handdator

Visa fullständig version : Ömma ledband vid utsträckning av baksida lår.


JakeShaft
2012-02-12, 02:22
Om jag ståendes med raka eller lätt böjda knän försöker böja mig fram och ta i marken "sträcker" det oerhört i ledbanden på insidan av knät. Ju smalare fotställning desto närmare marken kan jag få fingrarna utan smärta. Likadant om jag sitter med bra hållning och försöker sträcka på knät, det tar emot. Vid gång uppstår en obehagskänsla i ledbandet och vid hastiga rörelser kan det sticka tillräckligt för att tillfälligt tappa balansen.

Knäböj med eller utan belastning generar ingen smärta alls ens om jag sätter mig med sätesbenen mot hälsenorna och gungar runt med belastning. Springer jag i någorlunda tempo på löparband 14+ km/h känns ingenting, i lägre tempo 12- km/h börjar det dra i ledbanden.

Jag är varken vig eller stel i baksidan. I normala fall får jag knogarna till backen ståendes med raka ben. I nuläget är fingertopparna en knapp decimeter från backen när gränsen för vad som är behagligt är passerad.

Höger knä är betydligt värre än vänster, tycker mig inte se någon svullnad och omkretsen är samma runt båda knäna. Skall försöka dra i en sjukgymnast på måndag om jag kommer intill.

Vad kan "stelheten" bero på? Jag förstår inte vad det kommer ifrån. Kan det vara felaktigt utförda raka marklyft?

Popliteus
2012-02-12, 08:48
Är smärtan endast lokaliserad till ett precist ställe på insidan av knät eller har den en större utspridning?

JakeShaft
2012-02-12, 12:32
Smärtan är på ett precist ställe. "Nedre delen" av knät, nästan precis där knät börjar bukta ut och bli bredare än smal/vad-benet. Om jag gissar skulle jag säga att det är ledbandsfästet.

Popliteus
2012-02-13, 08:57
Hur uppkom smärtan? Kom den smygandes eller vet du ngt "skadetillfälle" då den först visade sig.

Jag tycker att det låter som att det skulle kunna vara en påverkan på M.semitendinosus senfäste mot tibea. Men det är svårt att säga utan en ordentlig undersökning. Berätta gärna hur det gick på sjgbesöket.

JakeShaft
2012-02-16, 23:23
Var hos sjukgymnasten igår. Han höll med om att det var senfästet mellan baksida lår och skenbenet. "Diagnos" var "träningsvärk fast inte riktigt träningsvärk". Han uteslöt bristning eftersom jag knappt hade någon smärta vid tryck på det ömmande området. Inga reaktioner vid diverse vridningar i fot/knä-led. Enda "utslaget" var när jag skulle hålla emot när jag låg på mage samtidigt som han tryckte min fot mot marken. Jag tappade kraften helt och klarade inte att hålla emot det minsta. Omvänt, dvs att göra samma rörelse tvärtom gick betydligt bättre.

Vad jag sade till sjukgymnaste var att jag för 9 (10) dagar sedan fick en känning som inte kan kategoriseras som smärta när jag gjorde raka marklyft men jag ändrade fotställning och djup. Kändes bra. Därefter har ömheten smugit sig på successivt och blivit mer och mer kännbar. Teorin om "träningsvärk" baseras på raka marklyften gissar jag.


Alltså inget problem och jag kan i stort sett fortsätta som vanligt även om vi kom överens om att vila benen från löpning och styrketräning denna vecka och därefter träna något lättare.

"Träningsvärken" skall vara borta inom ett par dagar, inte bra inga en vecka skall jag höra av mig.

Jag vet inte om jag riktigt håller med.

Större delen av dagen är jag fullständigt oberörd, då och då blir jag öm. Tappar balansen gör jag ibland. Idag när jag skulle hänga tillbaka en viktplatta i markhöjd förlorade jag kraften helt och bokstavligen tippade åt höger ("tappade" höger knä). En person gick fram och frågade hur det gick. Körde marklyft idag lugnt och sansat det var inga problem men 1-2 minuter efter varje set hade jag värk.

Inget jätteproblem i vardagen men väldigt underligt.

