handdator

Visa fullständig version : Koppling mellan fullkornsintag och diabetes, kardiovaskulär sjukdom och viktökning


King Grub
2012-05-30, 14:01
Whole-grain and high-fiber intake are routinely recommended for prevention of vascular diseases; however, there are no comprehensive and quantitative assessments of available data in humans. The aim of this study was to systematically examine longitudinal studies investigating whole-grain and fiber intake in relation to risk of type 2 diabetes (T2D), cardiovascular disease (CVD), weight gain, and metabolic risk factors. We identified 45 prospective cohort studies and 21 randomized-controlled trials (RCT) between 1966 and February 2012 by searching the Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature, Cochrane, Elsevier Medical Database, and PubMed. Study characteristics, whole-grain and dietary fiber intakes, and risk estimates were extracted using a standardized protocol. Using random effects models, we found that compared with never/rare consumers of whole grains, those consuming 48–80 g whole grain/d (3–5 serving/d) had an ~26% lower risk of T2D [RR = 0.74 (95% CI: 0.69, 0.80)], ~21% lower risk of CVD [RR = 0.79 (95% CI: 0.74, 0.85)], and consistently less weight gain during 8–13 y (1.27 vs 1.64 kg; P = 0.001). Among RCT, weighted mean differences in post-intervention circulating concentrations of fasting glucose, total and LDL-cholesterol comparing whole-grain intervention groups with controls indicated significantly lower concentrations after whole-grain interventions [differences in fasting glucose: −0.93 mmol/L (95% CI: −1.65, −0.21), total cholesterol: −0.83 mmol/L (−1.24, −0.42); and LDL-cholesterol: −0.72 mmol/L (−1.34, −0.11)]. Findings from this meta-analysis provide evidence to support beneficial effects of whole-grain intake on vascular disease prevention. Potential mechanisms responsible for whole grains’ effects on metabolic intermediates require further investigation in large intervention trials.

Greater Whole-Grain Intake Is Associated with Lower Risk of Type 2 Diabetes, Cardiovascular Disease, and Weight Gain. J. Nutr. May 30, 2012.

http://jn.nutrition.org/content/early/2012/05/28/jn.111.155325.full.pdf+html

MrBulk
2012-05-30, 16:53
Då är det väl bäst att avstå spannmål överhuvudtaget, en massa fullkorn med fibrer blir man ju kass i magen av.

Ola Wallengren
2012-05-30, 18:19
Så du tycker inte att minskad risk för diabetes (ca 26%), kärl-sjukdom (ca 21%) och viktökning är värt en fis?

King Grub
2012-05-30, 18:22
Min gissning är att han bara såg rubriken utan att läsa något mer och drog en hastig, bakvänd, slutsats efter det.

exevision
2012-05-30, 19:47
Kan det inte vara så att de som käkade fullkorn levde hälsosammare än de som inte gjorde det? De tog mer "hand" om sig själva så att säga.

Eddie Vedder
2012-05-30, 19:52
Kan det inte vara så att de som käkade fullkorn levde hälsosammare än de som inte gjorde det? De tog mer "hand" om sig själva så att säga.

Det är ju grundläggande i all epidemiologi. Alltid. Därför forskar man vidare på olika populationer, med olika design och gör även såna här meta-analyser.

MrBulk
2012-05-30, 20:14
Så du tycker inte att minskad risk för diabetes (ca 26%), kärl-sjukdom (ca 21%) och viktökning är värt en fis?

Nu stod det inte exakt vad dom jämförde med men troligen icke fullkornsprodukter, om så är fallet så kanske man kan få ännu mindre risk om man undviker spannmål.

Ola Wallengren
2012-05-30, 20:20
Man jämförde dels fullkornprodukter men även fiber och andra uppdelningar, där man jämfört högt intag med lågt. Från det kan man inte dra slutsatsen att det är än mer fördelaktigt att undvika spannmål helt.