handdator

Visa fullständig version : Fördelning omega 3/6?


paatrik
2011-11-25, 19:28
Många jag talat med tänker mycket på sitt omega-3 intag (köper kapslar t.e.x) men verkar aldrig nämna omega-6. Hur ser en bra ratio ut, är det något att tänka på eller är det "enkelt" och få tillräckligt från en varierad kost? Funderar själv på omega-3 kapslar men ja, hur gör ni andra?

z_bumbi
2011-11-25, 19:47
Omega-6 får man i sig i alla fall om man inte får för sig att äta väldigt fettfritt. Ett tag var det populärt att prata om att det skulle vara ett ungefärligt förhållande mellan 3 och 6 men numera finns det också teorier om att det handlar om att ha tillräckligt av varje och att förhållandet inbördes spelar mindre roll. I vilket fall som helst så finns det få som behöver ha omega-6 från tillskott, omega-9 som vissa tillskott innehåller är ännu mindre nödvändigt i tillskottsform.

Eddie Vedder
2011-11-25, 19:47
Anledningen till att många rekommenderas tillskott av omega-3 är för att de får i sig för lite från kosten. Anledningen till att det i princip aldrig rekommenderas tillskott av omega-6 är alltså för att de allra flesta får i sig mycket av det. Om ration eller totalmängden är viktigast tvistas det om.

Sverker
2011-11-25, 20:16
Söker vi på Kolozzeum kommer vi hitta abstrakt där det går att äta rätt mycket Omega-6 och klara sig bra m a p hjärt-/kärlproblem bara man äter tillräckligt med Omega-3. Alltså skulle det gå bra att steka lax riktigt flottig i ren solrosolja:D

paatrik
2011-11-25, 22:43
Tackar för svaren, har man lite bättre koll på den generella bilden som är svår att googla fram. Kan fisklarmen som kom i veckan motivera tillskott eller väljer ni helst fisk? Som jag skrev i en tidigare tråd var det främst strömming som åtminstone jag hört rekommendationer kring, medan övrig matfisk inte varit lika omnämnd i varken media eller bland personer jag umgås med.

z_bumbi
2011-11-25, 23:01
Fisklarmet var en felräkning och/eller jävligt klantigt och drogs sedan tillbaka. Det finns däremot riktlinjer för fisk baserade på miljögifter och det kan ju vara smart att i alla fall kolla på det om man äter mycket fisk. Riktlinjerna bör du hitta på slv.se

paatrik
2011-11-26, 08:20
Fisklarmet var en felräkning och/eller jävligt klantigt och drogs sedan tillbaka. Det finns däremot riktlinjer för fisk baserade på miljögifter och det kan ju vara smart att i alla fall kolla på det om man äter mycket fisk. Riktlinjerna bör du hitta på slv.se

Yes, kikade lite på det. Verkar inte direkt som om matfisken (odlad lax, sill, tonfisk, torsk) är den man bör se upp med.

Omega3
2011-11-26, 22:49
Paatrik, man anser att relationen mellan omega-6 och omega-3 i maten i över 100.000 generationer har legat på 1:1 dvs lika delar. Det är först under de 3 senaste generationerna som vi äter en kost med kraftig övervikt på Omega-6. Omega-3 är antiinflammatorisk och omega-6 pro-inflammatorisk. Fettsyrestudie på 6000 Skandinavier visar på en kraftig obalans framför allt hos människor under 40 år. För bästa hälsoeffekt bör relationen inte överstiga 3:1. En hög obalans kopplas till dold inflammation och våra så kallade livsstilssjukdommar. Studier visar även på att en relation mindre än 3:1 kan öka kroppens motståndskraft mot vissa cancerformer ( bröst o tarm ).

Lillleif
2011-11-26, 23:22
Har det inte funnits bara närmare 7500 generationer Homo sapiens?

MtotheM
2011-11-27, 00:03
Har det inte funnits bara närmare 7500 generationer Homo sapiens?

Fast utvecklingen för homo sapiens är delad med tidigare generationer.

z_bumbi
2011-11-27, 07:46
Paatrik, man anser att relationen mellan omega-6 och omega-3 i maten i över 100.000 generationer har legat på 1:1 dvs lika delar.

Vilka man pratar du om?

Sverker
2011-11-27, 07:58
Svårt att komma upp till 1:1 i förhållande:confused:
Fiskare längs de stora haven har säkert kunnat få det förhållandet.

Men 1:1 är inget naturligt förhållande på fettsyrorna. Landlevande djur har inte det förhållandet. Det finns alltid mer Omega-6, även i viltlevande djur som älg, rådjur och ren. Uppfödda djur har pga sin kost mycket mer Omega-6.

