handdator

Visa fullständig version : Äggintag och risk för diabetes typ 2


King Grub
2012-03-07, 09:36
OBJECTIVE:

Type 2 diabetes mellitus appears to involve an interaction between susceptible genetic backgrounds and environmental factors including highly calorific diets. As it is important to identify modifiable risk factors that may help reduce the risk of type 2 diabetes mellitus, the aim of the present study was to determine the association between egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus.

DESIGN:

A specifically designed questionnaire was used to collect information on possible risk factors of type 2 diabetes mellitus. The odds ratios and 95 % confidence intervals for type 2 diabetes mellitus were calculated by conditional logistic regression.

SETTING:

A case-control study in a Lithuanian out-patient clinic was performed in 2001.

SUBJECTS:

A total of 234 cases with a newly confirmed diagnosis of type 2 diabetes mellitus and 468 controls free of the disease.

RESULTS:

Variables such as BMI, family history of diabetes, cigarette smoking, education, morning exercise and plasma TAG level were retained in multivariate logistic regression models as confounders because their inclusion changed the value of the odds ratio by more than 10 % in any exposure category. After adjustment for possible confounders more than twofold increased risk of type 2 diabetes mellitus was determined for individuals consuming 3-4·9 eggs/week (OR = 2·60; 95 % CI 1·34, 5·08) and threefold increased risk of the disease was determined for individuals consuming ≥5 eggs/week (OR = 3·02; 95 % CI 1·14, 7·98) compared with those eating <1 egg/week.

CONCLUSIONS:

Our data support a possible relationship of egg consumption and increased risk of type 2 diabetes mellitus.

Public Health Nutr. 2012 Mar 6:1-5. Egg consumption and the risk of type 2 diabetes mellitus: a case-control study.

Ondskapelsen
2012-03-07, 11:18
Detta är som gjort för förstasidan i kvällspressen!
"Nya rön: Ägg ger diabetes!!"

clavain
2012-03-07, 11:25
Finns en och annan studie som visar på att det inte finns något samband mellan äggintag och typ 2 diabetes.

ChrisDEFC
2012-03-07, 12:13
Det är inte bara så enkelt som att den som äter mer än 5ägg i veckan kanske äter mer av alla andra livsmedel också och därför ökar i vikt och får diabetes medan de som äter lite ägg kanske äter lite av andra livsmedel också? Iofs så hade man ju inte kunnat göra en forskningsrapport på dessa grunder så det är väl inte direkt troligt. Känns som ett långsökt samband hur som helst.

Mental
2012-03-07, 13:02
Det är inte bara så enkelt som att den som äter mer än 5ägg i veckan kanske äter mer av alla andra livsmedel också och därför ökar i vikt och får diabetes medan de som äter lite ägg kanske äter lite av andra livsmedel också? Iofs så hade man ju inte kunnat göra en forskningsrapport på dessa grunder så det är väl inte direkt troligt. Känns som ett långsökt samband hur som helst.

Läs vad de balanserat studien för, bland annat BMI då.

CalleP
2012-03-07, 15:16
Är det vitan, gulan eller både och?

Holabandola
2012-03-07, 16:31
Personer som äter mycket ägg dricker många gainers också!? :-)

Nä det är svårt att se ett annat kausalt samband än just att äggen som är "boven".

Eddie Vedder
2012-03-07, 20:28
Är det vitan, gulan eller både och?

Det är antal ägg.

mysglenn
2012-03-07, 20:47
Fysiologiska orsaker?

Eddie Vedder
2012-03-07, 20:52
Fullängdaren:

http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=6&fid=8507438&jid=PHN&volumeId=-1&issueId=-1&aid=8507437&fulltextType=RA&fileId=S1368980012000614

Observera att det är en fall-kontrollstudie och inte en prospektiv kohortstudie. Därmed inte sagt att sambandet inte finns men evidensgraden är lägre.

clavain
2012-03-08, 08:13
Fullängdaren:

http://journals.cambridge.org/action/displayFulltext?type=6&fid=8507438&jid=PHN&volumeId=-1&issueId=-1&aid=8507437&fulltextType=RA&fileId=S1368980012000614

Observera att det är en fall-kontrollstudie och inte en prospektiv kohortstudie. Därmed inte sagt att sambandet inte finns men evidensgraden är lägre.

Hur skulle du säga att man ska väga den studien mot exempelvis den jag citerar här som säger att det inte finns något signifikant samband?

