handdator

Visa fullständig version : Min grapplingjournal!


Petoria
2011-12-21, 22:13
Hejsan!

Nu är detta tredje gången jag startar journal här, dem andra har varit fokuserade kring vanlig styrketräning men eftersom jag inte tar det lika seriöst samt på grund av lite olika skador så har jag lagt ner dem. Men tredje gången gillt! Jag är i dagsläget 18 år och har styrketränat sen jag var ca 15, seriositeten i detta har varierat väldigt mycket och därför är väl inte mina resultat dem bästa med tanke på hur länge jag tränat. Övrig träningsbakgrund är att jag tränat karate ett halvår när jag var yngre, MMA några månader innan jag skadade min arm och nu senast har jag fastnat för BJJ. Jag har alltid haft ett stort intresse för kampsport och mestadels MMA, så jag bestämde mig för att prova det, men då tyckte jag att själva grappling-delen var det roligaste så efter att jag skadade min arm så fortsatte jag enbart med BJJ.

Jag började i slutet av Augusti och har tränat väldigt seriöst (ca 10-15 timmar i veckan som mest) förutom 1 månads uppehåll när jag var sjuk. Jag går i 3e året på gymnasiet och ska skriva ett projektarbete, något som jag valt att göra om just BJJ. Först var mitt mål att tävla på Scandinavian Open, något som jag också gjorde och kom på 1a plats, men jag tyckte inte det var tillräckligt utmanande så ska tävla nu igen i Februari på Danish Open och se hur mycket jag förbättras. Så denna journalen är ett komplement till mitt projektarbete för att lättare hålla koll på träningen, men eftersom jag kommer fortsätta med BJJn efter detta så kommer journalen också att fortsätta. Träningen består mest utav BJJ men jag lägger även in vanlig styrketräning och lite mer specialiserad träning ibland (repklättring, vända däck osv). Men styrketräningen är inte något jag prioriterar alls längre utan den sker endast för att hjälpa mig med min grappling. Kommer att försöka beskriva mina pass i detalj samt uppdatera med bilder och filmer senare. Tävlar just nu i -64kg men hade senare tänkt bulka upp så jag kan köra i -70 eftersom det inte finns så mycket motståndare i min viktklass och jag vill helst ha lite mer utmaning. Tränar på MMA alliance i Malmö om någon undrar.

Lite stats:
Vikt: 63kg
Längd: 173cm

Och för dem som inte har så bra koll på vad BJJ är så är här några videor :D

BRxrowcvOIw

-YjdqAm1iXE
(vår huvudinstruktör)

Vet att det blev ganska mycket text, men tack för att ni tar er tid och ställ gärna frågor så svarar jag så bra jag kan!

Petoria
2011-12-21, 22:19
Dagens träning:

Eftersom några från klubben ska åka ner till EM i slutet av Januari så kör dem extra mycket träning inför det, ca 2 ggr per dag, varje dag. Men även om jag inte ska dit så försöker jag köra så mycket som möjligt med dem.

Dagens första pass bestod enbart av fri sparring i ungefär en och en halv timme, vi var 5 stycken och bytte sparringpartners var 5e minut. Men ganska lugn träning ändå.

5 timmar senare var det "riktiga" passet. Här var vi ca 20 st och delades in i två grupper (en -80 och en +80kg). En person skulle börja inne och dem andra skulle turas om att köra mot honom i 1 minut var, under denna minuten skulle han andra köra 100% och den andra började direkt efteråt, alltså blev det väldigt högt tempo när man var inne. Andra delen av passet så var det fri sparring igen, 6st 5 minuters ronder mot olika personer, 1 minuts vila mellan varje gång. Efter passet så var det dags för gradering och jag fick två stripes på mitt vita bälte.

Petoria
2011-12-21, 22:24
http://www.kolozzeum.com/forum/image.php?u=39763&dateline=1277151070&type=profile

Och en bild på min rygg, det jag är starkast i :D Som mest tog jag 45kg i extravikt i chins men klarar nog inte alls lika mycket nu längre

Forqie
2011-12-22, 01:37
And you're back! Längesen, kul att du hittat något du verkligen fastnat för, det verkar gå bra också, vilket är nice! :D

Petoria
2011-12-22, 11:35
Haha ja det var det! Tackar :D

Petoria
2011-12-22, 20:35
Idag var sista "vanliga" träningen innan jullovet, alltså med tränare. Efter detta så kommer det enbart vara elever som sticker dit och sparras. Eftersom det var sista passet så gick vi bara genom lite olika tekniker, ingen sparring alls. Vi gick genom olika sorters giljotinchokes, svep från de la riva-guard, lite från djup halvguard osv.

krellik
2011-12-22, 21:18
Trevligt med grapplinglogg, ska lätt följas!:)

Krampus
2011-12-22, 22:29
Alliance! Jag har ateljé på samma adress. När min nacke har läkt (blivit lovad till juni 2012, no joke..) så besöker jag nog Takedown och er.

Petoria
2011-12-22, 22:44
Trevligt med grapplinglogg, ska lätt följas!:)

Trevligt att höra!

Alliance! Jag har ateljé på samma adress. När min nacke har läkt (blivit lovad till juni 2012, no joke..) så besöker jag nog Takedown och er.

Tror jag vet vilken du menar :) Oj då det lät ju inte så kul, hoppas det går snabbare! Men har för mig att Takedown bara har barnträning nuförtiden, eller iaf upp till 18

Petoria
2011-12-23, 21:10
Dagens första pass var mest tekniskt inriktad, vi gick igenom lite olika svep från de la riva guard och spiderguard. Avslutades med fri sparring i ca 30 min.

Andra passet var mer sparringinriktat men eftersom vi bara blev 3 stycken så blev tempot inte så högt, men vi arbetade iaf vidare med olika svep och även en del submissions från guarden.

krellik
2011-12-23, 21:17
Vilken är din specialitet? Guardspelare eller passerinsguru eller är du en sån där vällrundad typ som är bra på allt?

Petoria
2011-12-23, 21:45
Vilken är din specialitet? Guardspelare eller passerinsguru eller är du en sån där vällrundad typ som är bra på allt?

Kör mest guard egentligen, det jag är bäst på, lyckas till och med submitta en del blåbälten ibland :D Men när det gäller passeringar är jag inte lika bra så jobbar mer på det

Petoria
2011-12-24, 11:48
Julträning idag! Blev 6 stycken vilket var fler än jag trodde. Körde först lite teknik och gick igenom olika svep och sen avslutade vi passet med "krokodilen" som jag beskrev innan. Där en person ska ligga inne medans alla andra turas om att köra mot honom och dem som kommer in ska då köra 100%. Sen turas man om så att alla har gjort det.

krellik
2011-12-24, 22:09
Kör mest guard egentligen, det jag är bäst på, lyckas till och med submitta en del blåbälten ibland :D Men när det gäller passeringar är jag inte lika bra så jobbar mer på det

Då lär du vara rörlig och kvick:)

Jag är tvärtom, slö och stel, dock ganska bra bas, klart bättre på att passera än att lira guard, har planer på att bli mer slick på guardspelet med...

Petoria
2011-12-25, 11:49
Då lär du vara rörlig och kvick:)

Jag är tvärtom, slö och stel, dock ganska bra bas, klart bättre på att passera än att lira guard, har planer på att bli mer slick på guardspelet med...

Haha ja, rörlig och kvick är det jag måste satsa på när jag är så mycket mindre än alla jag sparras med :D

Tycker bara det är så mycket roligare med guard än att passera men måste väl öva mer på det sen ändå. Kör mycket arm drags och omoplatas från guard.

Petoria
2011-12-27, 11:47
Har åkt på en jobbig förkylning nu så har varken kunnat träna igår eller idag, får se hur jag mår imorgon :(

Petoria
2012-01-03, 15:47
Dagens första träning efter förkylningen! Orkade inte köra allt men gjorde så mycket som jag orkade. Vi började med uppvärming i ca 15 min sen så körde vi en variant på "krokodilen" där en person ska ligga inne och dem andra turas om att köra mot honom, men nu så började alla i den personens guard (i vanliga fall börjar man från valfri position). Efter det skulle vi öva på passeringar, samma sak här, en person ligger inne och dem andra turas om att köra mot honom. Om man inte lyckades passera på 1 minut så gick nästa in. Avslutade med lite övningar på balansboll och greppträning.

Petoria
2012-01-04, 15:55
Idag blev det teknikträning! Vi skulle försöka hitta ett svep eller submission från varje läge som vi tyckte om. T.ex om någon lutade sig fram eller bak i stängd guard, eller satte upp en fot eller båda osv. Ingen sparring alls.

Petoria
2012-01-12, 00:26
Glömde fylla i träningen för i måndags (9e) så här kommer den:

En annan BJJ-klubb här i Malmö ska lägga ner så många därifrån kom och tränade idag. Vi började med ca 20 minuters uppvärmning som vanligt. Sen körde vi lite teknikträning från guard och halvguard, vi skulle hitta svep och submissions från olika lägen som vi tyckte om. På slutet blev det sparring, gick förvånansvärt bra, jag körde mest guard och ingen lyckades riktigt passera förutom ett blåbälte som jag sedan svepte ifrån halvguard. Avslutade med lite styrketräning och repklättring.

Har jävligt mycket i skolan nu första veckan så nästa träning blir nog först på lördag eller måndag

Petoria
2012-01-14, 16:22
Dagens träning:

Tiderna var ändrade så kom lite för sent till träningen idag, så missade uppvärmningen. Vi började med lite fri sparring och gick igenom tekniker från guarden. Sen blev det "gubben" (där några personer ska ha någon i sin guard i 5 minuter, bytar vid submission eller svep) resten av tiden.

Petoria
2012-01-16, 22:57
Dagens pass började som vanligt med ca 15 min uppvärmning. Efter det körde vi lite "flow"sparring, alltså inga submissions och väldigt lugnt och bara tekniskt rullande. Sen övade vi på lite olika passeringar, samt armbar från mount. Efter det körde vi "gubben" där vi skulle öva på dessa passeringar. Just passeringar har varit min svaga sida innan men gick ganska bra denna gången. När jag skulle köra guard sen, lyfte en upp mig men då klättrade jag runt och tog hans rygg, men sen när han gick ner igen för att skydda sig rullade vi över min fot så jag stukade den. Så skippar nog träningen imorgon.

Petoria
2012-01-17, 15:16
Det var ju en jävla otur jag ska ha med skador och sjukdomar! Foten känns mycket sämre idag, hoppas inte något är brutet bara... den är väldigt svullen och kan inte stödja på den alls. Åker in till sjukhuset om den inte är bättre imorgon.

Petoria
2012-01-20, 15:06
Inga ben brutna iaf men ganska så rejäl stukning, kommer inte kunna träna på några veckor och därför blir det ingen tävling nu i februari *cry*

Petoria
2012-02-19, 00:10
Tillbaka igen efter min lilla stukning! Tänkte att jag skulle välja lördagspasset som första gången eftersom det brukar vara lite lättare, men så var det inte direkt. Sammanlagt var passet 2.5 timmar varav 40 minuter uppvärmning. Under denna tid gick vi igenom olika passeringar från guard och halvguard och även sparring mot slutet av passet. Eftersom jag inte tränat på länge så var min kondition inte på topp och det kändes nästan som jag skulle svimma ibland :D

Petoria
2012-02-21, 21:53
Gårdagens pass:

Väldigt hårt pass, började med runt 30 min uppvärmning. Efter det så gick vi igenom olika passeringar från öppen/stängd guard och halvguard. Avslutade med vanlig sparring.

Dagens pass:

Lite lättare idag eftersom det bara var vitbälten. Började med 20 min uppvärmning och efter det gick vi igenom armbar och triangle från guard och armbar från mount. Avslutade passet med sparring som vanligt.

Petoria
2012-02-29, 18:01
Glömde att skriva om gårdagens pass så gör det nu. Det var vitbältesträning då så det var många nya. Började med ganska lugn uppvärmning i ungefär 10 minuter. Sen gick vi igenom tekniker från olika lägen som folk hade problem med, olika svep från guard, hur man kommer bort från mount och guardpasseringar. Efter det så körde vi gubben från först mount och sen guard i sammanlagt 30 minuter. Passet avslutades med 10 min fri sparring.

