handdator

Visa fullständig version : Går det att bli bra på allt?


Kaggsmurfen
2012-01-20, 02:48
Det finns ju en väldans massa olika grenar inom kroppsfysik - styrka, uthållighet, snabbhet, vighet, etc. - och många är vi väl som drömmer om att kunna prestera i toppklass i dem alla. Detta har fått mig att fundera, går det att träna sig till elitklass inom flera grenar (se nedan) eller använder kroppen specifika resurser till endera gren som inte går att kombinera alltför långt utan att den ena förmågan går ut över det andra? Kan man till exempel vara vig nog att kunna gå ner i split eller spagat även om man har stora och hårda muskler? Kan man vara explosivt stark och samtidigt en joggare på elitnivå? Kan man optimera sin snabbhet som löpare och/eller kampsportare även om man är atletiskt byggd, eller måste man vara lätt för att kunna få till den snabbheten? Måste man minska sin prestationsförmåga i en viss gren för att kunna få ut mer inom en annan, och i så fall vilka?

Dessa är områdena jag tänker på:

* Styrka
* Uthållighet
* Snabbhet *
* Förmågan att hoppa långt/högt
* Vighet
* Förmågan att slå sönder betongblock **

Med * menar jag både att vara en snabb löpare och att kunna röra sig snabbt i exempelvis kampsport genom slag och sparkar. Sista punkten ** blev nästan skrattretande flummig för jag vet inte om den förmågan har att göra med hårt skelett eller bara rätt teknik, ni kan ignorera den om ni vill.

Givetvis är det så att man exempelvis har mer tyngd att bära på som höjdhoppare om man är atletiskt byggd - om man riktar in sig på att bli världens bästa höjdhoppare är det väl kanske inte så smart att dessutom bygga upp en massa muskler som tynger ner en - men det jag undrar är inte huruvida man kan bli bäst på allt, utan bara väldigt väldigt duktig. Det är ju exempelvis fantastiskt beundransvärt om man kan springa ett maraton på två och en halv timme och samtidigt är atletiskt byggd även om man skulle kunna springa på två timmar om man var lättare byggd. Hoppas ni förstår vad jag menar :P

Malone
2012-01-20, 03:02
Nej man kan inte bli världsbäst i allt bara genom träning. Genetik och satsa helhjärtat på den gren du vill bli bra på. På motionsnivå kan man såklart utvecklas. Vissa grejer du radar upp hör väl ihop lite?

Ja man kan vara stark och vig, kolla in gymnaster. Men det sägs väl att stretching just före ett styrkepass hämmar styrkan i muskeln.

Spartansk
2012-01-20, 03:56
Det går att bli bra på alla de grejerna du har föreslagit (utom möjligen att slå sönder betongblock). Det går dock inte att nå sin genetiska potential i alla samtidigt.

Konditionsträning motverkar styrketräning, och styrketräning motverkar konditionsträning. Och detta utan att ens ta i beaktande att en låg kroppsvikt är till fördel för konditionen men nackdel för styrkan, och vice versa. Båda dessa sakerna har dessutom mycket med teknik att göra; med bra löpteknik springer man mer "ekonomiskt", dvs det blir mindre jobbigt för kroppen att springa en viss sträcka. Angående teknik och styrka så gäller det att lära sig rekrytera (använda) så mycket muskler som möjligt såväl som att lära sig lyftets faktiska rörelser. Och lite andra saker.

Snabbhet har jättemycket med styrka och teknik att göra. Starka muskelfibrer är snabba muskelfibrer. För att kunna röra sin kropp snabbt får man naturligtvis inte vara för tung.

"Springsnabbhet" är samma sak, på muskelnivå, som "slag/sparksnabbhet". Usain Bolt kan nog slå ganska många slag i sekunden, om han skulle pröva.

Förmågan att hoppa högt och långt beror på, med risk för att verka tjatig, på teknik, snabbhet, styrka och låg kroppsvikt. Vilken den optimala formeln faktorerna emellan är låter jag vara osagt.

Vighet är nog det enda i listan som man kan vara bra på utan att det förstör för de andra sakerna. Många proffsbyggare går ner i split och spagat på scenen. Givetvis kan alltför stora muskler rent enkelt vara i vägen för andra kroppsdelar här. Överrörlighet i vissa leder ökar dessutom skaderisken.

