Visa fullständig version : Kroppens funktion: Energi, kcal, in ut m.m.
Vi satt på lunchen på jobbet och diskuterade runt kroppens funktion, näringsupptag, energianvändnin etc. det fanns många olika ståndpunkter, vissa hade sina dieter som de följde och hävdade vissa saker, medans andra hävdade annat. Följande punkter blev hängande i luften:
Total energi som kroppen kan tillgodogöra sig per dygn samt om hur stor del av intagen energi som passerar systemet och hamnar i toaletten. Resonemanget här var runt de olika makronutrienterna och huruvida det var bättre att "överäta på en specifik makronutrient än en annan"
Samma resonemang som ovan men under en måltid?
Kroppens energiomvandling mellan makronutrienter. t.ex proteiner resp kolhydraters omvanling till fett och vice versa?
Vilka faktorer styr generellt näringsupptaget, ålder, kost, sammansättning, tarmfunktion(om vi utgår ifrån friska individer).
Det vore intressant med teoretiska kopplingar, till svaren om det är möjligt.
Scratch89
2011-12-14, 13:19
Jag förstår inte riktigt frågan.
Men:
- Det är ovanligt att kolhydrat omvandlas till fett. Det kallas de novo lipogenes, och inträffar endast om man överätit kolhydrat under en längre tid. Det är oftast fett som lagras in som fett.
- Protein kan lätt bli glukos om man äter mycket av det, som vi här på forumet gör.
- Fett kan bli glukos genom betaoxidation.
kalajset
2011-12-14, 13:20
Det handlar i grund och botten om oerhört komplexa system som det inte finns någon större mening i att lägga ner sig i och försöka förstå fullt ut enligt egen åsikt. Någon kommer antagligen med lite studieresultat och dylikt, men tills dess, och självklart starkt förenklat:
1. Av de makronutrienter vi har i vår kost är det fettet som just lättast lagras in som kroppsfett. (Det är den enda lagringsformen för dietärt fett i kroppen och det helt utan hjälp av det tydligen för många så förhatliga "insulinpåslaget"). Kolhydrater bildar gärna glykogen i den mån de kan innan något sådant äger rum. Protein omvandlas mycket ogärna till kroppsfett. Allt det här spelar dock antagligen minimal roll i praktiken.
2. De studieresultat som finns tycks peka på att just fett är det sämsta man kan äta vid ett energiöverskott sett till andelen ökat kroppsfett.
2. Vi tillgodogör oss i princip all energi vi stoppar i oss. Det fungerar inte i praktiken att t ex försöka "lura" kroppen att äta jättemycket på en gång och tro att endast en viss andel av maten kommer tas upp. Det omvända gäller också. (En del tycks tro att man lagar in en betydligt större andel fett i kroppen av den mat man äter om man t ex varit fastande en längre period före matintaget).
Rent generellt är det dock som vanligt - kroppen reglerar själv det den behöver sett över en längre tidsperiod. Det fungerar inte att "lura" kroppen. Enskilda måltider/mättillfällen/aktiviteter spelar oerhört liten praktisk roll. Förbrukar man t ex en större andel av en viss makronutrient istället för en annan vid en viss aktivitet eller tidpunkt på dygnet verkar kroppen svara med att istället förbruka en större andel av den andra vid en annan tidpunkt, etc.
Fredriiik
2011-12-14, 13:26
Jag förstår inte riktigt frågan.
Men:
- Det är ovanligt att kolhydrat omvandlas till fett. Det kallas de novo lipogenes, och inträffar endast om man överätit kolhydrat under en längre tid. Det är oftast fett som lagras in som fett.
- Protein kan lätt bli glukos om man äter mycket av det, som vi här på forumet gör.
- Fett kan bli glukos genom betaoxidation.
punkt3. Är du verkligen säker på det? Sverker skrev att fett inte kan bli kolhydrater när jag frågade hur lchf:are fick kolhydrater.
eller är det jag som cyklar och blandar ihop något?
punkt3. Är du verkligen säker på det? Sverker skrev att fett inte kan bli kolhydrater när jag frågade hur lchf:are fick kolhydrater.
eller är det jag som cyklar och blandar ihop något?
Det var väl just det han sa? Eller att hjärnan får sin lilla energi från glycerolen i fettet, kanske?
Tack för svaren, det ger mer kött på benen och fortsatta disskussioner på rasterna, detta är intressant.
Vi är ju väldigt intutade med kcal-kcal ut, dvs kaloribalansen.
Av vad jag förstod när jag kollade på De novo lipogenes samt proteinomvanling till fett så sker det i bägge fallen mer sällan än ofta. Om vi då har ett energiöverskott av samtliga makronutrienter.
Hur tar kroppen då hand om dessa? Dvs räcker det med ett kcal överskott för att kolhydrater ska bli fett eller sker det endast vid väldigt hög andel kolhydrater alternativt när alla "kolhydratsdepåer" (lekman på området därav termer som förmodligen är felaktiga) är fyllda?
samma gällande proteiner.
Om vi tar det till en annan ytterlighets så om kroppen lider brist på kolhydrater och protein, men inte fett, kan då fettet omvandlas till protein eller kolhydrat?