Petoria
2012-02-29, 22:56
Dagens pass nu! Vitbälten idag också, började med ganska lätt uppvärmning med fokus på balansövningar t.ex gå på händer. Sen gick vi igenom lite tekniker från guard, halvguard och sidecontrol. Det var bara saker jag gått igenom innan förutom ett svep från halvguard som jag tyckte var bra, vet inte riktigt namnet bara :D Sen blev det sparring som vanligt, dem flesta på vitbältesträningarna är mycket större än mig, så även om jag brukar hitta ett sätt att vinna så är det jävligt tungt när motståndarna väger 30-40kg mer än mig. Får en hel del blåmärken och sår över hela kroppen på grund av det.

Petoria
2012-03-06, 22:02
Dagens träning blev riktigt jobbig, först körde jag det vanliga vitbältespasset men sen frågade tränaren om jag ville bara med de färgade bältena på deras träning också. Alltså blev det 3 timmars träning sammanlagt. Först började vi med ca 30 minuters uppvärmning som vanligt, gjorde lite olika balansövningar som att stå på händerna mot slutet. Resten av passet fokuserades på guarden, vi gick igenom mest allmänt om hur man ska göra för att "lura" motståndaren in i ett lås eller svep istället för bara tekniker. Sen blev det "gubben" i stängd guard i ca 30 minuter och resten av passet blev fri sparring. På nästa pass så fanns kom inte så många så vi fortsatte på det tidigare temat men gick in på mer avancerade tekniker och även en del sparring mot slutet. Börjar känna mig riktigt säker med min stängda guard nu och det är helt klart min starkaste sida.

Petoria
2012-03-07, 22:55
Dagens träning bestod av ett vanligt vitbältespass. Det kom ingen tränare först så vi körde 30 minuter uppvärmning medans en körde och hämtade ett blåbälte som kunde hålla i det. Efter uppvärmningen gick vi igenom olika tekniker från mount, dels hur man skulle komma upp högt men även hur man kan submitta. Efter det körde vi sparring och började i mount, personen under skulle antingen svepa eller komma tillbaka till guard/halvguard och han på topp skulle submitta. Sista 15 minuterna blev fri sparring. När vi körde sparring från mount mötte jag en som var ganska mycket större en mig så när han svepte mig så knäckte det till lite i ryggen så tog det lugnt resten av passet men det var inget allvarligt.

Petoria
2012-03-11, 14:14
Gårdagens pass: Som uppvärmning sparrades vi lugnt i typ 10 minuter. Sen gick vi igenom 5 olika submissions och svep ifrån en variant på spider guard. Efter att tränaren visade varje teknik tränade i på dem i 5 minuter på varje. Sen körde vi "gubben" i 3 omgångar, ca 5 minuter på varje. Passet avslutades med fri sparring. Efteråt styrketränade jag rygg och axlar, körde många repetitioner på militärpress och latsdrag.

Petoria
2012-03-19, 22:21
Har haft influensa så idag var första träningen på ett tag. Gick ändå ganska bra, fick in en hel del submissions och svep även på blåbälten.

Petoria
2012-03-21, 22:07
Dagens pass: Egentligen skulle vi sticka till Höör och träna med en annan klubb men det var inte tillräckligt många som ville så blev bara ett vanligt vitbältespass. Började med uppvärmning som vanligt, sen skulle vi köra övningar med en annan fast problemet var att han vägde 20kg mer så blev lite jobbigt. Vi gick med varandra på axlarna över hela salen (20m) och 5 knäböj halvvägs och en massa andra övningar. Sen gick vi igenom olika passeringar och vad man ska tänka på när man är på topp i side control. Avslutades med sparring i ca 30 min.

Petoria
2012-03-22, 16:45
Sprang 2km när jag kom hem från skolan, vet inte exakta tiden men sprang med ganska högt tempo.

Petoria
2012-03-23, 18:51
Kändes riktigt bra på dagens träning nu, vi körde ett litet extra pass så var bara 6 stycken. Körde mest med ett blåbälte som var ungefär min storlek och när jag hade han i min guard så lyckades jag submitta honom flera gånger, när det var tvärtom att jag var i hans guard hade jag lite mer problem. Sammanlagt blev det en och en halv timme ganska lugn sparring. Efteråt styrketränade jag rygg, axlar och biceps.

