handdator

Visa fullständig version : Viktnedgång för konditionsidrottare


Springer
2012-03-30, 14:17
Är man elitidrottare inom konditionssport så brukar inte det vara ett problem att gå ner, men för vi lite halvtaskig motionärer med aptit så brukar inte undervikt vara ett problem.

Jag funderar på att gå ner några kg inför Lidingöloppet i september. Just nu tror jag 3 kg kan vara en lagom mängd, vilket borde vara görbart på 6-8 veckor. Nu är ju detta för att öka chansera att springa snabbt, så jag vill inte försumma träningen eller få sämre resultat på loppet pga låga energinivåer.

Så första frågan man ställer sig, hjälper eller stjälper det med 3 kg viktnedgång 2 månader innan loppet fram till säg en vecka innan?

Jag springer idag 1 mil om dagen, kanske lite mer till sommaren. Kan tänka mig att det dagliga energiförbrukningen kommer att hamna på ca 2700, så runt 2300 kcal skall jag äta. Vi tar det som exempel. Har ni några synpunkter på hur detta skall fördelas? Jag tänker mig 50E% kolhydrater, tidigare försök att minska kolhydrater har inte varit särskilt lyckade tycker jag. Sen 25E% var på fett och protein.

Låter det rimligt?

Sverker
2012-03-30, 17:28
Jag tycker det skulle vara dumt att ligga på kaloriunderskott månader innan LL. Sämre återhämtnnig och större risk för småskador.


3 kg är ingenting. Lägger du upp ett bra tränigsprogram och äter vettigt tappar du dina kilon innan sommaren.

Springer
2012-03-30, 18:13
Det är det där med att "äta vettigt" som är så svårt för mig, därför jag tänker mig en "riktad insats" vilket för mig kommer innebära kaloriräkning (igen). Gjorde något liknande förra sommaren, men gick inte så bra på LL då (kramp). Hmm, gick inte så bra på Midnattsloppet heller, men däremot på ett lopp efter LL då jag börjat äta "ad lib" igen. Hmm...

Alltså redan vi så modesta kaloriunderskott som ca 400 kcal om dagen som skaderiskerna ökar?

Sverker
2012-03-30, 18:23
Har inga länkar till abstrakt. Misstänker att återhämtningen blir sämre på underskott.

Här ringer varningsklocker för idrottsanorexi. Behöver du gå ned i vikt ?
Är det inte bättre att kunna ge allt i alla träningspass. Utveckla träningen genom simning, rullskidor, cykling, styrketräning mm.
Att pressa tider genom att tvinga ned kroppsvikten blir snabbt en negativ spiral.

Anders The Peak
2012-03-30, 19:09
Om man ska gå ned i vikt är det viktigt att man lägger en stor del av kolhydraterna tillsammans med aminosyror eller vassle direkt efter träningen för att maximera glykogeninlagringen och för att få in maximalt med vätska och aminosyror i cellerna för att maximera MPS och återhämtningen. Glöm inte att dricka vatten.

Rådet kom från Keith Baar och hur man ska tackla viktproblem som idrottare, men han säger att det är ett ovanligt problem och att det vanligaste problemet brukar vara det motsatta "specialist på återhämtning".

Presentation av Keith
DZmASddJ0Co

Springer
2012-03-30, 19:24
Har inga länkar till abstrakt. Misstänker att återhämtningen blir sämre på underskott.

Här ringer varningsklocker för idrottsanorexi. Behöver du gå ned i vikt ?


Tja, behvöer man deffa för att musklerna skall synas bättre? Behöver man få störe muskler? Allt beror ju på vilka mål man har. Även konditionsidrottare kan ha för mycket fett, inte bara bodybuilders.


Är det inte bättre att kunna ge allt i alla träningspass. Utveckla träningen genom simning, rullskidor, cykling, styrketräning mm.


Jo, och det är därför jag äter mer nu, för att kunna träna bättre. Men säsongens mål är ändå LL, och jag tror personligen att vikten kan vara en komponent för att få ett bra resultat. 1-1,5 min/kg är min uppskattning.

Jämför gärna bulk och deff-perioder för de som vill bygga muskler. Nu ligger jag i bulk (dvs äter för att kunna träna maximalt), sedan tänkte jag gå över i deff (dvs äta för att gå ner i vikt och därmed prestera bättre).


Att pressa tider genom att tvinga ned kroppsvikten blir snabbt en negativ spiral.

Det är nog vanligare att det blir en negativ spiral att pressa tider genom att (över-)träna, faktiskt.