handdator

Visa fullständig version : Stekta grönsaker


moberg92
2012-02-07, 14:33
Har på senaste tiden börjat steka grönsaker till min vanliga kost. Som tex idag åt jag köttbullar med spagetti och då passade jag på att steka lite paprika och körsbärstomater i peppar och vitlök och det blir så sjukt gott!

Men frågan är nu, hur är detta ur hälsosynpunkt jämfört med ostekta grönsaker? är det onyttigare med stekta grönsaker?

Tycker att folk borde steka mer grönsaker till maten! *drool*

Eddie Vedder
2012-02-07, 15:33
Tycker att folk borde steka mer grönsaker till maten! *drool*

Det tycker jag också. :) Grönsaker kan med väldigt enkla medel göras mycket godare, exempelvis genom stekning eller rostning i ugn. För att inte tala om det kanske enklaste av alla strategier; att bara blanda ner i maten.

Angående näringsvärde så kommer stekt paprika tappa C-vitamin jämfört med rå paprika men det kommer inte försvinna helt och om du totalt sett äter mer grönsaker genom att göra dem godare så är det ju bara bra. :) Karotenoider blir dock mer biotillgängliga efter uppvärmning.

Holabandola
2012-02-07, 20:02
Blir nyttigare, för du bryter ner maten med värme, samt tillsätter fett som löser ut vitaminer och mineraler ur grönsakerna.
C-vitaminer förstörs till viss del av värme dock. Därtill äter du mer :-)

Ett annat tips är att koka sina grönsaker tillsammans med pastan/riset, då kommer riset pastan suga upp näringen från avkoket, så du inte bara häller ut all näring i vasken utan för i dej det via kolisarna som sugit upp det.
Därtill kan du göra såser på avkoket, det blir mycket godare och nyttigare såser. Går bra att spara grönsaksavkok i kylen.
Är man riktigt stenhård dricker man avkoket rätt upp och ner. Känns sjukt nyttigt. smakar sådääär.

moberg92
2012-02-07, 23:05
Det tycker jag också. :) Grönsaker kan med väldigt enkla medel göras mycket godare, exempelvis genom stekning eller rostning i ugn. För att inte tala om det kanske enklaste av alla strategier; att bara blanda ner i maten.

Angående näringsvärde så kommer stekt paprika tappa C-vitamin jämfört med rå paprika men det kommer inte försvinna helt och om du totalt sett äter mer grönsaker genom att göra dem godare så är det ju bara bra. :) Karotenoider blir dock mer biotillgängliga efter uppvärmning.

Eller hur, finns många sätt att piffa upp maten med nyttigheter!

Tackar, mycket bra information! :)

moberg92
2012-02-07, 23:07
Blir nyttigare, för du bryter ner maten med värme, samt tillsätter fett som löser ut vitaminer och mineraler ur grönsakerna.
C-vitaminer förstörs till viss del av värme dock. Därtill äter du mer :-)

Ett annat tips är att koka sina grönsaker tillsammans med pastan/riset, då kommer riset pastan suga upp näringen från avkoket, så du inte bara häller ut all näring i vasken utan för i dej det via kolisarna som sugit upp det.
Därtill kan du göra såser på avkoket, det blir mycket godare och nyttigare såser. Går bra att spara grönsaksavkok i kylen.
Är man riktigt stenhård dricker man avkoket rätt upp och ner. Känns sjukt nyttigt. smakar sådääär.

Se där! Det låter ju hur bra som helst :). Haha dricka avkoket, måste ju testas!!