handdator

Visa fullständig version : Alternativa källor till calcium/negativa aspekter av kasein?


kampsporttjej
2012-07-14, 10:38
Hej!

Är lite nyfiken på vad ni har koll på när det gäller mjölkdebatten...

Man skulle ju kunna se mjölk som en ypperlig källa till många näringsämnen
samtidigt som man kan säga att de går att få i sig i en varierad kost ändå, att det finns många andra källor till t.e.x. calcium och... att en del forskning visat att kasein kan vara cancerframkallande?

Eller är det bara ett nytt halabalo i den hypade kostdebatten (som blivit något slags allmänt hobbyintresse) hos många människor i vår västerländska del av världen? Ni vet den här kostdebatten som silar mygg och sväljer kameler och som tycks få så mycket större utrymme i folks tankar om hälsa jämfört med vikten av att helt enkelt röra på sig, ha goda nära relationer, äta bra råvaror och sova om nätterna...

Detta blogginlägg nedan pratar om mjölk och alternativa (bättre?) källor till calcium och utelämnar vetenskapliga referener, men de kanske ni har koll på? Vad har ni för kommentarer?

http://geekgoneraw.blogspot.se/2009/11/how-much-calcium-do-we-really-need.html

hertzman
2012-07-14, 11:04
Den enda egentligen risken med för högt intag av kalcium är prostatacancer, och det kommer inte direkt beröra dig som kvinna. I övrigt har det massor med positiva effekter, bland annat verkar det som äter mycket mjölkprodukter ha mindre kroppsfett.

Skickat från min HTC One X via Tapatalk 2

hertzman
2012-07-14, 11:06
Bloggen var ju bara en massa paleo-inspirerat dravel. Så fort något börjar prata kost efter blodgrupper eller hänvisa till tiden före jordbruket är det dags att dra öronen åt sig.

Skickat från min HTC One X via Tapatalk 2

King Grub
2012-07-14, 11:20
Den enda egentligen risken med för högt intag av kalcium är prostatacancer, och det kommer inte direkt beröra dig som kvinna.

Möjligen äggstockscancer i stället för kvinnor.

Women who consumed >1 glass of milk/d had double the risk of serous ovarian cancer compared with women who never or seldom drank milk.

http://www.ajcn.org/content/80/5/1353.full

Just mjölk dock, inte säkert just kalciumet.

kampsporttjej
2012-07-14, 22:18
hoppsan. låter lite på dem som att de tror att det är laktosen som ligger bakom. 1 glas är ju inte mycket..... ser ju ut som en fin studie...
ganska stora ökade risker enl dem måste jag säga.

så det här med gamla gumman på yoghurtpaketet är en selling point... heh.

det talas alltså inget om kaseinet? är det vad som kan tänkas ligga bakom prostatacancerrisk eller?

ang blogginlägget. absolut finns det ju de som hävdar att "vi inte är gjorda för att dricka mjölk" osv, men det vore ju kul att veta vad de har för vetenskapliga studier bakom dessa fakta!

att ha mindre kroppsfett kan ju uppnås genom fysisk aktivitet/träning... många som tränar använder mjölkprodukter... en confounder kanske?

kampsporttjej
2012-07-15, 07:29
Omvänt för urinblåsecancer, vanligare hos män än kvinnor dock:

"Ett högt intag av filmjölk och yoghurt, däremot, visade en koppling till lägre risk för urinblåsecancer hos både män och kvinnor. Män som åt två eller fler portioner yoghurt eller filmjölk om dagen hade 36 procent lägre risk för urinblåsecancer jämfört med män som aldrig åt yoghurt eller filmjölk. För kvinnor var motsvarande risk 45 procent lägre hos kvinnor som åt yoghurt eller filmjölk."

http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=41933&a=136715&l=sv

kampsporttjej
2012-07-15, 07:31
..vet dock inte vad "mjölk" innebär i det fallet, dvs vad det är i mjölken som de tror skyddar. kan ju vara något annat än laktosen.