Popliteus
2012-02-17, 08:08
Hm, okej. Träningsvärk kanske var ngn slags förenklad förklaring från din sjg. Kanske ville göra det enkelt för dig att förstå och vara lite pedagogisk påsåvis? Men det denne icke visste var att du var en kolomedlem som kräver absolut anatomisk förklaring!!!!!!!!! Hehe nämen jag tkr det lät lite märkligt som han/hon formulerade sig.

Det du beskriver tkr jag låter som knee give away, alltså att ditt knä ger vika helt plötsligt. Man kan ofta springa/sprinta rakt fram utan problem men när man sedan vinklar knät i lite andra riktningar ger det bara vika. Typ vid snabba sidoförlyttningar, vissa kan känna av det vid trappgång, du kände av det när du bar en vikt och kanske vinklade foten åt ngt håll samt lutade dig fram för att ställa tillbaka vikten?

Ofta handlar det då om en ledbandsstruktur som har fått sig en törn typ främre korsband eller möjligtvis collateral ligamenten. Kan även vara en instabil patellofemoralled.

Om inte besvären gå över, gå till en annan sjg.

JakeShaft
2012-02-17, 23:07
Främsta anledningen till att söka sjukgymnast var för att helt utesluta att något kunde vara trasigt eller dylika. Jag upplevde att sjukgymnasten inte lyssnade ordentligt utan avbröt mig och antog saker. Hängde upp sig oerhört på raka marklyft. När jag berättade att jag ändrade djup och fotsättning till något bekvämare antogs sjukgymnast att jag gjort grundare rörelse och därmed minskat belastningen och att det var orsaken till att det var bekvämare. Hade tänkt säga att jag i slutändan gick precis lika djupt fast med smalare fotställning, lika stor belastning? Ungefär samma scenario när sjukgymnasten frågade om jag värmt upp. Jag svarade att jag alltid börjar med att cykla 5 minuter när jag skall träna ben och blev avbruten och fick höra att jag måste cykla 15 min eller ro om jag så vill. Jag hade tänkt fortsätta med att säga att jag "leker" med en skivstång 10-15 minuter efter cyklingen innan jag kör 5 set knäböj och därefter raka marklyft så jag bör ha varit uppvärmd. Små saker men det blev många antaganden tillslut. Kändes trovärdigt att inget är "trasigt" och jag orkade inte tjata emot.

Springa är inga problem då det är en rörelse "rakt fram" som du skriver. Knäböj rörelse är även det helt okej även om jag bara haft "uppvärmningsvikter". Halkade till lätt i duschen idag och parerade, det högg till rätt bra på gränsen till att jag skulle stöna rakt ut. Sådana hugg är det ett gäng gånger på en dag när jag sätter foten konstigt(?). Går väldigt lite i trappor men viss "tröghet" är det, jag får nog ta i lite extra med högra benet utan att jag kan säga att det gör ont.

En sak som fick mig att fundera igår (torsdag) när jag körde marklyft var att det kändes absolut ingenting under själva rörelsen. Men 1-2 minuter direkt efter varje set uppstod värk "på ledbanden" som jag närmast kan jämföra med enkelstöt som man får när man slår i armbågen. Fick sätta mig på en bänk böja benen fram och tillbaka samtidigt som jag rev på knäna då det "kliade". Det gick alltid över innan "vilotiden (3-4 min)" var slut. Samt att sjukgymnasten sagt att alla rörelser som känns bra är okej.

Av de saker du nämner tycker jag att collateral ligamenten låter mest rimligt med tanke på område. Vet inte om de menade patellofemoral syndrom? Det känns som att det är väldigt "off" med tanke på var jag har ont. Korsband vet jag inte riktigt vart det skall kännas trots att jag dragit av det i andra knät (fallolycka), då hade jag ont mest överallt även om det var flera mindre bristningar.

Är det inte bra på måndag 14 dagar efter första symtom går jag till en annan sjukgymnast. En som har specialiserat sig på idrottsskador samt att jag sett henne springa runt med studenter på gymet. Utbildar man andra borde man ha någon koll.

Tack för input. Är det någonstans man måste komma förberedd så är det till sjukvården.

Nadreas
2012-02-18, 19:04
Borde inte vara en ligamentskada när det inte har förekommit något våld...
Det låter i mina öron mer som en nervpåverkan, troligen perifier. Det behandlas enligt mig bäst med s.k. mulligan behandlingar.