchen. Lagets enda sack är det dock inte Guynn som gör utan Gladiatordödaren Noghor Jemide.

Inga touchdowns på special teams

I en jämn match som denna blir special teams viktigt. Det är landets bästa special teams som visar upp sig på planen denna dag men kanske finns det trots allt en del finalnerver. Båda lagens kickoffs är nämligen klart kortare än vad de varit när man mött andra lag i serien. Mot övriga Superserielag har nämligen både Carlstad och Tyresö snittat över 50 yards per kickoff. Nu hamnar sparkarna omkring fem yards kortare. Kankse beror det på att lagens kickers prioriterar precision och placering snarare än längd.

Tyresö har haft ett hejdundrande returspel både på kickoffs och punts. Men den här dagen hålls Aaron Winchester i schack. Winchester returnerar en enda punt och det bara för fem yards. På kickoff går det bättre och han lyckas snitta 32 yards på två kickoffreturer. Det blir dock inga touchdowns i returspelet den här dagen.

Många flaggor mot Carlstad

Båda lagen går en hel del på fjärde försöket för att hålla drivarna vid liv. Carlstad lyckas med detta på tre av fyra försök medan Tyresö gör samma bedrift på två av tre försök. Åtminstone ett av dessa stopp kommer troligen nära mållinjen för Tyresö lyckas bara scora på tre av fem besök i red zone. Carlstad däremot gör poäng på sina samtliga tre tillfällen i red zone.

Crusaders har däremot det tuffare med domarna. Under hela säsongen har Carlstad dragit på sig många penalties (man toppar faktiskt både när det gäller antalet flaggor och utmätta yards) och finalen blir inget undantag. Hela tolv gånger tvingas huvuddomare Klas Leidö ingripa mot regelbrott vilket för värmlänningarna bakåt hela 94 yards. Snittflaggan på åtta yards visar att det många gånger inte handlar om allvarliga förseelser utan snarare om en hel del offsides, delay of game och liknande tekniska fel. Tyresö däremot, drar bara på sig sju flaggor under finalen.

Hur slutar då matchen?

Ja, det blir en riktigt jämn och rafflande match. Det är tufft, tätt och ruggigt spännande. Lagen följs åt i poängprotokollet och när Klas Leidö väl blåser av matchen och krutröken skingrats skiljer det bara en enda skälvande poäng. Slutresultatet blir 21-20. Tyresö Royal Crowns lyckas bärga sitt första SM-guld på över tio år!

Allt detta är förstås bara spekulationer baserat på två spelade matcher. Finalen är en helt ny och kanske en helt annan match. Säkert är dock att det är Sveriges två bästa lag som möts och att det blir ruggigt spännande att följa matchen.

Glöm inte att kolla in SM-finalens hemsida på www.superseriefinal.se. Kan du inte ta dig till matchen går den att se kostnadsfritt på www.superserien.tv.

Då är det dags, säsongen skall avslutas med en högintressant match om guldet mellan seriesegrande Tyresö (10-1) och regerande mästarna Carlstad (9-2). Allt talar för en sprakande fotbollsföreställning mellan landets två bästa lag.

Förra matchen
Semifinalen mot STU blev en väldigt bekväm resa för Tyresö (69-6), som inte behövde gå för fullt mer än en halvlek för att avgöra tillställningen. Tyresö var för dagen överlägsna i alla faser av spelet och spelade dominant och kraftfullt. Offensivt var det springspelet som var nyckeln till seger. Hampus Hellermark och Aaron Winchester var båda glödheta bakom en mycket välspelande offensiv linje, QB Terry Kleinsmith hade en väldigt lugn dag på jobbet och behövde bara kasta sju passningar under den halvlek han spelade. Defensivt förväntade vi oss en riktigt tuff uppgift då STU's pass-offense är ligans giftigaste, inte minst bevisat då man satte upp över 30 poäng borta mot Carlstad i seriens sista omgång. Denna dag var det dock uppförsbacke för QB Ethan Haller och co. Crowns försvar var väl förberedda, hungriga och tända. De höll nollan fram till matchens sista spel då Anders Onselius kunde spräcka nollan, men det var naturligtvis bara av akademisk betydelse.

Carlstad
Crusaders är ett mycket starkt lag som har atleter av högsta klass på samtliga positioner och som är en utmaning att spela mot. Laget har som alltid en väldigt god fysik, och dessutom en bra blandning av rutin och ungdom i truppen.

Spelmässigt så kretsar anfallsspelet runt Hermodsson (QB), Forsman (RB), Flemström (RB/TE) och Isaksson (WR), där nyckeln givetvis stavas Anders Hermodsson. Man spelar ett antal formationer men basen är ett 2-back Pistol med fokus på springspel och playaction ur detta. Man är väldigt duktiga på att undvika turnovers och negativa spel, vilket gör deras anfall mycket svårstoppat då de sällan har långa 3rd downs.

