handdator

Visa fullständig version : Halva vikten försvinner från maten


estranegd__
2012-04-19, 13:58
Detta har nog diskuterats tidigare.

För två dagar sedan köpte jag 2 kilo laxfilé.
Jag tar bort ben och skinn och fryser in laxbitar som jag väger in på exakt 300g styck.

540 kalorier (60g protein) tänker jag. Perfekt lunch!

Men så steker jag laxen (utan extra fett), jag tycker maten har krymt något enormt, så jag väger den stekta laxen.... 170g kvar, 130 gram har "försvunnit". *gah!*

Nu till frågan. Jag stekte 300g laxfilé som blev 170g laxfilé. När jag ska räkna ut kalorier och proteiner... vilken ska jag gå efter??

Jag hade ju räknat med 540 kalorier (60g protein). Men i stekpannan låg alltså 290 kalorier och bara 34g protein... eller???

Ska maten vägas före eller efter stekning?

Kan ju tillägga att jag inte ens blev nästan mätt... vrålhungrig efteråt.

tacksam för svar! ;)

Ristretto
2012-04-19, 14:14
Om du går efter vad som står på paketet så är det otillagat, om inget annat anges. Det är i princip bara vatten som försvinner vid tillagning.

AtomicPuffin
2012-04-19, 14:30
Antag att värdet i tabeller, hemsidor, förpackningar etc gäller otillagad vara om inget annat anges.

Det mesta som försvinner är vatten, men även en hel del fett kan smälta och hamna i pannan/kastrullen beroende på matvara och tillagningssätt. Vet inte om det är så värst mycket när det gäller just lax dock.