handdator

Visa fullständig version : Tips för att öka rörligheten för press över huvudet?


Apdjur
2012-04-17, 13:00
Hej, jag har lite problem med min militärpress, dvs press över huvudet från axlarna (framför huvudet). Det känns som att jag har svårt att få upp vikten rakt över kroppen, som att ryggmusklerna stretar emot och vill att jag ska skjuta armarna framåt något snarare än att hålla dem raka över kroppen.

Säkert en teknikfråga i viss mån men också en rörlighetsfråga kanske? Istället för att rekrytera alla muskler till att hjälpa mig få upp vikten känns det nästan som jag kämpar emot mina stela muskler..

Någon som har några tips, både vad gäller teknik och rörlighet. Har läst Rippetoes "Starting Strength" angående press och tror aldrig det gått så dåligt som passet därefter :-) Men jag kommer ju öva mer såklart.

Just det, min nacke blir överansträngd av övningen också, som värst så börjar det snurra i huvudet efter mina set, för att jag inte lyckas vara avslappnad i övningen. Några tips?

mikaelj
2012-04-17, 13:03
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=176243

stemag
2012-04-17, 13:04
Sådana här har hjälpt mej att öka upp rörligheten i axelpartiet:
http://www.youtube.com/watch?v=33P5AI27eiU

Erik_Hellström
2012-04-17, 13:36
Sådana här har hjälpt mej att öka upp rörligheten i axelpartiet:
http://www.youtube.com/watch?v=33P5AI27eiU

Väldigt bra övning för att bibehålla rörlighet, dock kan den vara svår att genomföra om man är ovanligt stel till att börja med.

Har själv använt s.k wallslides för att successivt öka rörligheten initialt, ihop med foam roller för att få upp låsningar för att sedan övergå till övningen i det där youtube klippet.
http://www.benbruno.com/wp/assets/wall-slide-300x198.jpg

För att bibehålla full rörlighet efter att väl ha fått bukt med problemet räcker det i princip att "bara" köra militärpress med ordentligt utförande och tänka på aktiveringen av (nedre) trapezius i så gott som alla övningar man gör, åtminstone för mig personligen.

emi23j
2012-04-17, 14:41
Förslag på vad du kan prova.

hzozw2Aso3M&



2iiKibqIQ20&

Apdjur
2012-04-17, 16:24
Tackar för tipsen, får ta tag i det här och börja töja på allvar!

Apdjur
2012-04-18, 08:54
Testade en del grejer igår och jag har verkligen varit för oseriös med mitt stretchande tidigare. Shoulder dislocations har jag t.e.x. inbillat mig att jag har gjort, men jag har ju inte låst ut armbågarna tidigare, antagligen för att den inte går att göra för mig då.. Men om jag verkligen anstränger mig och låser armbågarna känns stretchen väldigt bra, jag testade att ställa mig i en dörröppning och tvinga tillbaks armarna (med kvasten över huvudet) och gillar den övningen.

Tidigare har jag också stretchat för kort tid, står jag i en minut känner jag hur det släpper till eftersom.

Två andra övningar jag tror hjälper är att stå med armbågarna mot varsin vägg i ett hörn av rummet och trycka fram bröstet (bröstet in mot hörnet alltså).

Samt att ställa sig i en dörröppning och trycka handflatorna mot dörrkarmen på varsin sida av dörröppningen och sedan trycka kroppen framåt genom dörröppningen. Stramar ordentligt i framsidan av axlarna.

Hade lättare att komma upp i presspositionen efter detta, men idag är jag ju lika stel igen, men antar att det bara är att nöta på varje dag.

Just det, en teknikgrej som hjälper är att undvika spegeln och fästa blicken något nedåt (men trycka bröstet uppåt), det avlastar nacken. En no-brainer som alla säkert kände till men jag märker att jag lätt missar detta då jag har en spegel framför mig, vill så gärna titta i den då. Tänk att klämma fast en tennisboll under hakan (tror det kan ha varit här någonstans jag läste det, så creds till den som skrev det).

Apdjur
2012-04-18, 08:58
Javisst ja, wallslides kommer jag köra också! :thumbup: