handdator

Visa fullständig version : Kokosolja


napoleon123
2012-02-14, 12:55
Jag fick en burk kokosolja av en vän. Hon sa att det skulle vara väldigt nyttigt. Eftersom burken är dyr, har jag inte köpt så många själv, och äter inte varje dag. Men de dagar jag äter den blir det 140 g totalt.

Eftersom jag inte litar till hundra procent på min vän, och eftersom jag själv inte har tillräcklig kunskap, så vill jag ställa mina frågor här på Kolozzeum.

Det jag framförallt är fundersam över är de där mellanlånga kedjorna (MCT?). Vad som kännetecknar dem, och vilka är deras positiva och negativa egenskaper är.

Är kokosolja:
a. Nyttigt (i den mängd jag äter den),
b. onyttigt, eller
c. varken nyttigt eller onyttigt.

Detta gäller alltså ett intag av den storlek som anges ovan, dvs vissa dagar 140 g, andra dagar ingenting alls.

På etiketten:


Ingredienser
Innehåller 100 % kallpressad, jungfrulig, ekologisk kokosolja.

Fettsyresammansättning
Mättade fettsyror: 94,5 %.
Enkelomättade: 4,6 %.
Fleromättade: 4,6 %.
Transfettsyror: 0 %.
Kolesterol: 0 %.

Fakta:
Kallpressas under 38 grader. [...] Kokosolja är rik på mellanlånga fettsyrorna laurinsyra och kaprylsyra, med en laurinsyrahalt på ca 50 %.

LuThe
2012-02-14, 12:58
intressant att du tar upp de! ska följa tråden! finns ju så många olika oljor man kan köpa... vad säger google om saken?

speedy83
2012-02-14, 13:04
Menar du vanligt "flytande" kokosfett?

Silencer
2012-02-14, 13:05
MCT fett är lätt för kroppen att använda som bränsle.
Det brukar rekommenderas under deff som ett sätt att hålla fettmobiliseringen hög.
Sen ska det väl finnas allmänna nyttigheter med det.
Jag körde det förut men kan inte säga om det påverkade resultaten.
Gott att blanda i smoothies om inte annat.

jesse
2012-02-14, 17:53
Varför så pass högt intag när du väl äter?
Kokosfett av bra kvalitet är en helt ok fettkälla som en del i en varierad kost. Fungerar bra till matlagning då den tål relativt höga temperaturer.

Fru_Flisa
2012-02-14, 18:14
Det har tagits upp i tidigare trådar om MCT, fördelar med kokosfett.
Men 140g menar du väl inte att du äter på en gång? Jag äter kokosfett varje dag, ja det är lite dyrt, det blir ca 10-15g/dag vilket är ca 10-15kr. Ät det kallpressade och stek i den billigare om du nu använder det så.

edit: Jo du menade visst 140g. Det är mycket fett på en gång ja. Är det dåligt eller bra för dej är nåt du får känna och avgöra kroppsligt. Mår du bra och fungerar bra av det så är det bra och vice versa.

Ola Wallengren
2012-02-14, 19:39
Nästan 1200kcal från näringslös olja känns lite onödigt.

Jag klipper in några av mina gamla inlägg

Vad man kan tänka på är att den mesta forskningen på MCT fett är på fettsyror som inte är längre än 10 kolatomer, så MCT är i detta fallet inte riktigt samma som kokosfett i affären som innehåller väldigt mycket C12 (laurinsyra).
Laurinsyran höjer både LDL och HDL men nästan lika mycket vilket gör att kvoten total/HDL nästan blir oförändrad. Hur detta påverkar hälsan i långa loppet är väl inte riktigt kännt.
De populationer som äter mycket kokos verkar inte få sämmre hälsa av det men sånt är svårt att undersöka eftersom det är så mycket annat som inverkar och samverkar.
Det där med mättnad och MCT är intressant men är inte så välstuderat, vissa data tyder på at effekten avtar med tiden.


MCT är fett med medellånga fettsyror, mellan 6-10 kolatomer (enligt vissa definitioner även 12). Pga av detta så är de mer hydrofila än längre fettsyror. MCT behöver inte eller bara lite lipas eller galla för sitt upptag i tunntarmen och har därför ett snabbt upptag från tarmen. MCT transporteras inte heller via lymfan utan går direkt som fria fettsyror till levern där de tas upp och omvandlas till bla acetoacetate och beta- hydroxybutyrate, i denna process behövs inte heller karnitin. MCT är därför ett ”snabbt fett” och energitillskott som lätt omvandlas till ketoner(1). Detta gör att MCT mycket sällan lagras som fett i fettväven utan förbränns i stället(2), vilket ökar termogenesen en efter måltid med MCT och också ökar totala energiförbrukningen(3-8). Det lätttillgängliga fettet sparar till viss del kolhydrater från att förbrännas men MCT påverkar precis som annat fett även insulinkänsligheten och glukosutnyttjandet men kanske inte i samma utsträckning som tex annat mättat fett(9). Blodfetterna efter måltid blir lägre och kolesterolet kan påverkas men förmodligen marginellt(10-15).
Hos sjuka har man sett att MCT även ökar proteinutnyttjandet, troligtvis pga att proteinet inte används som energi, men hos friska har man inte sett denna effekt(1, 9, 16).
MCT påverkar inte mättnadshormonerna på samma sätt som vanligt fett, vilket skulle kunna innebära mindre mättnad, men det är precis tvärt om, utan att man vet riktigt varför, kanske pga av den ökade termogenesen och snabba omvandlingen till energi minskar MCT hungern och energiintaget samtidigt som fettförbrännigen ökar(6, 17-20). Utbyte av vanligt fett till MCT har visat sig effektivt vid viktminskning(2, 4-6, 20-24). På lågkaloridieter visade en studie ökad fettförbränning och mindre proteinnedbrytning när man fick MCT, kanske pga ökade ketonproduktion(25). Men det verkar som effekterna avtar med tiden och det kanske finns någon tillvänjningsmekanism(5, 25, 26).
Det finns ett flertal studier där man provat att ge MCT vid uthållighetsidrott för att på så sätt bränna mer fett och spara på kolhydraterna men det verkar inte fungera. Eventuellt sparas lite kolhydrater men idrottarna presterar inte bättre, snarare sämre(27-34).
Biverknigar av MCT är vanligen obehag i magen och diarre, bla pga att tarmrörelserna ökar(35). Det smakar inte mycket men är ganska svårt att använda i matlagningen.

När kan man tänka sig att MCT är positivt?
Detta är mina gissningar.

-Lågkaloridieter
-Ketondieter
-Som ersättnig till mättat och omättat fett i dieter med medel till högt fettinnehåll.
-Vid lågkolhydratdieter för att byta ut lite av proteinet, för snabb energi som inte påverkar blodsocker och insulin.

Skulle inte rekommendera MCT direkt efter träningen.

1. Wanten GJ, Naber AH. Cellular and physiological effects of medium-chain triglycerides. Mini Rev Med Chem 2004;4:847-57.
2. Binnert C, Pachiaudi C, Beylot M, et al. Influence of human obesity on the metabolic fate of dietary long- and medium-chain triacylglycerols. Am J Clin Nutr 1998;67:595-601.
3. Kasai M, Nosaka N, Maki H, et al. Comparison of diet-induced thermogenesis of foods containing medium- versus long-chain triacylglycerols. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2002;48:536-40.
4. St-Onge MP, Ross R, Parsons WD, Jones PJ. Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men. Obes Res 2003;11:395-402.
5. St-Onge MP, Bourque C, Jones PJ, Ross R, Parsons WE. Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. Int J Obes Relat Metab Disord 2003;27:95-102.
6. St-Onge MP, Jones PJ. Physiological effects of medium-chain triglycerides: potential agents in the prevention of obesity. J Nutr 2002;132:329-32.
7. Van Wymelbeke V, Louis-Sylvestre J, Fantino M. Substrate oxidation and control of food intake in men after a fat-substitute meal compared with meals supplemented with an isoenergetic load of carbohydrate, long-chain triacylglycerols, or medium-chain triacylglycerols. Am J Clin Nutr 2001;74:620-30.
8. Haenen JM. Study with male volunteers measured 24 h energy expenditure (24 h EE) after consumption of medium-chain (MCT) or long-chain triglycerides (LCT). Eur J Clin Nutr 1997;51:713-5.
9. Keller U, Turkalj I, Laager R, Bloesch D, Bilz S. Effects of medium- and long-chain fatty acids on whole body leucine and glucose kinetics in man. Metabolism 2002;51:754-60.
10. Bourque C, St-Onge MP, Papamandjaris AA, Cohn JS, Jones PJ. Consumption of an oil composed of medium chain triacyglycerols, phytosterols, and N-3 fatty acids improves cardiovascular risk profile in overweight women. Metabolism 2003;52:771-7.
11. Kasai M, Maki H, Nosaka N, et al. Effect of medium-chain triglycerides on the postprandial triglyceride concentration in healthy men. Biosci Biotechnol Biochem 2003;67:46-53.
12. Thomas TR, Horner KE, Langdon MM, et al. Effect of exercise and medium-chain fatty acids on postprandial lipemia. J Appl Physiol 2001;90:1239-46.
13. Asakura L, Lottenberg AM, Neves MQ, et al. Dietary medium-chain triacylglycerol prevents the postprandial rise of plasma triacylglycerols but induces hypercholesterolemia in primary hypertriglyceridemic subjects. Am J Clin Nutr 2000;71:701-5.
14. Calabrese C, Myer S, Munson S, Turet P, Birdsall TC. A cross-over study of the effect of a single oral feeding of medium chain triglyceride oil vs. canola oil on post-ingestion plasma triglyceride levels in healthy men. Altern Med Rev 1999;4:23-8.
15. Cater NB, Heller HJ, Denke MA. Comparison of the effects of medium-chain triacylglycerols, palm oil, and high oleic acid sunflower oil on plasma triacylglycerol fatty acids and lipid and lipoprotein concentrations in humans. Am J Clin Nutr 1997;65:41-5.
16. Liet JM, Piloquet H, Marchini JS, et al. Leucine metabolism in preterm infants receiving parenteral nutrition with medium-chain compared with long-chain triacylglycerol emulsions. Am J Clin Nutr 1999;69:539-43.
17. Feinle C, Rades T, Otto B, Fried M. Fat digestion modulates gastrointestinal sensations induced by gastric distention and duodenal lipid in humans. Gastroenterology 2001;120:1100-7.
18. Barbera R, Peracchi M, Brighenti F, Cesana B, Bianchi PA, Basilisco G. Sensations induced by medium and long chain triglycerides: role of gastric tone and hormones. Gut 2000;46:32-6.
19. Vu MK, Verkijk M, Muller ES, Biemond I, Lamers CB, Masclee AA. Medium chain triglycerides activate distal but not proximal gut hormones. Clin Nutr 1999;18:359-63.
20. Van Wymelbeke V, Himaya A, Louis-Sylvestre J, Fantino M. Influence of medium-chain and long-chain triacylglycerols on the control of food intake in men. Am J Clin Nutr 1998;68:226-34.
21. Nosaka N, Maki H, Suzuki Y, et al. Effects of margarine containing medium-chain triacylglycerols on body fat reduction in humans. J Atheroscler Thromb 2003;10:290-8.
22. Tsuji H, Kasai M, Takeuchi H, Nakamura M, Okazaki M, Kondo K. Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. J Nutr 2001;131:2853-9.
23. Stubbs RJ, Harbron CG. Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. Int J Obes Relat Metab Disord 1996;20:435-44.
24. Bach AC, Ingenbleek Y, Frey A. The usefulness of dietary medium-chain triglycerides in body weight control: fact or fancy? J Lipid Res 1996;37:708-26.
25. Krotkiewski M. Value of VLCD supplementation with medium chain triglycerides. Int J Obes Relat Metab Disord 2001;25:1393-400.
26. Papamandjaris AA, White MD, Jones PJ. Components of total energy expenditure in healthy young women are not affected after 14 days of feeding with medium-versus long-chain triglycerides. Obes Res 1999;7:273-80.
27. Vistisen B, Nybo L, Xu X, Hoy CE, Kiens B. Minor amounts of plasma medium-chain fatty acids and no improved time trial performance after consuming lipids. J Appl Physiol 2003;95:2434-43.
28. Misell LM, Lagomarcino ND, Schuster V, Kern M. Chronic medium-chain triacylglycerol consumption and endurance performance in trained runners. J Sports Med Phys Fitness 2001;41:210-5.
29. Horowitz JF, Mora-Rodriguez R, Byerley LO, Coyle EF. Preexercise medium-chain triglyceride ingestion does not alter muscle glycogen use during exercise. J Appl Physiol 2000;88:219-25.
30. Angus DJ, Hargreaves M, Dancey J, Febbraio MA. Effect of carbohydrate or carbohydrate plus medium-chain triglyceride ingestion on cycling time trial performance. J Appl Physiol 2000;88:113-9.
31. Goedecke JH, Elmer-English R, Dennis SC, Schloss I, Noakes TD, Lambert EV. Effects of medium-chain triaclyglycerol ingested with carbohydrate on metabolism and exercise performance. Int J Sport Nutr 1999;9:35-47.
32. Jeukendrup AE, Thielen JJ, Wagenmakers AJ, Brouns F, Saris WH. Effect of medium-chain triacylglycerol and carbohydrate ingestion during exercise on substrate utilization and subsequent cycling performance. Am J Clin Nutr 1998;67:397-404.
33. Jeukendrup AE, Saris WH, Wagenmakers AJ. Fat metabolism during exercise: a review--part III: effects of nutritional interventions. Int J Sports Med 1998;19:371-9.
34. Van Zyl CG, Lambert EV, Hawley JA, Noakes TD, Dennis SC. Effects of medium-chain triglyceride ingestion on fuel metabolism and cycling performance. J Appl Physiol 1996;80:2217-25.
35. Verkijk M, Vecht J, Gielkens HA, Lamers CB, Masclee AA. Effects of medium-chain and long-chain triglycerides on antroduodenal motility and small bowel transit time in man. Dig Dis Sci 1997;42:1933-9.

Fru_Flisa
2012-02-16, 09:48
Jag klipper in några av mina gamla inlägg

Laurinsyran höjer både LDL och HDL men nästan lika mycket vilket gör att kvoten total/HDL nästan blir oförändrad. Hur detta påverkar hälsan i långa loppet är väl inte riktigt kännt.


Jag hade rätt höga kolestorolnivåer då jag mätte vilket fick mej att börja noja lite men det var främst att HDL var högt. Läkarn tyckte det var märkligt så jag fick ta om proverna, men enligt läkaren nog inte skadligt eller så. Just därför skulle det heller inte göra nåt att LDL inte var under medelvärde menade han på. Nu vet jag ju inte om kokosen haft inverkan på nivåerna, den tanken har inte slagit mej men gör det nu såklart.
Hur kan det påverka i långa loppet undrar då jag med.

Morty
2012-02-16, 10:27
Det finns ett flertal studier där man provat att ge MCT vid uthållighetsidrott för att på så sätt bränna mer fett och spara på kolhydraterna men det verkar inte fungera. Eventuellt sparas lite kolhydrater men idrottarna presterar inte bättre, snarare sämre(27-34).

Skit!
Eftersom jag inte har läst hur studierna går till, men gissar att du Ola har gjort det, så kanske du kan svara på hur de fick MCT? I ren form under passet?

Jag har nämligen cirka 5 gram kokosfett i mina energibars som jag gör när jag cyklar. I varje bar är det 35 gram kolhydrat, 5 gram fett och 12 gram protein. Jag har fettet där för att öka energin per bar och i tron om att MCT ska snabbt gå ut i blodet och kunna användas som energi i musklerna vid lågintensiv konditionsträning.

Ola Wallengren
2012-02-16, 11:08
Från en ganska snabb koll så verkar det vara anska höga doser, ca 80-100g totalt, före och under testet.
5g kommer förmodligen att varken göra från eller till.

Morty
2012-02-19, 09:51
Ja, några 900 kcal olja under aktivitet kan jag nog fetglömma. Det skulle aldrig fungera.

OneManArmy
2012-02-19, 10:15
Hur är det med det folk påstår om att kokosolja har svårt att lagras som kroppsfett?

Sverker
2012-02-19, 10:43
Bygger på att "folk" har svårt att skilja på kokosolja och MCT.

Mellanlånga fettsyror som finns i rent MCT lagras inte som kroppsfett utan förbränns till största delen i levern.

Kokosfett innehåller även långa fettsyror som precis som vilket annat fett som helst kan lagras i fettdepåerna.

Ristretto
2013-05-02, 11:19
Vad blir skillnaden på kallpressad kokosolja och kokosfett som man kan köpa på affären i silverpaketet?

Sverker
2013-05-02, 17:39
Mer smak. Mer lik tvål eftersom den fortfarande innehåller lite lecitin och fria fettsyror.