handdator

Visa fullständig version : Kvarg + Hetta = Laktosfri? Kvarg-ystning. Utredning.


samsam
2012-03-06, 15:52
Hejhej

I ett försök att optimera min Kvarg ville jag två saker;
1) Att den skulle koagulera.
2) Att laktosen (20g per 500g) skulle separeras från kaseinet.

Vid uppvärmning ska näringsämnena separeras. Detta eftersom kasein koagulerar vid uppvärmning, medan laktos kokar.

Men vid försöket verkade X antal gram försvinna.

Se bifogade bilder 1-4.

Frågan är, efter uppvärmning och koagulering (ystning, som det så fint kallas), är det bara kaseinet som återstår? Har laktosen förångats?

Har jag lyckats "optimera min kvarg" och gjort den till en laktosfri ost istället för den söta billiga röran som ligger i förpackningen?

Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.

Vad har hänt?

LunaSpice
2012-03-06, 16:05
Ja jävlar. Detta är då bästa jag hört på länge.

Detta är en fråga för Sverker som är livsmedelskemist...

AtomicPuffin
2012-03-06, 16:12
Vikt: Före upphettning: 1160 gram.
Vikt: Efter upphettning: 838 gram.

Vad har hänt?

Materia har försvunnit! Kall fusion!

Eller så har du förångat lite vatten... :thumbup:
Laktos förångas (kokar) vid 667 grader, så om du inte har en raketvarm ugn finns det nog kvar.

Alelale
2012-03-06, 17:38
Skulle nog gissa på att mycket vatten har försvunnit. Bara en gissning.

Sverker
2012-03-06, 19:23
Värmer du kvargen kommer kaseinproteinet att koagulera ytterligare. Proteinet drar ihop sig ännu mer och släpper mer survassle.

Survasslen innehåller laktos, mjölksyra och lite av mjölkens naturliga elektrolyter som kalium och natrium.
Ytterst tveksamt att kvargen blir laktosfri men mängden sjunker.