handdator

Visa fullständig version : Ben och arm lyft på pilatesboll


exevision
2012-06-04, 12:05
Min fru har rätt så mycket problem med sin rygg och nacke. Ryggen har en lätt skolios. Nackrosetten är böjd in mot huvudet/halsen, men har efter ett års träning/töjning blivit bättre. Hon har fått mindre yrsel efter att nacken började räta ut sig. Hon har nu tränat i drygt ett år och i början fick on en övning där hon skulle ligga med magen mot en pilatesboll och lyfta vänster ben och höger arm och sedan byta ben och arm. Detta gjorde henne alltid sämre och de tog bort den övningen. Nu har hon varit hos en annan sjukgymnast som villa införa denna övning i hennes träning igen. Och dagens träning blev helt förstörd av detta. Hon blev helt slut på och orkeslös och avbröt träningen. Det är främst armlyftet som gör det hela sämre. Miin fråga är vilka muskler denna övning aktiverar samt om någon har en tanke om varför detta inträffar och vad man kan göra åt det. Och bör hon forsätta med övningen? Kommer självklart att ta detta med både sjukgymnast och läkare men vill ändå även fråga här.

Läste detta: Cervikalt utlöst yrsel: Ökad spänning i nackrosettens muskulatur ökar den sensoriska informationen därifrån. Detta ger en konflikt mellan olika inflöden av sensorisk information som hjärnan inte kan hantera, och patienten blir yr.
På denna sida: http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=4454

Kan det vara så att övningen/armlyftet påverkar nackrosetten?
Bör tillägga att hon kan göra marklyft, rodd, axelpresar och liknande utan problem om hon bara håller axlarna stilla i framåt/bakåt led.