Petoria
2012-03-24, 17:27
Fortfarande trött från igår så gick inte så bra idag. Började med 30 min uppvärmning som vanligt. Sen gick vi igenom svep från spiderguard och efteråt körde vi sparring från den positionen. Efter det blev det ganska mycket fri sparring.

Petoria
2012-03-27, 19:59
Vitbältespass idag. Vi gick igenom olika svep från guard (saxsvep, svep från kimura) och armbar. Sen gick vi igenom lite enkla passeringar från halvguard. Efter det blev det sparring i 30 minuter från guard. Avslutade passet med 100 armhävningar och 100 repetitioner av fällkniven, 25 per set.

Petoria
2012-03-28, 21:06
Blev ett lätt pass idag, många nya så körde mest teknik. Gick igenom mer koncept än specifika tekniker, att svep går ut på att först få motståndaren ur balans och sen trycka åt rätt håll. Avslutades med 10 min sparring.

Petoria
2012-03-31, 15:09
Idag blev det bara sparring på träningen. Körde från öppen guard och stängd guard. Ca 1.5 timmar träning.

Petoria
2012-04-02, 20:39
Blandade bälten idag, övade på svep och olika öppna guardar, samt hur man kommer dit. Sen när det blev sparring och jag skulle passera hade jag problem med att jag blev svept efter själva passeringen. Får jobba mer på passeringarna och att hålla positionen efter jag passerat. Blev nog ca 1 timme sparring.

Petoria
2012-04-05, 18:31
Har varit magsjuk sen i tisdags så har inte kunnat träna.

Petoria
2012-04-09, 21:37
Träningen idag blev lite konstig, det skulle egentligen inte varit någon men det hade inte jag och 6 andra fått reda på så vi tränade ändå. Alla förutom jag var blåbälten men tyckte ändå att det gick ganska bra, körde mest teknisk sparring. Ska nog börja köra med den advancerade gruppen nu innan träningen istället för vitbältena, tror jag kommer tjäna mer på det och dem andra tyckte att jag nästan var på blåbältesnivå. Efteråt körde jag några set knäböj.

Petoria
2012-04-10, 20:50
Tränade med dem färgade bältena idag. Vi gick igenom olika ingångar till x-guard från öppen guard och även lite svep därifrån. Sen körde vi sparring från den positionen, gick inte så bra så jag måste öva lite mer på det. Hade problem mot dem som var myckte större än mig. Det är en ganska onaturlig vinkel man har på knäna så efteråt fick jag ont. På slutet körde vi 15 fri sparring.

Krampus
2012-04-12, 13:21
Tränar du någon gång med Neves BJJ?

Petoria
2012-04-12, 15:22
Nej inte direkt, fast han är hos vår klubb ibland och kör. Tränar du där eller?

Krampus
2012-04-12, 15:41
Nej inte direkt, fast han är hos vår klubb ibland och kör. Tränar du där eller?

Jag har varit hos dem ett par gånger på Källby. Men jag har dragits med en svår skada sedan förra våren och den är egentligen inte läkt till 100% för än i Juni, men nu pallar jag inte längre. Drar och kör judo idag. Håller det så kanske det blir bjj senare igen. De kör mycket utbyte mellan Lugi judo och Neves BJJ. Man får träna hos båda.

Petoria
2012-04-12, 15:53
Jaha det lät bra ju, hade själv tyckt det var intressant med Judo men finns tyvärr inte där jag tränar längre för vuxna. Men lycka till med skadan nu då!

Krampus
2012-04-12, 15:58
Jaha det lät bra ju, hade själv tyckt det var intressant med Judo men finns tyvärr inte där jag tränar längre för vuxna. Men lycka till med skadan nu då!

Gå över gatan till Enighet om du vill testa. En nybörjargrupp kan kanske vara lite väl basic, men kom med till Lund en dag annars och kör ett blandpass judo/bjj.

Petoria
2012-04-12, 19:43
Gör jag gärna fast i så fall efter Stockholm Open, fokuserar bara på det nu :D Funderar på att börja med MMA sen också

Petoria
2012-04-12, 21:41
Var bara 4st på träningen idag så blev lite annorlunda träning. Som uppvärmning körde vi nån variant på rugby där man fick använda submissions men bara hoppa runt sittandes. Sen blev det teknisk lugn sparring i 10 minuter och efter det ganska hård sparring i ca 1 timme. Kändes väldigt bra idag både tekniskt och konditionsmässigt. Men har fått ett utslag på armen så får se om jag kan träna imorgon eller inte. I helgen blir det i alla fall inget för då ska jag till Stockholm och kolla på UFC.

