samsam
2012-04-12, 13:17
Hej
Jag har nyss köpt in sojaprotein som billigt alternativ till vassle.
Hittills har de godaste sätten att få ner skiten på varit under värmebehandling, t.ex. med ägg och kryddor.
Vid uppvärmning så förlorar sojaproteiner sin otroligt tröga konsistens som det har innan uppvärmning (tillsammans med vatten blir det som cement...).
Trögheten försvinner och det blir mycket mer kompakt.
Förlorar soja-isolat sin kvalitet när det värmebehandlas? ex. i mikrovågsungnen i 5-10 minuter?
Jag har hittat studier som tyda på både "ja" och "nej".
Samtidigt finns det gott om sojaprodukter (köttersättning) som ska värmas, som hyllas av veganer överallt för sitt proteininnehåll.
Sojabönor tåler värme, vassleprotein dör vid värmebehandling, ägg måste värmas... Det blir komplicerat och jag vill ha inte äta uppvärmd soja som har tappat sitt proteinvärde...
Är det något som kan reda ut och sätta punkt åt mig?
Dör ("denatureras") proteinet i mitt soja-isolat vid uppvärmning?
Tack.
Jag har nyss köpt in sojaprotein som billigt alternativ till vassle.
Hittills har de godaste sätten att få ner skiten på varit under värmebehandling, t.ex. med ägg och kryddor.
Vid uppvärmning så förlorar sojaproteiner sin otroligt tröga konsistens som det har innan uppvärmning (tillsammans med vatten blir det som cement...).
Trögheten försvinner och det blir mycket mer kompakt.
Förlorar soja-isolat sin kvalitet när det värmebehandlas? ex. i mikrovågsungnen i 5-10 minuter?
Jag har hittat studier som tyda på både "ja" och "nej".
Samtidigt finns det gott om sojaprodukter (köttersättning) som ska värmas, som hyllas av veganer överallt för sitt proteininnehåll.
Sojabönor tåler värme, vassleprotein dör vid värmebehandling, ägg måste värmas... Det blir komplicerat och jag vill ha inte äta uppvärmd soja som har tappat sitt proteinvärde...
Är det något som kan reda ut och sätta punkt åt mig?
Dör ("denatureras") proteinet i mitt soja-isolat vid uppvärmning?
Tack.