handdator

Visa fullständig version : Bra och dåliga fetter


Springer
2012-05-29, 20:33
Finns det någon anledning att undvika vissa fetter, och i så fall vilka? Fett från lax och strömming skall tydligen vara fina fisken, medan konstgjorda transfetter i kakor inte är så bra alls.

Men resten av fetterna då, är det bara att äta på (inom makrofördelingens gränser förstås)? Tänker på fett i mjölk/ost/smör och nöt/gris/lamm? Får i mig 60-100g fett per dag från ovanstående kan jag tänka mig.

lurre86
2012-05-29, 21:05
Olika typer av fett i maten
Det finns olika sorters fett i maten och de har olika funktioner i kroppen.

Triglycerider är en lagringsform för fett och utgör den största delen av det fett som vi äter och även den största delen av våra fettdepåer.

Fosfolipider är viktiga för alla cellfunktioner på grund av att membranen som omger alla våra celler till största delen består av just fosfolipider. Fosfolipider förekommer i många livsmedel.

Steroler är en grupp vaxliknande fetter som, förutom det välkända kolesterolet, även omfattar vissa hormoner och förstadier till D-vitamin. Kolesterol finns i animaliska livsmedel såsom kött, mjölk, ägg, smör, inälvsmat och skaldjur.

Fettsyror
Triglyceriderna innehåller fettsyror som är långa kedjor av kolatomer med en syragrupp i ena änden. De består av ett varierande antal kolatomer och förekommer med eller utan dubbelbindningar. Beroende på om fettsyran har dubbelbindningar eller inte klassas de som mättade, enkelomättade eller fleromättade. De fetter vi äter består av en blandning av olika fettsyror.

Mättade fettsyror saknar dubbelbindningar. Ett fett som är hårt i kylskåpstemperatur innehåller mycket mättade fettsyror och ju fler mättade fettsyror som ingår desto hårdare konsistens.

Oljor kan göras fastare i konsistensen genom att man ersätter dubbelbindningarna i omättade fettsyror med enkelbindningar. Vid ofullständig härdning bildas transfettsyror. Dessa innehåller dubbelbindningar men liknar i strukturen de mättade fettsyrorna. Transfettsyror bildas även i magen på idisslande djur och förekommer därför i kött från nöt, smör, ost och andra mjölkprodukter.

Enkelomättade fettsyror innehåller en dubbelbindning och fleromättade fettsyror innehåller två eller fler dubbelbindningar. Ett fett som innehåller mycket enkelomättade fettsyror är mjukt och ett fett som innehåller mycket fleromättade fettsyror är flytande i kylskåpstemperatur. Ju flera dubbelbindningar fettet innehåller, desto mer lättflytande är det.

Omättade fettsyror kan indelas i olika familjer beroende på var dubbelbindningen/-arna är placerade i molekylen. Det är främst tre fettsyrafamiljer som är av intresse - omega-3, omega-6 och omega-9.

Omega-3-fettsyror
De tre omega-3-fettsyror som är av störst intresse är alfa-linolensyra, EPA (eikosapentaensyra) och DHA (docosahexaensyra). Alfa-linolensyra finns bland annat i raps- och sojaolja. EPA och DHA finns företrädesvis i fet fisk, till exempel lax, öring, makrill och sill och strömming.

Omega-6-fettsyror
Av omega-6-fettsyrorna är i synnerhet två betydelsefulla, nämligen linolsyra som till exempel finns i växtoljor och arakidonsyra som främst finns i kött.

Omega-9-fettsyror
Oljesyra är en enkelomättad omega-9-fettsyra som finns speciellt i oliv- och rapsolja.

Essentiella fettsyror
Essentiella fettsyror är de fettsyror som människan måste få genom kosten eftersom kroppen inte själv kan tillverka dem. De två fettsyror som är essentiella för människor är alfa-linolensyra, som är en omega-3-fettsyra, och linolsyra, som är en omega-6-fettsyra,. Utifrån dessa har människokroppen förmågan att tillverka alla andra fettsyror.

Vilka effekter har fetter på hälsan?
Det har forskats mycket för att försöka finna svaret på frågan om vilka fetter som är nyttiga respektive skadliga för hälsan. Det forskningen hittills har visat är:

Risken för hjärt-kärlsjukdomar kan minskas genom en: sänkning av blodets halt av triglycerider, totalkolesterol och LDL-kolesterol och en höjning av blodets halt av HDL-kolesterol.
En kost som innehåller en stor mängd mättade fettsyror och transfetter ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar genom att de bidrar till att höja LDL-kolesterolet och sänka HDL-kolesterolet.
Enkel- och fleromättade fetter sänker totalkolesterol och LDL-kolesterol i blodet. En kost med ett högt innehåll av enkelomättade fettsyror är möjligtvis fördelaktigare för hälsan än kost med ett motsvarande högt innehåll av fleromättade fettsyror. Detta på grund av att blodets LDL-kolesterol blir stabilare och motstår härskning (oxidation) bättre om det innehåller mer enkelomättade fettsyror.
Omega-3-fettsyror kan sänka blodets halt av triglycerider minska risken för blodproppar. Blodets halt av det "goda" HDL-kolesterolet stiger när man ökar sitt intag av omega-3-fettsyror.
Kolesterolinnehållet i maten har liten betydelse för kolesterolhalten i blodet.
Rekommenderat fettintag
Enligt de Svenska Näringsrekommendationerna (SNR) bör fettets andel av det totala kaloriintaget ligga mellan 25-35 procent och fördelningen av olika fettsyror bör vara följande:

Mättade fettsyror och transfettsyror < 10 procent.
Enkelomättade fettsyror 10-15 procent.
Fleromättade fettsyror 5-10 procent inklusive 1 procent omega-3 fettsyror.
Detta innebär att de allra flesta bör minska det totala fettintaget, minska intaget av mättat fett och öka intaget av fleromättat fett.

Så här blir fettintaget optimalt
Välj nyckelhålsmärkt mat (ost, charkprodukter, margarin, mjölkprodukter med mera).
Använd rapsolja, olivolja eller flytande margarin till varm matlagning.
Laga kall mat med det flytande fett som du tycker smakar bäst, till exempel solrosolja.
Ta lättmargarin med låg halt mättat fett på din smörgås.
Ät fisk, gärna fet fisk, 2-3 gånger/vecka.
Betrakta smör och annat hårt matfett, grädde, crème fraiche, feta ostar och korvar som ”sällanmat” dvs mat som man ska äta sällan.

http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=223

Akada
2012-05-29, 21:09
Du glömde länka stället du citerade från. ;)

http://www.netdoktor.se/diabetes/?_PageId=223

MrBulk
2012-05-29, 21:49
Första gången nån rekommenderat Margarin här på kollo dom senaste 10 åren.

MrBulk
2012-05-29, 21:59
Kontrar lite med denna.

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol/

Pinarello
2012-05-30, 18:40
Att hänvisa till kostdoktorn gällande kostråd är väl ungefär som att hänvisa till Al-Qaida för att få information angående islam.

Den här länken är bra http://traningslara.se/fleromattat-fett-vs-mattat-fett-tva-svenska-interventionsstudier/

Eddie Vedder
2012-05-30, 19:09
Att hänvisa till kostdoktorn gällande kostråd är väl ungefär som att hänvisa till Al-Qaida för att få information angående islam.

Den här länken är bra http://traningslara.se/fleromattat-fett-vs-mattat-fett-tva-svenska-interventionsstudier/

Tack för det. :)

Men jag tycker den här är mer relevant för Springer. http://traningslara.se/om-mattat-fett-kolesterol-samt-tips-for-att-oka-pa-fettet-i-kosten/

Springer
2012-05-30, 19:21
Jamendåså, håll mig undan från transfetter and I'm good! :)

Idag råkade jag förresten få i mig ca 130g fett, ca 140g protein och ca 450g kolhydrater.

Sverker
2012-05-30, 19:40
Undviker du godis och kakor i lågprisklassen slipper du transfettet.
Utvecklingen mot tranfritt fett går i rasande fart.

krubkungen
2012-05-30, 19:44
Att hänvisa till kostdoktorn gällande kostråd är väl ungefär som att hänvisa till Al-Qaida för att få information angående islam.

Hhaha:laugh:

Springer
2012-05-30, 21:10
Undviker du godis och kakor i lågprisklassen slipper du transfettet.


Hur är det med sådan där blockchoklad man köper för att baka med?

MrBulk
2012-05-30, 22:01
Att hänvisa till kostdoktorn gällande kostråd är väl ungefär som att hänvisa till Al-Qaida för att få information angående islam.

Den här länken är bra http://traningslara.se/fleromattat-fett-vs-mattat-fett-tva-svenska-interventionsstudier/

Bättre det än att fråga USA (netdoktorn).

Catstyle
2012-05-31, 06:48
Hur är det med sådan där blockchoklad man köper för att baka med?
De flesta sorter får inte ens heta choklad längre. :)
Jag tycker det är betydligt roligare att baka med riktig, god, choklad.

http://estetmina.blogg.se/images/2009/blockchoklad_49818446.jpg

Springer
2012-05-31, 08:04
Oj förlåt, jag visste inte att chokladelitisterna hängde här också...

z_bumbi
2012-05-31, 08:41
Hur är det med sådan där blockchoklad man köper för att baka med?

Det brukar vara angivet på förpackningarna.

Springer
2012-05-31, 09:38
ICAs Bakchoklad Mörk. Blir inte klok på om den är ok eller dålig. :-)
https://www.handla24.se/ProductImages/i/original/7318690074632.jpg

Morty
2012-05-31, 09:59
Jag använder den, helt vegetarisk. Bara att smälta och blanda med müsli.

Sverker
2012-05-31, 17:59
ICAs Bakchoklad Mörk. Blir inte klok på om den är ok eller dålig. :-)


Det är mest socker i chokladen.
När det gäller fettet så är det reglerat:
http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2000-2005/2003_13.pdf

Eftersom det bara deklareras kakaosmör får vi anta att det är kakaosmör, kanske med inblandning av den tillåtna mängden 5 % annnat fett.

Springer
2012-05-31, 22:54
OK, kolhydrater är inte så stort problem för mig.