Krampus
2012-04-12, 22:46
Gör jag gärna fast i så fall efter Stockholm Open, fokuserar bara på det nu :D Funderar på att börja med MMA sen också

Så klart. Snackade med tränarna och det hade tydligen varit dåligt med BJJ-folk på sistone. Men där är alltid någon som kör båda stilar.
Vi var 13 pers idag.

Petoria
2012-04-13, 07:56
Så klart. Snackade med tränarna och det hade tydligen varit dåligt med BJJ-folk på sistone. Men där är alltid någon som kör båda stilar.
Vi var 13 pers idag.

Kan snacka med några från min klubb om dem vill komma dit och köra någon gång då, hade varit kul att prova på lite Judo! Men kan ju se sen efter Stockholm Open hur det blir :)

Petoria
2012-04-16, 15:46
Tror jag fick svinkoppor på min arm efter förra träningen så kan inte träna på några dagar, tror det går över till onsdag-torsdag

Mago
2012-04-17, 16:34
Kul med grapplingjournal! :)

Tråkigt med svinkoppor.. Vidtar du bra åtgärder nu så du slipper dras med skiten? Det är inte ringorm? Det har gått ett par epidemier här i trakterna.

Petoria
2012-04-17, 20:50
Kul med grapplingjournal! :)

Tråkigt med svinkoppor.. Vidtar du bra åtgärder nu så du slipper dras med skiten? Det är inte ringorm? Det har gått ett par epidemier här i trakterna.

Tackar!

Det var inget allvarligt, kollade upp det med min brorsa som är sjuksköterska och var bara ett ganska rejält brännsår :D Men tänkte det är lika bra att vara försiktig!

Petoria
2012-04-17, 20:53
Idag blev det dubbelt pass i sammanlagt 3 timmar. Först vitbältes pass och sen blandade bälten. Första passet gick vi igenom vad man ska göra när man hamnar i side control, hur man lägger tryck osv och även armbar, sen blev det typ 45 minuter sparring i olika omgångar och från olika lägen. På det andra passet var vi bara 5 stycken så blev bara sparring, en person skulle turas om att köra mot resten (2 minuter mot varje person) och alla gjorde det. Efteråt blev det sparring från stängd guard, 5 minuter i guard och 5 minuter på topp.

Petoria
2012-04-19, 19:05
Blandade bälten idag, ingen teknik utan bara sparring. Började med tjugo minuter lätt träning som uppvärmning. Sen körde vi gubben från öppen guard med två personer inne på mattan, ca 15 minuter. Sen samma sak fast från stängd guard. Passet avslutades med fri sparring, men när det var 10 minuter kvar skadade en kille armen så slutade då. Har haft huvudvärk och känt mig allmänt dålig idag så gick inte så bra.

Petoria
2012-04-20, 16:57
Körde runt 1.5 timmar teknisk sparring, gick ganska bra.

Petoria
2012-04-23, 21:05
Blandade bälten idag. Vi körde mest tekniker från sidecontrol, olika sorters svep från botten men även hur man håller position på topp. Sista halvtimmen blev det sparring just från side control men även fri sparring. Efteråt stannade jag kvar lite extra och övade på min guard. Fick lite ont i mitt knä som jag skadat innan men är nog inget allvarligt.

Petoria
2012-04-24, 21:20
Färgade bälten idag, gick igenom svep och submissions från guarden. Sen blev det sparring resten av passet. Måste skippa tävlingen eftersom ingen annan från klubben ska dit och har ingen möjlighet att ta mig dit själv.

Mago
2012-04-25, 22:15
Tråkigt att det inte blir nån tävling..

Vad har du för bälte förresten?

Petoria
2012-05-01, 16:23
Tråkigt att det inte blir nån tävling..

Vad har du för bälte förresten?

Vitbälte med 2 stripes nu, får antingen fler stripes eller blått nästa måndag dock :)