samsam
2012-03-06, 15:52
Hejhej
I ett försök att optimera min Kvarg ville jag två saker;
1) Att den skulle koagulera.
2) Att laktosen (20g per 500g) skulle separeras från kaseinet.
Vid uppvärmning ska näringsämnena separeras. Detta eftersom kasein koagulerar vid uppvärmning, medan laktos kokar.
Men vid försöket verkade X antal gram försvinna.
Se bifogade bilder 1-4.
Frågan är, efter uppvärmning och koagulering (ystning, som det så fint kallas), är det bara kaseinet som återstår? Har laktosen förångats?
Har jag lyckats "optimera min kvarg" och gjort den till en laktosfri ost istället för den söta billiga röran som ligger i förpackningen?
Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.
Vad har hänt?
I ett försök att optimera min Kvarg ville jag två saker;
1) Att den skulle koagulera.
2) Att laktosen (20g per 500g) skulle separeras från kaseinet.
Vid uppvärmning ska näringsämnena separeras. Detta eftersom kasein koagulerar vid uppvärmning, medan laktos kokar.
Men vid försöket verkade X antal gram försvinna.
Se bifogade bilder 1-4.
Frågan är, efter uppvärmning och koagulering (ystning, som det så fint kallas), är det bara kaseinet som återstår? Har laktosen förångats?
Har jag lyckats "optimera min kvarg" och gjort den till en laktosfri ost istället för den söta billiga röran som ligger i förpackningen?
Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.
Vad har hänt?