Fettsyrorna i oljeväxter varierar med breddgraderna. Mer fleromättat hos oss och mer mättat ( tropiskt fett ) kring ekvatorn. Det är nästan bara linoljan som har överskott på linolensyra.
Att äta fett från andra växter än oljeväxter är dödfött. Det blir inte mycket fett. Även om struktfettet i de gröna bladen kanske håller 1:1.

Eddie Vedder
2011-11-27, 08:00
Eftersom n-3-fettsyrorna har högre affinitet är det tveksamt om 1:1 ens är önskvärt. Det är en grov förenkling med "Se upp med proinflammatoriskt omega-6 och ät jättemycket antiinflammatoriskt omega-3!".

Fredrik_S
2011-11-27, 08:01
Studier visar även på att en relation mindre än 3:1 kan öka kroppens motståndskraft mot vissa cancerformer ( bröst o tarm ).

Visa studierna!

proteinsynthesis
2011-11-27, 08:53
" Kvoten mellan omega 6 och omega 3 i kosten har ökat från den idealiska 1–2:1 till 10–20:1"

Birgitta Strandvik, professor emeritus i barnmedicin, som forskat på omega 3- och omega 6-fettsyrorna

http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10908

Det finns förövrigt mängder med intressanta artiklar i läkartidningen.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

RobinEH
2013-10-01, 17:48
...Anledningen till att det i princip aldrig rekommenderas tillskott av omega-6 är alltså för att de allra flesta får i sig mycket av det...

" Kvoten mellan omega 6 och omega 3 i kosten har ökat från den idealiska 1–2:1 till 10–20:1"...

Jag vill inte störa de döda, men enligt SLV (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fleromattat-fett-omega-3-och-omega-6/) så äter vi i Sverige inte för mycket Omega-6 utan snarare tvärtom.
I genomsnitt äter vi 2,7 gram omega-3-fett per dag, vilket innebär att ungefär 1,2 procent av den totala energin vi äter kommer från omega-3-fett. I genomsnitt får svenskarna alltså i sig den mängd som rekommenderas.

När det gäller omega-6-fett får svenskarna i sig ungefär 9 gram, vilket motsvarar cirka 4 procent av energin. Det är på nedre gränsen av vad som rekommenderas
Högst 10 procent av energin man äter bör komma från fleromättade fetter. Enligt den senaste svenska matvaneundersökningen får de som äter mest fleromättat fett i sig mindre än så.
Eller enligt en senare uppdatering (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Fett/Fakta-om-fett/Omega-3--och-omega-6-fettsyror/)
I dag är intaget omkring 3-4 E% omega-6-fettsyror och omkring 0,6-0,7 E% omega-3-fettsyror. Ett ökat intag av både omega-3- och omega-6-fettsyror är alltså befogat.

Sverker
2013-10-01, 18:47
Har aldrig funderat på att vi skulle ha ätit för lite Omega-6.

Vad ska vi då göra ? Mest rimligt verkar vara att ersätta svensk rapsolja med amerikansk sojaolja....??? Då blir det inte mer kalorier utan tvärtom mindre eftersom sojan innehåller mer än 50 % linolsyra och har förhållandet 5:1 Omega-6 : 3.

Har man utrymmet går det säkert för högkaloriförbrukarna att äta mer jordnötter.

RobinEH
2013-10-03, 16:40
Visserligen skulle man kunna byta stekolja, fast det är ju knappast det bästa sättet för att få i sig mer linolsyra speciellt inte då folk har för vana att steka på väldigt hög värme.

Skulle snarare säga att man kanske skall inkorporera mer vegetariskt i kosten och på så sätt få i sig mer linolsyra samt kanske minska miljöbelastningen något.

Sniggel
2013-10-03, 17:13
Vid vilken temperatur förstörs linolsyran?

Sverker
2013-10-03, 17:22
Svårt att säga. Helt beroende på vilket livsmedel, hur länge du steker men främst med vilken olja. Olika linolrika oljor har lite olika hållbarhet pga övriga fettsyror i fettet och vilka antioxidanter som finns naturligt eller är tillsatta.

Trenden är att förädla fram sojaolja med mindre linolensyra och linolsyra och ökad andel omättad oljesyra för att få bättre hållbarhet.
Frågar du mig steker jag i flytande margarin baserad på rapsolja. Undviker att bränna maten och så kort tid som möjligt.

Sniggel
2013-10-03, 18:52
Försöker nog själv också att undvika mer temperatur än vad som krävs för att få jobbet gjort. Varierar mellan vanligt smör, olivolja och rapsolja.
Har fettet i främst pga denna anledning:
* För smörjningens skull (inte bränna fast maten i pannan)
Och sekundärt dessa:
* smak
* näring