Egg consumption and risk of type 2 diabetes in older adults1,2,3

Luc Djoussé,
Aruna Kamineni,
Tracy L Nelson,
Mercedes Carnethon,
Dariush Mozaffarian,
David Siscovick, and
Kenneth J Mukamal

+ Author Affiliations

1From the Division of Aging (LD) and the Division of Cardiovascular Medicine and Channing Laboratory (DM), Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, MA; the Massachusetts Veterans Epidemiology and Research Information Center and Geriatric Research, Education, and Clinical Center, Boston Veterans Affairs Healthcare System, Boston, MA (LD); the Departments of Biostatistics (AK) and Epidemiology (DS), School of Public Health and Community Medicine, and the Department of Medicine, School of Medicine (DS), University of Washington, Seattle, WA; the Colorado School of Public Health and Department of Health and Exercise Science, Colorado State University, Fort Collins, CO (TLN); the Department of Preventive Medicine, Feinberg School of Medicine, Northwestern University, Chicago, IL (MC); the Departments of Epidemiology and Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, MA (DM); and the Division of General Medicine and Primary Care, Beth Israel Deaconess Medical Center and Harvard Medical School, Boston, MA (KJM).

+ Author Notes

↵2 Supported by contracts N01-HC-85079 through N01-HC-85086, N01-HC-35129, N01 HC-15103, N01 HC-55222, U01 HL080295, 5K01-HL70444, and R01 HL094555-01A1 from the National Heart, Lung, and Blood Institute with additional contribution from the National Institute of Neurological Disorders and Stroke.

↵3 Address correspondence to L Djoussé, Division of Aging, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, 1620 Tremont Street, 3rd Floor, Boston, MA 02120. E-mail: ldjousse@rics.bwh.harvard.edu.

Abstract

Background: Type 2 diabetes (T2D) remains an important public health issue in the United States. There are limited and inconsistent data on the association between egg consumption and fasting glucose or incident diabetes.

Objectives: We assessed the association between egg intake and incident diabetes in older adults.

Design: In this prospective study of 3898 men and women from the Cardiovascular Health Study (1989–2007), we assessed egg consumption by using a picture-sorted food questionnaire and ascertained incident T2D annually by using information on hypoglycemic agents and plasma glucose. We used Cox proportional hazards models to estimate adjusted relative risks.

Results: During a mean follow-up of 11.3 y, 313 new cases of T2D occurred. Crude incidence rates of T2D were 7.39, 6.83, 7.00, 6.72, and 12.20 per 1000 person-years in people who reported egg consumption of never, <1 egg/mo, 1–3 eggs/mo, 1–4 eggs/wk, and almost daily, respectively. In multivariable-adjusted models, there was no association between egg consumption and increased risk of T2D in either sex and overall. In a secondary analysis, dietary cholesterol was not associated with incident diabetes (P for trend = 0.47). In addition, egg consumption was not associated with clinically meaningful differences in fasting glucose, fasting insulin, or measures of insulin resistance despite small absolute analytic differences that were significant.

Conclusion: In this cohort of older adults with limited egg intake, there was no association between egg consumption or dietary cholesterol and increased risk of incident T2D.

Received February 19, 2010.
Accepted May 22, 2010.

clavain
2012-03-08, 08:17
Länk till fulllängdaren...
http://www.ajcn.org/content/early/2010/06/09/ajcn.2010.29406.full.pdf+html

Eddie Vedder
2012-03-08, 08:49
Hur skulle du säga att man ska väga den studien mot exempelvis den jag citerar här som säger att det inte finns något signifikant samband?

Jag orkar bara läsa abstraktet men det är ju i alla fall en prospektiv kohortstudie. Dvs de var friska från start. Inte en grupp redan sjuka jämfört med en grupp friska "och så ser vi om de äter olika mycket ägg". Att titta på friska människors matvanor och sedan se vilka som får en viss sjukdom är ju bättre generellt sett. Men för den delen är det ju inte så att alla prospektiva kohortstudier per automatik alltid säger mer än alla fall-kontroll. Det finns ju mer eller mindre väl genomförda studier med alla metoder.

En annan bra sak är ju att de kontrollerat för fysisk aktivitet, etnicitet, alkohol, rökning, fiberintag och BMI. Som så ofta har man ju dock ingen koll på extremkonsumenter, de är alldeles för få. De verkar inte heller ha nån koll på hur äggen tillagats heller, eller vad de äter tillsammans med äggen (bacon eller potatis?). Om det nu skulle spela roll (kanske sämre med stekta än kokta exempelvis?).

