handdator

Visa fullständig version : Mat angående längd


sii
2012-05-07, 13:31
Hur är det med maten och längden?

Då man växer, är det genetiken eller finns det andra faktorer? Dvs mat, stretchning, och isåfall vad för slags mat?

Vad jag tror som gör en lång då man är i unga åldern är väl kalcium (för benstommen) och proteiner som då skulle bygga upp längden.

Det måste finnas mat som bygger upp längden, hur annars kunde vi växa och hur är det då med stretchning, blir man längre av att stretcha? Sen sägs väl det att man är längre på nätterna än på dagen, menas det att man således blir "stretchad" ut under nätterna? Och det skulle ju då lägga ett svar på att man växer om man stretchar, har längden nått med sov timmarna att göra? Sover längre - växer bättre? Detta kan låta lite nybörjar aktigt ut men alltid bra med svar, diskussioner.

Tacksam för svar.

EDIT: Lägger till några frågor igen, tycker det är onödigt att göra en till tråd.

1. Om man räknar kalorier, ska man väl veta exakt hur mycket en måltid kan innehålla, nå då hur är det med dessa folk som arbetar, går i skolan och får lunch gratis, och som då tränar, hur ska man mäta då, räknar man i gram, frågar man kocken, eller tänker man bara, på ett ungefär hur mycket kalorier maten innehåller?

2. Använder deffarna här i kolozzeum alls kreatin eller andra kosttillskott liknande kreatin på sommarna? Isf hur gör ni om ni tappar flera kilon med vikterna (på gymmet). Eller kör deffarna helt enkelt utan kreatin? En hel del vatten krävs då man tar kreatin och det blir en hel del vätska som kroppen tar upp.

sii
2012-05-08, 13:20
Någon?

LarsLasr
2012-05-08, 14:10
Det som bestämmer längd är nästan 100% genetik. Möjligen att skador eller värdelös kost skulle förstöra tillväxt, men man blir inte 10cm längre för att man dricker mycket mjölk eller 10cm kortare för att man inte gör det, kroppen har en längd den vill nå och kämpar dit tills den är klar.

När du står upp hela dagen så pressas kroppen ihop och bl.a diskarna i ryggraden mellan kotorna blir tunnare, när du ligger ner så har dom möjlighet att återhämta sig och du blir någon cm längre.

Stretchning påverkar musklerna och kanske senor, men inte benen.

Sömn är viktigt för återhämtning, exakt hur vet man inte, men en person med sömnbrist brukar oftast få sämre immunförsvar och prestationsförmåga. Sömnbrist är individuellt och för vissa kan det räcka med 4h/natt och vissa måste ha 8h/natt, ofta mer som ung än som vuxen. Så mycket sömn som möjligt brukar också vara negativt så det är dumt att anstränga sig eller ta medicin för att försöka sova 12h, varför man nu skulle vilja göra det. Är du trött -> sov.

Om man börjar räkna kalorier hemma och väger och mäter sin mat så börjar man få en ganska bra uppfattning om vad 2kycklingfiléer innehåller, eller hur mycket 500kcal ris är, sedan uppskattar man bara hur mycket man får på restaurang eller när man äter på annat ställe. Ju mer du uppskattar och väger, desto bättre blir du på det.

Du kan deffa med kreatin eller utan kreatin, antar att det är individuellt vad man tycker är bäst. Om du når 90kg på 190cm med 8% kroppsfett så är det sannolikt liten visuell skillnad om du använder kreatin eller inte, är troligen bara personen ifråga som bryr sig.

begt
2012-05-08, 15:03
Kosten har betydelse med tanke på att min generation (80-talist) är någon cm längre än sina föräldrar, som i sin tur är längre än sina föräldrar.

Är kosten extremt bristfällig, som i Nordkorea t.ex., kan längdökningen avstanna. Nordkoreanerna är i snitt ca 3-8 cm kortare än sina motsvarigheter i Sydkorea.

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-17774210

LarsLasr
2012-05-08, 16:13
Den ökningen kan ju bero på annat än kost.

I stort sett alla ungdomar utan bristfällig kost och hormondefekter följer en kurva som denna, långa som korta. När tillväxten sker kanske beror på kost/energitillgång/hormoner, men det påverkar inte slutresultat förutsatt att man inte saknar essentiell kost.

http://dagbok.tigrat.com/diverse/BVC%20kurva.gif