handdator

Visa fullständig version : Värmd mat är hälsofarlig - är UHT-pastöriserad mjölk det?


Sweety87
2012-04-02, 03:00
Mat som är lagad väldigt varmt är ju hälsofarlig - ökar risken för cancer m m. UHT-pastörisering innebär att man värmer mjölken i 145 grader i 1-4 sekunder... innebär detta att de cancerframkallande ämnena skapas i den mjölken?! *gah!*



hälsningar!!!!

Lillleif
2012-04-02, 10:35
Hm, är det inte bränd mat som ökar cancerrisken?

Zenot
2012-04-02, 14:06
Nej, TS.

Apos78
2012-04-02, 14:26
Tror du menar detta. Det har alltså inget med pastörisering vid hög temp att göra.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Maillardreaktion

Sverker
2012-04-02, 17:29
Mjölken är UHT-behandlad, 140°C i ett par sekunder för att vi ska kunna ta med mjölken i bilen på semestern. Helt enkelt slippa kylförvaring. Men mjölken måste stå kallt efter den är öppnad = drick upp allt direkt.



Tveksamt ifall du kan dricka en liter UHT-mjölk varje dag hela livet men åtskilligt kan du dricka. Det finns massor av sådan mjölk i mobiliceringsförråd och i hjälporganisationernas förråd för insatser vid svält och naturkatastrofer.


Vad som händer är att det bildas mailardprodukter ( brunfärgning ) i mjölken vid pastöriceringen. Det blir en viss smakförsämring för mjölken kan smaka kokt.
Näringsvärdet och proteinkvalitén sjunker men proteinet är fortfarande mycket bra och duger till muskelbygge.

Sweety87
2012-05-22, 11:44
Mjölken är UHT-behandlad, 140°C i ett par sekunder för att vi ska kunna ta med mjölken i bilen på semestern. Helt enkelt slippa kylförvaring. Men mjölken måste stå kallt efter den är öppnad = drick upp allt direkt.



Tveksamt ifall du kan dricka en liter UHT-mjölk varje dag hela livet men åtskilligt kan du dricka. Det finns massor av sådan mjölk i mobiliceringsförråd och i hjälporganisationernas förråd för insatser vid svält och naturkatastrofer.


Vad som händer är att det bildas mailardprodukter ( brunfärgning ) i mjölken vid pastöriceringen. Det blir en viss smakförsämring för mjölken kan smaka kokt.
Näringsvärdet och proteinkvalitén sjunker men proteinet är fortfarande mycket bra och duger till muskelbygge. Du tror alltså att det är en signifikant skillnad på UHT-behandlad mjölk och vanlig högpastöriserad mjölk vad det gäller ökad risk för cancer/andra åkommor?

noob76
2012-05-22, 11:55
UHT mjölken på Lidl verkar dela upp konsumenterna i 2 läger, antingen tycker man den är god eller absolut inte god. Jag tycker den är god och ser UHT som smakförbättrare såvida det inte är så att UHT mjölken vore ännu godare utan UHT behandlingen. Perfekt att alltid ha två liter UHT som reserv hemma då hållbarheten är flera månader.

Sverker
2012-05-22, 17:41
Du tror alltså att det är en signifikant skillnad på UHT-behandlad mjölk och vanlig högpastöriserad mjölk vad det gäller ökad risk för cancer/andra åkommor?

Inte alls. Jag tror inte någon form av mjölk ger cancer eller andra åkommer.
Men UHT-behandlad mjölk har sämre näringsvärde och ska inte ersätta vanlig mjölk. UHT-mjölken är till för semester, sommarstugan eller bara bra att ha hemma.