Men jag gissar att man i en evidensgradering skulle placera den du länkar till högre än den som King Grub postat. Ola W kanske kommer in i tråden och kan säga vad han tror. :)

Ola Wallengren
2012-03-08, 08:49
Man får försöka göra en sammanfattande bild över all forskning på området.

Nutrition. 2011 Feb;27(2):194-8. Epub 2010 May 14.
Egg consumption and the risk of diabetes in adults, Jiangsu, China.
Shi Z, Yuan B, Zhang C, Zhou M, Holmboe-Ottesen G.
SourceJiangsu Provincial Center for Disease Control and Prevention, China. zumins@vip.sina.com

Abstract
BACKGROUND: Although egg consumption has been associated with elevated plasma levels of cholesterol and triglyceride and with risk of cardiovascular disease in some populations, epidemiologic studies on egg consumption and the risk of diabetes are extremely sparse, particularly in the Chinese population.

METHOD: Data from a household survey in the year 2002 among 2849 adults aged ≥20 y from a nationally representative sample in Jiangsu Province, China, were used. Dietary information was assessed by a validated food frequency questionnaire and 3 d weighed food records. Fasting blood specimens were collected.

RESULTS: After the adjustment for age, total calorie intake, education, smoking, family history of diabetes, and sedentary activity, egg consumption was significantly and positively associated with diabetes risk, particularly in women. The odds ratios (OR) (95% CI) of diabetes associated with egg consumption <2/wk, 2-6/wk, and ≥1/d in the total sample were 1.00, 1.75, 2.28 (1.14-4.54), respectively (P for trend 0.029). Corresponding ORs (95% CI) in women were 1.00, 1.66, and 3.01 (1.12, 8.12), respectively (P for trend 0.022). Additional adjustment of body mass index attenuated the association, but it remained significant. There was a similar, however, not statistically significant association in men. In addition, plasma triglyceride and total cholesterol levels were significantly higher in women who consumed ≥2 eggs/wk than those who consumed eggs less often.

CONCLUSION: Egg consumption was positively associated with the risk of diabetes among the Chinese, particularly in women.



Diabetes Care. 2009 Feb;32(2):295-300. Epub 2008 Nov 18.
Egg consumption and risk of type 2 diabetes in men and women.
Djoussé L, Gaziano JM, Buring JE, Lee IM.
SourceDivision of Aging, Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, Massachusetts, USA. ldjousse@rics.bwh.harvard.edu

Abstract
OBJECTIVE: Whereas limited and inconsistent findings have been reported on the relation between dietary cholesterol or egg consumption and fasting glucose, no previous study has examined the association between egg consumption and type 2 diabetes. This project sought to examine the relation between egg intake and the risk of type 2 diabetes in two large prospective cohorts.

RESEARCH DESIGN AND METHODS: In this prospective study, we used data from two completed randomized trials: 20,703 men from the Physicians' Health Study I (1982-2007) and 36,295 women from the Women's Health Study (1992-2007). Egg consumption was ascertained using questionnaires, and we used the Cox proportional hazard model to estimate relative risks of type 2 diabetes.

RESULTS: During mean follow-up of 20.0 years in men and 11.7 years in women, 1,921 men and 2,112 women developed type 2 diabetes. Compared with no egg consumption, multivariable adjusted hazard ratios for type 2 diabetes were 1.09 (95% CI 0.87-1.37), 1.09 (0.88-1.34), 1.18 (0.95-1.45), 1.46 (1.14-1.86), and 1.58 (1.25-2.01) for consumption of <1, 1, 2-4, 5-6, and > or =7 eggs/week, respectively, in men (P for trend <0.0001). Corresponding multivariable hazard ratios for women were 1.06 (0.92-1.22), 0.97 (0.83-1.12), 1.19 (1.03-1.38), 1.18 (0.88-1.58), and 1.77 (1.28-2.43), respectively (P for trend <0.0001).

CONCLUSIONS: These data suggest that high levels of egg consumption (daily) are associated with an increased risk of type 2 diabetes in men and women. Confirmation of these findings in other populations is warranted.



