handdator

Visa fullständig version : Rosta bröd


liQ
2011-12-19, 21:54
Händer det något med näringen i brödet när man rostar det? Påverkas det överhuvudtaget? Bortsett från brödet blir "rostig".

Crocker
2011-12-19, 22:32
Har för mig det skapas något ämne som inte är alltför nyttigt, aktinoider eller något blafs. Någon får rätt mig med stort nöje..

liQ
2011-12-19, 22:34
Så det kan vara så att det skapas något som inte är så hälsosamt? Finns det några andra saker det kan påverka, t.ex innehållet som kolhydrater?

Crocker
2011-12-19, 22:39
Nej. Men det är ju inte farligt med rostat bröd för det, jag proppar ofta i mig 1½ paket varje helg.
Ett dussin rostade mackor och 1l oboy, opti frukost. Nomnomnom

King Grub
2011-12-19, 22:43
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Akrylamid/JECFAs-utvardering-2010-av-akrylamid-i-livsmedel-/

En normal konsumtion av rostat bröd är inte farligt, men man kanske inte skall basera kosten på det.

Näringsvärdet förändras inte vid rostning. GI sjunker något.

Crocker
2011-12-19, 22:57
Tack grub! Akrylamid hette det!

liQ
2011-12-20, 19:41
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Akrylamid/JECFAs-utvardering-2010-av-akrylamid-i-livsmedel-/

En normal konsumtion av rostat bröd är inte farligt, men man kanske inte skall basera kosten på det.

Näringsvärdet förändras inte vid rostning. GI sjunker något.

Att GI, sjunker innebär att kolhydrater blir långsammare? Eller har jag det fel?

King Grub
2011-12-20, 21:04
Att GI, sjunker innebär att kolhydrater blir långsammare?

Det stämmer.

isakt
2011-12-20, 21:09
Perfekt då ska jag ersätta grötfrukosten med rostmackor! *flex*

liQ
2011-12-21, 09:32
Det stämmer.

Så med andra ord blir det bättre? Dvs. om målet är att ha långsammare kolhydrater till sin måltid

King Grub
2011-12-21, 12:03
Du undrar om långsammare kolhydrater är bra om man vill ha långsammare kolhydrater?

Åsberg
2011-12-21, 12:04
Du undrar om långsammare kolhydrater är bra om man vill ha långsammare kolhydrater?

:laugh:

Rostat bröd är för övrigt det bästa man kan få i sig. Typ som knaperstekt bacon.

JJOHANSSON
2011-12-21, 12:30
:laugh:

Rostat bröd är för övrigt det bästa man kan få i sig. Typ som knaperstekt bacon.

Det där behövde jag verkligen få höra, tack! <3

Åsberg
2011-12-21, 12:31
Det där behövde jag verkligen få höra, tack! <3

Brohug!

Fredron
2011-12-21, 12:52
Hörde något om att anledningen till att rostat bröd är så gott är för att vissa smakämnen som vi gillar frigörs och förs med vattenångan. Vilket gör att smaken framhävs mer, alltså blir det godare.

Sniggel
2011-12-21, 13:04
Hörde något om att anledningen till att rostat bröd är så gott är för att vissa smakämnen som vi gillar frigörs och förs med vattenångan. Vilket gör att smaken framhävs mer, alltså blir det godare.

Har också hört det. I vilket fall tror jag de flesta är överens om att rostat bröd är en riktig hit! :D

andeem
2011-12-21, 14:40
Tack grub! Akrylamid hette det!Ja, hade det varit aktinoider (http://en.wikipedia.org/wiki/Actinoid) hade jag nog avrått från konsumtion. :)

Crocker
2011-12-21, 15:12
Ja, hade det varit aktinoider (http://en.wikipedia.org/wiki/Actinoid) hade jag nog avrått från konsumtion. :)
Kanske det. :D

Åsberg
2011-12-21, 15:34
Ja, hade det varit aktinoider (http://en.wikipedia.org/wiki/Actinoid) hade jag nog avrått från konsumtion. :)

Fortfarande värt det.

bollio
2011-12-21, 20:12
Var lite oroande att läsa om de höga mängderna akrylamid i kaffe. Känns bra att jag dragit ned till 0-3 koppar om dagen.