handdator

Visa fullständig version : En fråga om ägg


Rawsteel
2012-03-27, 10:04
Hej, jag är lite nyfiken på hur man ska väga ägg för att få ut ett korrekt värde?
Vi säger att jag ska koka 3st ägg, ska jag väga dom innan med skalet på eller efter när dom är kokade med borttaget skal?
Blev lite fundersam efter tråden som handlade om fryst vs tinad kyckling för inte så länge sedan där det sades att produkten ska vägas i det skick man köper det i.
Ändrar verkligen vitan och gulan i ägget vikt när man kokat det?
Borde inte det mest korrekta vara att koka ägget och sedan ta bort gulan från vitan och väga båda separat och köra enligt SLV's värden?
Tack på förhand!

Tacos
2012-03-27, 10:07
Väg det skalade kokta ägget.

Fishtank
2012-03-27, 10:09
Eller väg bara råa ägget med skal innan du kokar.
Skalet väger runt 1-2 gram så överdrivet fel lär det inte bli.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

begt
2012-03-27, 10:14
Eller väg bara råa ägget med skal innan du kokar.
Skalet väger runt 1-2 gram så överdrivet fel lär det inte bli.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Dessutom så innehåller äggskal nästan exakt lika mycket kalk oavsett storlek (så skalen borde väga i princip lika mycket). Det är därför de lite större äggen lättare går sönder om man kokar dem för häftigt.

Fishtank
2012-03-27, 10:16
Intressant fakta begt.
Alltid lär man sig något nytt här på kolozzeum.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

begt
2012-03-27, 10:36
Ett normalstort ägg väger 63 gram med skal. Utan skalet, som väger cirka 7 gram, återstår 56 gram. Det är denna vikt som använts när näringsinnehållet per ägg beräknats. Ett stort frukostägg innehåller självklart ännu mer nyttigheter.

http://www2.svenskaagg.se/attachments/92/1420.pdf

Varför har stora ägg så tunt skal?
Svar: En ung höna värper små ägg, eftersom mängden kalcium i skalet i princip alltid är lika stor blir skalen tjockare. Från en äldre höna som värper större ägg, får vi ägg med tunnare skal.

http://www.kronagg.se/Nyttigt%20aggvetande/Fragor%20och%20svar.aspx

Silencer
2012-03-27, 11:02
Räkna på 60g per ägg det är tillräckligt nära.

gQLLe
2012-03-27, 13:33
Räkna på 60g per ägg det är tillräckligt nära.

och bara vitan brukar iaf för min del väga 33-36g.

begt
2012-03-27, 13:45
Vitans vikt uppgår till 2/3 av totalvikten. 90% av vitans vikt är vatten.