Am J Epidemiol. 2011 Mar 15;173(6):649-58. Epub 2011 Feb 15.
Risk of gestational diabetes mellitus in relation to maternal egg and cholesterol intake.
Qiu C, Frederick IO, Zhang C, Sorensen TK, Enquobahrie DA, Williams MA.
SourceCenter for Perinatal Studies, Swedish Medical Center, 1124 Columbia Street, Suite 750, Seattle, WA 98104, USA. Chun-fang.Qiu@Swedish.org

Abstract
Higher egg and cholesterol intakes are associated with increased risk of type 2 diabetes mellitus. However, their association with gestational diabetes mellitus (GDM) has not been evaluated. The authors assessed such associations in both a prospective cohort study (1996-2008; 3,158 participants) and a case-control study (1998-2002; 185 cases, 411 controls). A food frequency questionnaire was used to assess maternal diet. Multivariable models were used to derive relative risks and 95% confidence intervals. Compared with no egg consumption, adjusted relative risks for GDM were 0.94, 1.01, 1.12, 1.54, and 2.52 for consumption of ≤1, 2-3, 4-6, 7-9, and ≥10 eggs/week, respectively (P for trend=0.008). Women with high egg consumption (≥7/week) had a 1.77-fold increased risk compared with women with lower consumption (95% confidence interval (CI): 1.19, 2.63). The relative risk for the highest quartile of cholesterol intake (≥294 mg/day) versus the lowest (<151 mg/day) was 2.35 (95% CI: 1.35, 4.09). In the case-control study, the adjusted odds ratio for consuming ≥7 eggs/week versus <7 eggs/week was 2.65 (95% CI: 1.48, 4.72), and the odds of GDM increased with increasing cholesterol intake (P for trend=0.021). In conclusion, high egg and cholesterol intakes before and during pregnancy are associated with increased risk of GDM.

speedy83
2012-03-08, 09:02
Hmm låter som att man ska sluta äta stekta ägg till frukost varje dag...:(

clavain
2012-03-08, 09:08
Vem ska man tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här :)

En del visar på ökad risk för Typ2 2 andra inte. Kolesterol spelar stor roll roll för insulinutsöndringen, sänkta nivåer i cellmembranen försämrar funktionen. Frågan är hur kopplingen ser ut till dietärt inttag av kolesterol.

Och hur påverkar den olika individer med olika känslighet (risk för förhöjda värden) för dietärt kolesterol, en tredjedel av befolkningen är väldigt känslig, restererande är mer eller mindre okänslig...Är det så att den känsliga gruppen påverkas även avseende insulinutsöndring eller är det den okänsliga gruppen som påverkas?

Hmm, många funderingar...

2HE
2012-03-08, 11:25
Äh, fortsätt äta ägg. Ni kommer inte få diabetes av ägg.
Hellre ägg än sockerbomber som godis, kakor och annat skräpmat.

Ola Wallengren
2012-03-08, 11:45
Man skall ju naturligtvis inte överdriva riskerna, speciellt inte av det gäller tränande normalviktiga som i övrigt äter en bra kost. Då är ju risken till att börja med nästan obefintlig. Samtidigt skall man inte helt avfärda ett eventuellt samband och riskökning med tanke på dagens kunskapsläge.

Alternativen står väl inte direkt mellan att äta ägg eller godis och kakor så en sådan jämförelse är meningslös.

2HE
2012-03-08, 11:56
Man skall ju naturligtvis inte överdriva riskerna, speciellt inte av det gäller tränande normalviktiga som i övrigt äter en bra kost. Då är ju risken till att börja med nästan obefintlig. Samtidigt skall man inte helt avfärda ett eventuellt samband och riskökning med tanke på dagens kunskapsläge.

Alternativen står väl inte direkt mellan att äta ägg eller godis och kakor så en sådan jämförelse är meningslös.

Jämförelsen var likadan som din. Identisk. Om man äter en relativt bra kost redan så ska man inte överdriva.

Sniggel
2012-03-08, 12:19
Man skall ju naturligtvis inte överdriva riskerna, speciellt inte av det gäller tränande normalviktiga som i övrigt äter en bra kost. Då är ju risken till att börja med nästan obefintlig. Samtidigt skall man inte helt avfärda ett eventuellt samband och riskökning med tanke på dagens kunskapsläge.

Alternativen står väl inte direkt mellan att äta ägg eller godis och kakor så en sådan jämförelse är meningslös.

