Winternal
2004-01-07, 13:52
Någon som vet hur det förhåller sig med krossad linfrön.. jag läste nedanstående och blev förvånad över att hållbarhetstiden sägs vara så kort, stämmer det verkligen? Jag köper Risentas "Krossat linfrö" i påsar på Hemköp, och de tar inte slut förrän efter kanske 3-4 veckor för mig. Har de då för länge sedan "gått ut", trots att jag förvarar dem i kylen?
http://www.ehdin.com/Fetter.html#linfron
Malou undrade om: "linfröna måste malas eller om man uppnår samma effekt om man äter dem hela?"
De måste malas för att man ska komma åt omega 3-fettsyrorna och fibrerna. Linfrönas skal är för hårda för att vår matsmältning ska kunna bryta ner dem. Dessutom måste bör de malas precis innan man ska använda dem för att fettsyrorna skadas (oxideras) av kontakt med luftens syre. Malda linfrön håller sig i tre dagar (i kylskåp). Linfrön ska alltid förvaras mörkt och svalt för att bevara de känsliga omega 3-fettsyrorna.
http://www.ehdin.com/Fetter.html#linfron
Malou undrade om: "linfröna måste malas eller om man uppnår samma effekt om man äter dem hela?"
De måste malas för att man ska komma åt omega 3-fettsyrorna och fibrerna. Linfrönas skal är för hårda för att vår matsmältning ska kunna bryta ner dem. Dessutom måste bör de malas precis innan man ska använda dem för att fettsyrorna skadas (oxideras) av kontakt med luftens syre. Malda linfrön håller sig i tre dagar (i kylskåp). Linfrön ska alltid förvaras mörkt och svalt för att bevara de känsliga omega 3-fettsyrorna.