handdator

Visa fullständig version : Koppling mellan intag av zink & hemjärn från rött kött och hjärt- och kärlsjukdom


King Grub
2012-01-19, 17:21
MetS, T2D, and CVD share an inflammatory etiology and are known to be influenced by diet. We investigated associations of hypothesized prooxidative (Fe) and antioxidative (Zn, Mg, β-carotene, vitamin C, vitamin E) micronutrients with incident MetS, T2D, and CVD in the Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis. Participants, 45–84 y at baseline (2000–2002), were followed through 2010. Diet was assessed by FFQ. After adjusting for demographics and behavioral confounders, including BMI, dietary vitamin E intake was inversely associated with incident MetS and CVD [HR for extreme quintiles: MetS = 0.78 (95% CI = 0.62, 0.97), P-trend = 0.01; CVD: HR = 0.69 (95% CI = 0.46, 1.03), P-trend = 0.04]. Intakes of heme iron and Zn from red meat, but not from other sources, were positively associated with risk of MetS [heme iron from red meat: HR = 1.25 (95% CI = 0.99,1.56), P-trend = 0.03; Zn from red meat: HR = 1.29 (95% CI = 1.03,1.61), P-trend = 0.04] and CVD [heme iron from red meat: HR = 1.65 (95% CI = 1.10,2.47), P-trend = 0.01; Zn from red meat: HR = 1.51 (95% CI = 1.02, 2.24), P-trend = 0.01]. Dietary intakes of nonheme iron, Mg, vitamin C, and β-carotene were not associated with risk of MetS, T2D, or CVD. Data provided little support for the associations between specific micronutrients and MetS, T2D, or CVD. However, nutrients consumed in red meat, or red meat as a whole, may increase risk of MetS and CVD.

Dietary Intakes of Zinc and Heme Iron from Red Meat, but Not from Other Sources, Are Associated with Greater Risk of Metabolic Syndrome and Cardiovascular Disease J. Nutr. January 18, 2012.

http://jn.nutrition.org/content/early/2012/01/17/jn.111.149781.full.pdf+html

Sverker
2012-01-19, 20:04
Hmm...kan det vara så att vi verkligen tar upp järnet från kött. Det ställer sedan till med oxidationsreaktioner i kroppen.
Annat järn som inte är hemebundet absorberas betydligt sämre.
Fördelen blir mindre oxidationsskador men nackedelen blir järnbrist;)

Ola Wallengren
2012-01-19, 20:20
Eller så handlar det bara till mycket liten del om mineraler utan om något annat i kött, eller kötträtter eller storkonsumenter av kött?

Sverker
2012-01-19, 20:23
Vad skulle det kunna vara ?
Mängden glukos eller fleromättat fett som kan starta reaktioner är minimalt i kött. Det är inte många som är allergiska eller överkänsliga mot rent kött heller.

Klein
2012-01-19, 22:20
Intag av rött kött har en ganska god korrelation med hur mycket resurser individen har att röra sig med och hur utvecklat samhället den befinner sig i är. Och med detta paket kommer ganska många för hälsan negativa livstilsfaktorer såsom generellt överintag av energi och överprocessed mat, stressigt jobb, för lite tid spenderad i solen etc.

Klein
2012-01-19, 22:23
FFQ säger för övrigt inte så mycket. Kontrollerade studier är de enda som säger något.

Rakanichy
2012-01-19, 22:33
Känns som att nackdelarna väger mycket tyngre än fördelarna för rött kött nu på senaste?

Klein
2012-01-19, 23:15
Känns som att nackdelarna väger mycket tyngre än fördelarna för rött kött nu på senaste?

Ingen annan kan besvara hur du känner...

bollio
2012-01-22, 10:19
Det är antagligen järnet som ställer till det för kött.

Men forskarna och folk i allmänhet saknar perspektiv: en liten (eller t.o.m. en stor) ökning av en risk att utveckla en specifik sjukdom som väldigt få utvecklar (och oftast är det i 50+ års åldern) väger egentligen väldigt lätt mot de många fördelar som köttkonsumtion innebär. Du är ju faktiskt möjligt att få sämre livskvalitet om man tar bort rött kött helt och hållet och inte helt omöjligt att man utvecklar större risk för att få andra sjukdomar.

Tänker mest på cancer i det argumentet iofs!