Avvägningen kanske står mellan en högre äggkonsumtion till fördel för lägre mängd köttfärs eller tvärtom. Om jag får läsa in typkoloiten som postar i sådana här trådar. Det röda köttet kommer med andra potentiella risker, förmodligen ungefär lika små som de för ägg, eller iaf på samma typ av nivå.
Men som sagt, har man en nästintill obefintlig risk att få diabetes typ 2 så kommer en höjning med några procent fortfarande att klassas som nästintill obefintlig.

CalleP
2012-03-09, 17:51
Läste lite luddigt och såg nu att det handlade om kolesterolet vilket betyder gulan. Skippar man gulan så är det bara att äta.

kottovic
2012-03-09, 21:20
Hulk Hogan proppar i sig 20ägg varje morgon (i hans tv-serie fick man uppleva det ett antal gånger) men han verkar ha klarat sig bra.

King Grub
2012-03-09, 21:37
En person är inte relevant för något, åt något håll.

kottovic
2012-03-09, 21:39
Bukfetma och arvsanlagen är väl den största bidragande faktorn att man ens får diabetes av ex ägg? Eller är det ett lotteri

Eddie Vedder
2012-03-09, 21:50
Bukfetma och arvsanlagen är väl den största bidragande faktorn att man ens får diabetes av ex ägg? Eller är det ett lotteri

Man kontrollerade för diabetes i släkten. Bukfetma specifikt kontrollerade man inte för men däremot BMI. Och gruppen med farlig bukfetma och normalvikt enligt BMI är ingen stor grupp. Så att kontrollera för BMI lär ta bort majoriteten av alla med bukfetma. Sambandet behöver ju inte vara kausalt för det men såna där saker kontrollerar man för så gott man kan.

Limbo
2012-03-09, 23:14
Så om man nu inte skulle äta gulan utan bara vitan (som att slänga bort pengarna iofs) men om man nu skulle göra det. Är det då bara att äta på eller finns det risk där med?

Doctor Snuggles
2012-03-09, 23:39
Jag misstänker att de främst stekte äggen på något vis, och det gav högre andelar exogent AGE i dieten (var länge sedan nu, Eddie :D).

Sverker
2012-03-10, 07:01
Hur skulle brunfärgningsprodukter påverka utbrott av diabetes typ 2 ?

Glykosileringar m a p diabetes typ 2 borde vara en effekt av högt blodsocker under lång tid. Inte tillskott från maten.



Har inget annat vettigt att tillföra. Bara min egna tanke om att äggen bara är en markör för att personerna äter många kalorier och lägger på hullet.

Eddie Vedder
2012-03-10, 09:03
Bara min egna tanke om att äggen bara är en markör för att personerna äter många kalorier och lägger på hullet.

Nu är du den tredje som kommer med dylik kommentar. ;) BMI är kontrollerat för, det står ju i abstraktet till och med.

Jag misstänker att de främst stekte äggen på något vis, och det gav högre andelar exogent AGE i dieten (var länge sedan nu, Eddie :D).

I den studien jag kommenterade kollade de inte upp tillagning (vilket jag nämnde). I den som tråden handlar om vet jag inte.

Sverker
2012-03-10, 09:43
Nu är du den tredje som kommer med dylik kommentar. ;) BMI är kontrollerat för, det står ju i abstraktet till och med.



Ett tydligt bevis på att jag antingen inte begripit texten eller så har jag inte läst abstraktet:em:


5 ägg i veckan är inte mycket. Frågan blir alltså vad det är i äggen som triggar sänkt insulinkänslighet ( eftersom jag heller inte har läst HUR författaren definierat diabetes typ 2:em: ).

Anders The Peak
2012-03-10, 09:53
Den här kan ge en förklaring till det hela (http://aje.oxfordjournals.org/content/173/6/649.abstract)
Det verkar hänga ihop med kolesterolintaget och jag antar att man kan dra vissa slutsatser av studien även om det handlar om gravida kvinnor och att skadan redan är igångsatt i moderlivet.

Jag såg precis att Ola var av samma uppfattning.

Sverker
2012-03-10, 10:49
Då väntar vi på att skyttegravskriget ska starta;)

Kolesterolintaget är harmlöst enligt vissa medan vi här, hittar viss koppling till äggets kolesterolinnehåll. Abstraktet kopplar inte till kolesterolet i blodet utan enbart intaget.

Doctor Snuggles
2012-03-10, 13:05
Hur skulle brunfärgningsprodukter påverka utbrott av diabetes typ 2 ?

