handdator

Visa fullständig version : Hur väger ni maten?


Cheezie
2012-04-30, 15:37
Väger ni (om ni nu väger) eran mat torr?

Nu snackar ja givetvis pasta, ris osv..


Eller mäter man det kokt? :)

Maod
2012-04-30, 15:41
Spelar egentligen ingen roll så länge du använder en bra tabell.
Näringsvärdet på paketet är okokt.

Ristretto
2012-04-30, 16:07
Jag väger alltid före tillagning eftersom det kan diffa en hel del beroende på hur mycket vätska som dunstar/blir kvar/sugs upp särskilt på ris blir det stora skillnader.

blondyz
2012-04-30, 16:07
Torrvikt om jag nu ska väga.

anvihl
2012-04-30, 16:27
Torrvikt är lättast såvida du inte ska laga till flera personer då man man ju ändå väga så det blir lika mycket på alla tallrikar.

vicarious
2012-05-01, 12:40
Innan tillagning.

Alelale
2012-05-01, 13:20
Innan.

Albin Eriksson
2012-05-01, 13:31
Torrvikt, för tillagat varierar det.

Popliteus
2012-05-01, 15:54
Jag kollar på den otillagade varan.. sen vet jag

Zenot
2012-05-01, 16:53
Otillagat som gäller som sagt, blir bara drygt och rörigt att väga efter tillagning.

Barbastark
2012-05-01, 17:14
Brukar väga torrt, sen även efter tillagning och räkna ut kcal på den tillagade maten.

Zenot
2012-05-01, 17:30
Brukar väga torrt, sen även efter tillagning och räkna ut kcal på den tillagade maten.
Vad får du ut av vägning efter tillagning som du inte redan vet om iom torrvikten?

MtotheM
2012-05-01, 17:47
Vad får du ut av vägning efter tillagning som du inte redan vet om iom torrvikten?

Gör du fler än 1 portion åt gången så är det svårt att veta hur mycket av det hela du ska ta om du inte väger efteråt.

Zenot
2012-05-01, 17:59
Gör du fler än 1 portion åt gången så är det svårt att veta hur mycket av det hela du ska ta om du inte väger efteråt.
Fast tillägget "räkna ut kcal" skrivet just där gör mig tveksam till att det är så i det här fallet.

Vi får se vad barba säger!

Barbastark
2012-05-01, 18:04
Fast tillägget "räkna ut kcal" skrivet just där gör mig tveksam till att det är så i det här fallet.

Vi får se vad barba säger!

Jo, så ja menar. Måste ju räkna ut kcal/100g efter tillagning också då maten oftast drar till sig eller ger ifrån sig vätska när den är färdiglagad.

Zenot
2012-05-01, 18:10
Jo, så ja menar. Måste ju räkna ut kcal/100g efter tillagning också då maten oftast drar till sig eller ger ifrån sig vätska när den är färdiglagad.
Jaha, då var det alltså så att du vägde den för att kunna portionera den enklare? My bad!

Springer
2012-05-01, 20:51
Om jag är riktigt noga:
1) Väger ingredienserna (brukar gå eftr vikt istället för volym när jag måttar)
2) Väger grytan tom (eller har det uppskrivet)
3) Väger grytan med ingredienserna
4) Räknar ut den föridlagade matens innehåll.
5) Väger det jag äter.

Är jag inte så noga tar jag ett värde på det färdiglagade från SLV:s tabeller. Just nu är jag ganska onoga.

Silencer
2012-05-01, 22:12
Man väger, sen lagar man, sen äter man.
Ni som håller på på annat sätt har fan problem.

Undantaget är ni som gör matlådor, då kan det finnas poäng att väga efteråt. Själv delar jag bara upp så alla portioner blir lika.
Kom ihåg att SLV:s värden är genomsnitt baserat på gamla analyser. Det kommer ALLTID vara en felmarginal på näringsberäkningar så ju mer ni ojjar er desto värre gör ni det bara för er själva.

Pretorian
2012-05-02, 08:37
Jag väger inte. Jag brukar titta på förpackningen, tex 650 gram fläskfilé i ena paketet och 600 gram i andra. Det blir 1250 gram totalt sen skär jag bort lite senor och fett och då försvinner några gram. Sen kan jag dela upp det på två matlådor med ögonmått, ingen vägning.

Ibland tjuvkikar jag på kvittot också för att se hur mycket potatisen vägde.

daloatf
2012-05-02, 13:22
Lagar mat åt mig och min sambo, bestämmer hur mycket jag ska ha och hur mycket tjejen ska ha.

Väger sedan allt tillsammans innan tillagning och räknat ut hur mycket % jag ska ha av maten tex jag 200g pasta hon 100g pasta (min mat 66%). När maten är klar så väger jag den och tilldelar de olika procenten rätt mellan de två tallrikarna. När jag äter själv så väger jag allt innan tillagning.

Apos78
2012-05-02, 15:11
Man väger, sen lagar man, sen äter man.
Ni som håller på på annat sätt har fan problem.



Jag väger inte alls. Jag har tydligen problem.

Silencer
2012-05-02, 15:31
Jag väger inte alls. Jag har tydligen problem.

Nej, tråden handlar om hur man väger maten och det är den kontexten mitt inlägg är skrivet i så sluta larva dig.

Rusk
2012-05-02, 16:44
I det skicket varan är när jag köper den, det vill säga "torr/fryst".
Det jag gör ett undantag med dock är fryst kycklingfilé, detta väger jag när jag tinat den då jag skär bort allt det äckliga på kyckligen.

Graafen
2012-05-02, 17:05
Lagar mat åt mig och min sambo, bestämmer hur mycket jag ska ha och hur mycket tjejen ska ha.

Väger sedan allt tillsammans innan tillagning och räknat ut hur mycket % jag ska ha av maten tex jag 200g pasta hon 100g pasta (min mat 66%). När maten är klar så väger jag den och tilldelar de olika procenten rätt mellan de två tallrikarna. När jag äter själv så väger jag allt innan tillagning.

Like a boss;)

mekre
2014-01-02, 17:50
Väcker en gammal tråd nu med en kort fråga :)
Om det på en olivburk står att den innehåller 350g varav 200g oliver, hur ska jag väga då? Om energiinnehållet är 140kcal/100g, innehåller hela burken då 3,5x140kcal eller 2x140 kcal? Tillägas kan att det är någon typ av lag som oliverna ligger i, inte olja!

perrej
2014-01-02, 18:34
jag ställer först måttet jag tänkt väga maten/pulvret med, för att sedan hälla i innehållet i måttet, sedan tar jag totalsumman-måttets vikt, då får jag fram exakta vikten.

Jag väger maten okokt/före tillagning. :)

jon lord
2014-01-03, 11:10
Väcker en gammal tråd nu med en kort fråga :)
Om det på en olivburk står att den innehåller 350g varav 200g oliver, hur ska jag väga då? Om energiinnehållet är 140kcal/100g, innehåller hela burken då 3,5x140kcal eller 2x140 kcal? Tillägas kan att det är någon typ av lag som oliverna ligger i, inte olja!

200g oliver = 2x140Kcal