Att slå sönder betongblock kräver bra teknik om man inte vill slå sönder handen. Träffar du med knogarna måste handryggen vara i linje med underarmen, och handen hårt knuten. För att kunna slå hårt nog krävs styrka och snabbhet. Till viss del är jag övertygad om att det går att härda händerna; hud blir som bekant tjockare snabbt om den utsätts för slitage (kolla på valkar i händerna), och ben och kanske även bindväv och andra kroppsmaterial kan bli tjockare och tätare.

Och så vill jag lägga in en liten reservation: Jag är ingen expert, utan en glad amatör som snappat upp lite kunskap här och var.

ARMSTARK
2012-01-20, 08:49
Det är mest en deffinitionsfråga, vad är väldigt bra?

Alla tävlingar, oavsett vilken idrott, har någon som kommer sist. Utåt sett kanske han/hon är dålig men egentligen är denne väldigt bra, annars hade denne inte stått där. :D

Poxeman
2012-01-20, 09:11
en joggare på elitnivå

Roligaste jag läst på länge!



För att svara på frågan.
Bra, ja.
Elit, nej.

Nitrometan
2012-01-20, 10:22
samtidigt en joggare på elitnivå?
:D

Elitjoggare...

Att slå sönder betongblock kräver bra teknik om man inte vill slå sönder handen. Träffar du med knogarna måste handryggen vara i linje med underarmen, och handen hårt knuten. För att kunna slå hårt nog krävs styrka och snabbhet. Till viss del är jag övertygad om att det går att härda händerna; hud blir som bekant tjockare snabbt om den utsätts för slitage (kolla på valkar i händerna), och ben och kanske även bindväv och andra kroppsmaterial kan bli tjockare och tätare.
Visst kan det härdas. Men vill man det? Det går ut över finmotoriken. Händerna blir som klubbor.

Jag har prata med flera utövare av Kyokushin och Ashihara karate där de håller på med att slå sönder saker. Det de säger är att de går sönder ibland, de träffar lite fel, eller t.o.m. om de träffar rätt. Ibland vinner saken de slår på.

mattilainen
2012-01-20, 10:31
jag är bra på allt då :D Nice! Sen är jag ju inte bäst på något av de men jag är hyfsad inom det mesta där!

* Styrka (tycker jag allt att jag har)
* Uthållighet (Absolut! Ger heller inte upp och 1 mil på 42.54))
* Snabbhet * (Jajamen, 1 mil på 42.54)
* Förmågan att hoppa långt/högt (Yes!)
* Vighet (Kan i alla fall sparka över folks huvuden och vara hyfsat vig i övrigt, förutom i axlarna)
* Förmågan att slå sönder betongblock ** (Gör jag med mitt könsorgan)

Fishtank
2012-01-20, 10:35
Bra på allt ja
Bäst nej

Löpsko
2012-01-20, 10:40
Om man ska se styrka och snabbhet så måste väll Björn Ferry räknas in? Han bänkar väll 120kg och springer milen på kring 33 ? Dock vet ja inte hur han är att slå sönder betongblock men han skjuter sönder dem istället :cool:

L-Sami
2012-01-20, 11:27
Det finns korrelationer mellan styrka, snabbhet (sprint 10m ffa) och spänst. Speciellt om man är stark i knäböj och frivändningar.

Starkare man är desto bättre löpekonomi vid konditionsträning och starkare kropp gör en mer uthållig, man orkar mer. En uthållighetstränande har mer nytta av styrketräning, än en tyngdlyftare och lyftare har av konditionsträning. Återhämtningsförmågan för lyftarna och många andra idrottare kan förbättras om man har bra kondition dock.

Att bli världsmästare i maratonlöpning och tyngdlyftning går inte.

espeto
2012-01-20, 12:20
Ta en titt på eliten inom Crossfit så får du nog det närmaste du kan få av det du söker. (dock ingår ingen kampsportsträning i CF än).

http://games.crossfit.com/finals/scoreboard/male

Men att bli elit i både långdistans löpning och tynglyftning kan du glömma.