Glykosileringar m a p diabetes typ 2 borde vara en effekt av högt blodsocker under lång tid. Inte tillskott från maten.



Har inget annat vettigt att tillföra. Bara min egna tanke om att äggen bara är en markör för att personerna äter många kalorier och lägger på hullet.

Lol, har du glömt att vi haft denna diskussion ett par gånger redan? Varenda gång verkar du glömma att vi haft den redan dessutom. :D
Högt intag av exogent AGE ökar inflammationsprocesser i kroppen och är en riskfaktor för diabetes.

Doctor Snuggles
2012-03-10, 13:08
Då väntar vi på att skyttegravskriget ska starta;)

Kolesterolintaget är harmlöst enligt vissa medan vi här, hittar viss koppling till äggets kolesterolinnehåll. Abstraktet kopplar inte till kolesterolet i blodet utan enbart intaget.

HDL vs LDL är väl inte särskilt kontroversiellt längre?

Sverker
2012-03-10, 14:32
Men här var det inget om LDL och HDL. Här var det mängden i kosten. Det som kommer in måste också komma ut ur kroppen för oss som slutat växa på längden. Vi får inte reda på ifall kolesterolet sänker insulinkänsligheten ( genom ökad inflamation ? ) när det snurrar i kylemikronerna eller när det snurrar i lipoproteinerna.




Ja, jag glömmer då och då. Mest för att se ifall det kommer fram något nytt på blodsockerfronten. Är det så enkelt att det är inflamationer som är orsaken skulle det säkert gå att visa resultat genom att äta AGE-fri kost. Tänk er kokt fisk och kokt ris*spy*

Ola Wallengren
2012-03-10, 15:05
AEG är väl iofs knappast det enda som kan påverka inflammatorisk status, men visst, inflammation är hett just nu och roten till allt ont tror man får tro snacket. Min egen forskning bekräftar det iofs.

Föresten, har du sett AEG-listan? Inte så lätt att få en AEG-fri kost.

Doctor Snuggles
2012-03-10, 15:36
AEG? Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft? :D

Nej, det är inte lätt, men det handlar väl främst om att minska det värsta. Stekta proteiner/fett i hög temperatur, snabbt, och utan vatten är värst. LCHF verkar vara en diet som är väldigt hög i exogen AGE, men kanske för att den är bättre vad gäller endogen AGE (d.v.s. lägre blodsocker), så jämnar det ut sig en del. Sedan så finns det ju ämnen som minskar inflammationer via AGE, som t.ex. carnosin och beta-alanin (verkar det som).

Sverker
2012-03-10, 16:15
Föresten, har du sett AEG-listan? Inte så lätt att få en AEG-fri kost.


Måste var svårt att få ihop en sådan lista. Mängderna borde t o m variera med råvaran. Ungefär som med akrylamid. Vissa potatissorter ger mer och vissa andra ger mindre. Lite berende på mängden fritt glukos.

Ola Wallengren
2012-03-11, 12:37
Måste var svårt att få ihop en sådan lista. Mängderna borde t o m variera med råvaran. Ungefär som med akrylamid. Vissa potatissorter ger mer och vissa andra ger mindre. Lite berende på mängden fritt glukos.

Det varierar naturligtvis beroende på råvaror men mer beroende på tillagningsmetod. Kokt potatis, nästan inget medan friterade innehåller en hel del.

clavain
2012-03-12, 10:25
Har en liten fundering. Skulle man kunna testa sin egen känslighet för ägg genom att först ta en äggfri månad och ta blodsockervärden varje dag (på morgonen fastande) och sen en hög-ägg diet, säg en tre fyra ägg om dagen, ta blodsockret på samma vis.

Sen jämföra värdena.

Är det någon vits med att göra ett sånt test?
Man får inte med långtidseffekter men om ägg har någon akut inverkan på blodsockret (om än liten sån) borde man kanske se något...

Doctor Snuggles
2012-03-12, 22:39
Apropå; någon annan som upplever att ägg håller hungern i schack väldigt länge? Jag har personligen svårt att få i mig tillräckligt mycket mat/protein om jag äter mycket ägg. Vilket isf antagligen skulle negera potentiella negativa hälsoeffekter, iaf för min del. ;)

Anders The Peak
2012-03-13, 06:42
Apropå; någon annan som upplever att ägg håller hungern i schack väldigt länge? Jag har personligen svårt att få i mig tillräckligt mycket mat/protein om jag äter mycket ägg. Vilket isf antagligen skulle negera potentiella negativa hälsoeffekter, iaf för min del. ;)

Jag antar att det är ett genetiskt problem antingen får man problem eller så får man inga problem. Det visar studierna på kvinnors gaviditet och en annan studie som grub postade häromdagen.