Fredriiik
2011-12-14, 13:37
Det var väl just det han sa? För att hjärnan skulle få sin energi från nåt så blir en liten del av fettet glukos?
Fett kan inte bli till kolhydrater.
Ett av energisprången ( från acetyl-CoA till pyruvat ) är alldeles för stort.
LCHFare får sin lilla mängd glukos från glycerolen i fettet ( utgör 6 - 8 % av hela energinnehållet i fettet ) och från nedbrytningen av protein.
LCHFarnas hjäror får främst energin från ketonkroppar ( som bildas från fett när blodsockret sjunker och mängden fria fettsyror stiger i blodet ).
Sådär skrev han.
Det tolkar jag inte som att fett kan bli kolhydrater? ;P
punkt3. Är du verkligen säker på det? Sverker skrev att fett inte kan bli kolhydrater när jag frågade hur lchf:are fick kolhydrater.
eller är det jag som cyklar och blandar ihop något?
Lite biokemi: Glyceroldelen i triglycerider är en av huvudsubstraten i glukoneogenesen (nybildandet av glukos), jag tror att fettsyror kan bilda glukos via någon konstig omväg men är inte säker, eftersom pyruvat inte bildas ur acetyl-CoA sker det inte direkt från betaoxidationen till glukoneogenesen. Någon som vet hur och om fettsyror kan bilda glukos får gärna informera. i vilket fall sker det i väldigt liten utsträckning.
Fredriiik
2011-12-14, 13:51
Lite biokemi: Glyceroldelen i triglycerider är en av huvudsubstraten i glukoneogenesen (nybildandet av glukos), jag tror att fettsyror kan bilda glukos via någon konstig omväg men är inte säker, eftersom pyruvat inte bildas ur acetyl-CoA sker det inte direkt från betaoxidationen till glukoneogenesen. Någon som vet hur och om fettsyror kan bilda glukos får gärna informera. i vilket fall sker det i väldigt liten utsträckning.
Kolla inlägget som jag skrev ovanför ditt :)
men jävligt intressant inlägg dock! Alltid kul med kunnigt folk!!
Scratch89
2011-12-14, 13:51
Ah, jag kanske uttryckte mig klumpigt. Energi kan bildas av fett genom betaoxidation. http://sv.wikipedia.org/wiki/Beta-oxidation
Acetyl-koenzym A bildas av fettkedjan och går sedan in i citronsyracykeln.
EDIT: Sen är 6-8% av säg, 1500 kcal fett motsvarande 23-30 gram kolhydrat. Inte mycket, men det täcker väl upp det väsentliga.
Fredriiik
2011-12-14, 13:52
Then i´m with you :)
Darkstar985
2011-12-15, 03:40
Vi är ju väldigt intutade med kcal-kcal ut, dvs kaloribalansen.
Av vad jag förstod när jag kollade på De novo lipogenes samt proteinomvanling till fett så sker det i bägge fallen mer sällan än ofta. Om vi då har ett energiöverskott av samtliga makronutrienter.
Hur tar kroppen då hand om dessa? Dvs räcker det med ett kcal överskott för att kolhydrater ska bli fett eller sker det endast vid väldigt hög andel kolhydrater alternativt när alla "kolhydratsdepåer" (lekman på området därav termer som förmodligen är felaktiga) är fyllda?
samma gällande proteiner.
Om vi tar det till en annan ytterlighets så om kroppen lider brist på kolhydrater och protein, men inte fett, kan då fettet omvandlas till protein eller kolhydrat?
Bump.
Lite biokemi: Glyceroldelen i triglycerider är en av huvudsubstraten i glukoneogenesen (nybildandet av glukos), jag tror att fettsyror kan bilda glukos via någon konstig omväg men är inte säker, eftersom pyruvat inte bildas ur acetyl-CoA sker det inte direkt från betaoxidationen till glukoneogenesen. Någon som vet hur och om fettsyror kan bilda glukos får gärna informera. i vilket fall sker det i väldigt liten utsträckning.
They cant :)
willtjam
2011-12-25, 21:41
Tack för svaren, det ger mer kött på benen och fortsatta disskussioner på rasterna, detta är intressant.
Vi är ju väldigt intutade med kcal-kcal ut, dvs kaloribalansen.
Av vad jag förstod när jag kollade på De novo lipogenes samt proteinomvanling till fett så sker det i bägge fallen mer sällan än ofta. Om vi då har ett energiöverskott av samtliga makronutrienter.
Hur tar kroppen då hand om dessa? Dvs räcker det med ett kcal överskott för att kolhydrater ska bli fett eller sker det endast vid väldigt hög andel kolhydrater alternativt när alla "kolhydratsdepåer" (lekman på området därav termer som förmodligen är felaktiga) är fyllda?
samma gällande proteiner.
Om vi tar det till en annan ytterlighets så om kroppen lider brist på kolhydrater och protein, men inte fett, kan då fettet omvandlas till protein eller kolhydrat?
Överskott av kalorier lagras i kroppen (fett), oavsett vilken nutrient som åstadkommer överskottet.
Fett kan inte omvandlas till protein. Vi behöver få i oss EAA annars dör vi.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.