handdator

Visa fullständig version : Naturskyddsföreningen varnar för DDT i fisk sen ångrar de sig


Nitrometan
2011-11-23, 08:08
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=21795

Fiskarna som undersöktes i Sverige var vätternröding, sej och sill. Även norsk lax ingick i studien. Flera av de ämnen som hittades i fiskarna är hormonstörande och kan påverka människans fortplantningsförmåga. Halterna ligger i flera fall långt över gällande eller föreslagna gränsvärden för de enskilda ämnena.

Det gäller i ett par fall ämnen där man ännu inte har kommit överens om vad som är farliga halter.

I studien har flera kända miljögifter hittats i matfisk fångad i Sve*rige, Norge, Kenya, Uganda, Sydafrika, Malaysia, Filippinerna, Ecuador och Honduras. Bland annat hittades insektsgiftet DDT, tungmetallen kadmium, fluormiljögiftet PFOS och dioxiner i halter över gränsvärden. Bromerade flamskyddsmedel fanns i halter långt över föreslagna gränsvärden.

I fallet DDT hade de dessutom fel gränsvärde.

Nu säger de:
Rättelse
I foldern "Den flamsäkra fisken" med vår undersökning av miljögifter i fiskar, var ett gränsvärde felaktigt.

Gränsvärdet för DDT angavs felaktigt till 24 µg/kg w/w (dvs mikrogram per kilo färsk fisk). Det riktiga gränsvärdet är 1200 µg/ kg w/w.

Ingen fisk i undersökningen hade alltså en DDT-halt över gränsvärdet. En reviderad och rättad version av foldern kommer inom kort.

Hur ska man kunna lita på dem nu?
Det här känner jag raserar en hel del av det höga förtroende jag hade för dem.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4815953

Förra veckans stora miljölarm där Naturskyddsföreningen varnar för att äta fisk på grund av höga halter av miljögifter är felaktigt, enligt Mattias Öberg på Institutet för miljömedicin på Karolinska. Larmet innehåller både tveksamheter och rent felaktiga beräkningar, enligt forskaren.

Enligt Naturskyddsföreningen hade vätterrödingen DDT-halter som var fyra gånger över gränsvärdet, för vad som anses vara skadliga nivåer. Det var bara det att Naturskyddsföreningen hade räknat fel. I själva verket ligger DDT i vätterrödingen långt under gränsen för vad som anses vara ohälsosamt.

Sedan Mattias Öberg kontaktade Naturskyddsföreningen har man infört en rättelse på sin hemsida där det nu står att: "Ingen fisk i undersökningen hade en DDT-halt över gränsvärdet. En reviderad och rättad version kommer inom kort".

Men Mattias Öberg är också kritisk till hur Naturskyddsföreningen redovisar halterna av bromerade flamskyddsmedel i fisk. Det finns idag inga gränsvärden för vad som anses vara skadliga nivåer av bromerade flamskyddsmedel, och olika forskargrupper har olika uppfattningar om var nivån ska ligga. Men Naturskyddsföreningen redovisar bara gränsvärden som föreslås av forskare som anser att bromerade flamskyddsmedel är väldigt farliga, utan att redovisa att kunskapsläget är oklart.

– Naturskyddsföreningen har valt den ena extremen, att peka ut halterna i fisk som väldigt farliga, utan att nämna diskussionen som pågår.

Tråkigt att de gör såhär.

begt
2011-11-23, 08:10
Naturskyddsföreningen är lite skum ibland.

Överhuvudtaget gillar jag inte NGO's; det är fel att vissa i praktiken får rösta två gånger genom sitt medlemskap i såna organisationer. Vi som valt att stå utanför har ju också gjort ett val, en markering, men deras åsikt är dubbelt värd tydligen.

Springer
2011-11-23, 09:04
De blir mer och mer extrema, SNF. För att få uppmärksamhet och intäkter måste de "larma" oftare och oftare. Har helt slutat lyssna på dem.

Morty
2011-11-23, 11:18
Är väl föga förvånande. De vill att folk ska äta mindre fisk eftersom det är ett fisket är ett stort miljöproblem. Ett sätt att få folk att äta mindre fisk är att säga att fisken är farlig.

Nitrometan
2011-11-23, 11:48
Är allt fiske ett miljöproblem?

begt
2011-11-23, 12:02
Är allt fiske ett miljöproblem?

Mer eller mindre; de flesta beståenden är under hot eller skulle bli det om fisket ökade lite till. Himla synd för det är miljövänligare med fisk än med kött om fisket kan hållas på en sund nivå dvs.

Zorgus
2011-11-23, 17:15
Var redan tidigare tveksam till denna förening. Verkar hysa en del miljötalibaner som har svårt att hålla sig till sanningen.

paatrik
2011-11-23, 18:45
Någon "insatt" som vågar sig på en bedömning av den matfisk vi har i Sverige? Lax, sill, tonfisk, torsk, strömming? Jag har främst mött råd kring strömming, hur står det till med övriga?

begt
2011-11-23, 18:55
Fisk fångad i Östersjön skulle jag inte äta alltför mycket av pga alla dioxiner. Det är ju ett av de mest förorenade haven i världen, mest pga övergödning dock.

I odlad lax från Norge har man hittat bromerade flamskyddsmedel och annat skit men det är antagligen i små mängder.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Rad-om-fisk/:


Dioxin och PCB finns främst i fet fisk som strömming, vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern, sik från Vänern och röding från Vättern. Sådan fisk, förutom strömming, finns sällan i vanliga affärer. Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller fångad i Atlanten eller Stilla havet.

Kvicksilver kan finnas i abborre, gädda, gös och lake och i stora rovfiskar som färsk tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka. Tonfisk på burk tillhör en annan art än den som säljs färsk och innehåller inte höga halter kvicksilver.

Hur som helst kan det vara så att fördelarna med fisk överväger nackdelarna, i varje fall är det nog sämre att undvika fet fisk nästan helt och hållet. De enda som inte bör äta fet fisk är små barn pga kvicksilvret, vilket kan påverka nervsystemet.