Defensivt är det DL som är ryggraden, även om LB's och DB's håller mycket hög klass även de. Man är inte speciellt mångsidig i hur man spelar, istället är man duktig på att identifiera ett lags styrkor och attackera dessa. Man spelar väldigt sällan man-cover och är inte speciellt frekventa i sitt blitzande.

Matchen
De två tidigare mötena lagen emellan har varit extremt jämna (23-25, 18-15) och täta tillställningar. Allt talar för att så blir fallet även på lördag.
Som vanligt kommer turnovers, penalties och field position bli viktiga faktorer. Förutom dessa tror jag följande tre saker kommer få stor betydelse:

- Starten
I de två tidigare finalerna har Carlstad tagit ett tidigt kommando, både i poängprotokollet och mentalt. Vi går in i denna match med ett bättre självförtroende denna gång och får inte låta Carlstad stjäla momentum i matchinledningen.

- Winchester/Hellermark vs. Carlstads box
Kombinationen Winchester/Hellermark kan vara den giftigaste RB-kombon i Superseriens historia. Men de måste få utrymme att visa sin explosivitet, därför måste OL göra en bra match och öppna hål för dessa herrar att springa i.

- Tyresös box vs. Anders Hermodsson
I mötet på Tyresövallen var det Anders Hermodssons urstarka springspel, bakom en mycket duktig OL, som var Carlstads främsta vapen. Vi måste göra ett bra jobb med att täppa till löpvägar för Anders utan att bli överaggressiva och gå bort oss på play action.

Truppen
Vi kommer till spel med nästintill fulltalig trupp. Simon Almgrens knä stoppar tyvärr honom från spel, men knäskadade Andrée Jenmert och Johan Ingerman har båda glädjande nog clearats för spel och kommer kunna gå för fullt på lördag.

Tyresö-starters, Offense:
QB: Terry Kleinsmith
RB: Aaron Winchester
RB: Hampus Hellermark
WR: Carl Kamm
WR: Daniel Nässelqvist
WR: Michel Jenmert
OL: Pablo Valenzuela
OL: Olle Norberg
OL: Victor Strauss
OL: Robin Svallin
OL: Oscar Strauss

Defense:
DL: Jermaine Guynn
DL: Noghor Jemide
DL: Kenth Rydberg
DL: Victor Hagman
LB: Pontus Westman
LB: Erik Rauge
LB: Marcus Westman
DB: Lamin Saho
DB: Benjamin Brathwaite
DB: Jean-Paul Alcantara
DB: Philip Widerström

Exdiaq
2012-07-14, 12:07
The Catch (http://thecatch.se/) - nyheter om svensk amerikansk fotboll
Lirre's blogg (http://lirresblog.com/blog//) - nyheter om svensk amerikansk fotboll
SAFF (http://iof1.idrottonline.se/SvenskaAmerikanskFotbollforbundet/) - Svenska Amerikansk Fotbollsförbundet
Carlstad Crusaders (http://www5.idrottonline.se/CarlstadCrusadersAFC-AmerikanskFotboll/)
Tyresö Royal Crowns (http://www2.idrottonline.se/TyresoRoyalCrownsAFF-AmerikanskFotboll/)

Skrib
2012-07-14, 14:13
Bara för mig som streamen inte startar? *gah!*

Halice
2012-07-14, 16:17
Wooohooo!

Grattis till Carlstad Crusaders! :hbang:

Exdiaq
2012-07-14, 16:19
Carlstad Crusaders 24 - Tyresö Royal Crowns 0

Trodde det skulle vara jämnare, men icke. Synd, även om jag höll på Crusaders.

Halice
2012-07-14, 16:21
Carlstad Crusaders 24 - Tyresö Royal Crowns 0

Trodde det skulle vara jämnare, men icke. Synd, även om jag höll på Crusaders.

Jag hann bara se sista quartern. Var den representativ för hela matchen ?

Crowns lite sömniga....

Dreas
2012-07-14, 16:32
Kul!

Vissa ifrån Crusaders tränar ganska frekvent på klubben och jag fattar inte riktigt hur man orkar/vågar ställa sig i vägen för en del av dom. Jag hade blivit platt :D

Järvskan
2012-07-14, 16:44
Spelas inte finalen lite väl tidigt? Här i Finland har vi spelat halva säsongen och finalen spelas först i början av september.

Exdiaq
2012-07-15, 12:52
http://www.svtplay.se/klipp/188384/guld-till-crusaders

Exdiaq
2012-07-15, 12:53
Spelas inte finalen lite väl tidigt? Här i Finland har vi spelat halva säsongen och finalen spelas först i början av september.

Det är rak säsong detta året, d.v.s. inget sommaruppehåll på X antal veckor. Precis så spelet ska spelas!

Exdiaq
2012-07-15, 17:35
Om någon är intresserad så sänds den polska finalen live just nu. Länk (http://www.lshunter.tv/index.php?option=com_lsh&view=lsh&event_id=101952&tid=277092&channel=0&tmpl=component&layout=popup&Itemid=32).

Arenakapacitet är 23 000 och det är slutsålt. Arrangörerna gör en vinst på ca 700 000kr. Ligan startade 2006. Bra utveckling!