handdator

Visa fullständig version : Proteinsyntes efter intag av sojaisolat i vila och efter styrketräning hos äldre


King Grub
2012-06-16, 09:04
BACKGROUND:

Increased amino acid availability stimulates muscle protein synthesis, however, aged muscle appears less responsive to the anabolic effects of amino acids when compared to the young. We aimed to compare changes in myofibrillar protein synthesis (MPS) in elderly men at rest and after resistance exercise following ingestion of different doses of soy protein and compare the responses to those we previously observed with ingestion of whey protein isolate.

METHODS:

Thirty elderly men (age 71 +/- 5 y) completed a bout of unilateral knee-extensor resistance exercise prior to ingesting no protein (0 g), or either 20 g or 40 g of soy protein isolate (0, S20, and S40 respectively). We compared these responses to previous responses from similar aged men who had ingested 20 g and 40 g of whey protein isolate (W20 and W40). A primed constant infusion of L-[1-13C]leucine and L-[ring-13C6]phenylalanine and skeletal muscle biopsies were used to measure whole-body leucine oxidation and MPS over 4 h post-protein consumption in both exercised and non-exercised legs.

RESULTS:

Whole-body leucine oxidation increased with protein ingestion and was significantly greater for S20 vs. W20 (P = 0.003). Rates of MPS for S20 were less than W20 (P = 0.02) and not different from 0 g (P = 0.41) in both exercised and non-exercised leg muscles. For S40, MPS was also reduced compared with W40 under both rested and post-exercise conditions (both P < 0.005); however S40 increased MPS greater than 0 g under post-exercise conditions (P = 0.04).

CONCLUSIONS:

The relationship between protein intake and MPS is both dose and protein source-dependent, with isolated soy showing a reduced ability, as compared to isolated whey protein, to stimulate MPS under both rested and post-exercise conditions. These differences may relate to the lower postprandial leucinemia and greater rates of amino acid oxidation following ingestion of soy versus whey protein.

Nutr Metab (Lond). 2012 Jun 14;9(1):57. Myofibrillar protein synthesis following ingestion of soy protein isolate at rest and after resistance exercise in elderly men.

maqan
2012-06-16, 09:38
Har man inte tidigare påvisat att vassle är att föredra framför soja?

King Grub
2012-06-16, 09:39
Och?

Och "är att föredra"? För vem? Om man inte använder mjölkprodukter då?

samsam
2012-06-17, 17:03
Min tolkning är att vassle är att föredra framför soja-isolat om målet är att stimulera MPS så mycket som möjligt med sitt proteinintag, på grund högre leucin-tillgänglighet. Stämmer det? (förutsatt att jag har samma fysiologi som en "elderly man") :)

Hade uppskattat ett svar, har nyligen skiftat mellan soja och mjölkprotein som huvudsaklig källa och upplevt varierande resultat.

King Grub
2012-06-17, 18:03
Dom flesta studier kommer fram till att muskelproteinsyntesen stimuleras något bättre av mjölkproteiner än av sojaprotein.

Kischen
2012-06-17, 18:05
Hade uppskattat ett svar, har nyligen skiftat mellan soja och mjölkprotein som huvudsaklig källa och upplevt varierande resultat.

Vad har du märkt för resultat?

maqan
2012-06-17, 19:22
Och?

Och "är att föredra"? För vem? Om man inte använder mjölkprodukter då?

Med "att föredra" syftade jag till att det ger bättre effekt. Antar att det är det den här typen av studier är gjorda för att undersöka, dvs. vad som ger bäst effekt.

samsam
2012-06-17, 20:13
Vad har du märkt för resultat?

Ersatte 1 - 1.5kg kvarg / dag med motsvarande proteinmängd från soja.
Minskad aptit (mer mättande), högre termogenes, sämre glykogenlager, ett par veckors pass på raken utan de vanliga regelbundna ökningarna.
Skulle gissa på att mer av proteinet oxiderade.