Barbastark
2012-04-13, 14:28
Någon som vet något om det finns ökad risk för diabetes från ägg om man bara äter vitan?

King Grub
2012-04-13, 14:56
Nej, äggvita är bara protein, vatten och mineraler.

Barbastark
2012-04-13, 15:06
Nej, äggvita är bara protein, vatten och mineraler.

Ok, vad bra!

Eddie Vedder
2012-04-13, 15:27
Ok, vad bra!

Ingen vet om det finns en ökad risk med hela ägg heller. Kan vara värt att tillägga. :)

TheIsh
2012-04-13, 17:24
Har redan typ 1, så jag e safe xD

Feelgood
2012-04-14, 19:03
Så , om man äter 5 kokta ägg till frukost varje dag i kanske 2 månaders tid så är det stor chans o få några bieffekter?

Eddie Vedder
2012-04-14, 19:06
Så , om man äter 5 kokta ägg till frukost varje dag i kanske 2 månaders tid så är det stor chans o få några bieffekter?

På två månader vågar jag svara nej. Det är ingen tid alls. Säger vi istället 15 år kan man varken säga jag eller nej.

Feelgood
2012-04-14, 19:17
Aha okej, så man kan säga att under en 10 veckors deff tex , så kan man känna sig lugn med att proppa 5 ägg per dag ? :)

Eddie Vedder
2012-04-14, 19:21
Aha okej, så man kan säga att under en 10 veckors deff tex , så kan man känna sig lugn med att proppa 5 ägg per dag ? :)

Ägg är inte något dåligt, ägg är något extremt nyttigt. Jag ser ingen större anledning att varna för fem ägg än för fem äpplen.

Sniggel
2012-04-14, 19:26
"Stora risker" är det nog ingen som vågar påstå. I sådan här forskning så är det ju sällan man som "tidningarna" får det att låta att ett livsmedel är dåligt "på riktigt".
Saken är den att varenda val vi gör påverkar hur vår hälsa kommer att se ut i framtiden. Att ha så kraftiga forskningsverktyg som vi har och kunna spåra hur små detaljer, som att t ex äta mer eller mindre ägg, eventuellt kan påverka vår hälsa tillsammans med andra faktorer (varav man försöker ta hänsyn till de man tror kan spela roll) gör att man kan upptäcka samband.
Ibland är dessa samband så starka att man för vissa riskgrupper vågar ge rekommendationer, då man anser att det kan rädda liv eller hälsa på en skala som faktiskt iaf är betydelsefull.

Hade man haft en superdator som kunnat analysera livet självt för att kunna simulera risken för olika sjukdomar och kopplingen mellan olika livsmedel, så hade man säkert kunnat hitta att de som får mer kalorier från apelsin än banan, lever i snitt 42 timmar längre (p=0.0003).
Kan man då säga att banan är farligt?
Är det så att enbart den livsstil och den kost som leder till längst liv och bäst genomsnittslig hälsa är "det normala" och att allt som förkortar livet eller försämrar hälsan utifrån denna mall är "farligt"?

Så tycker jag inte man ska se på det. Mitt exempel är lite absurt men jag överdriver för att jag tycker att vissa verkar ha den inställningen till sådana här studier (eller mer troligt, förstår ej studierna) och undrar om äggätande utgör en allvarlig risk. Och det är ju svårt att säga på individbasis eftersom man kanske är en av de extremt få som har någon genetisk defekt som gör att man faktiskt ligger i riskzonen för att utveckla Diabetes typ 2 och speciellt ifall man äter mycket ägg. Det kanske är just de med genetisk predisponering som drar upp statistiken så pass mycket att sambandet blir signifikant och att majoriteten av "äggkonsumenter" inte får någon ökad risk om de så skulle äta 20 ägg om dagen i 30 år.

Fördelen med sån här forskning är dels att man kanske hittar kraftiga samband. Dels att man (till slut) hittar nya mekanismer som man kanske har nytta av vid behandling av vissa sjukdomar.
Om en studie kommer fram till något som man har svårt att förstå anledningen till kan det vara ett tecken att man är "något på spåren".