handdator

Visa fullständig version : Blötlägga sådant som inte behöver blötläggas


Purren
2011-11-20, 17:04
Linser t.ex. behöver inte blötläggas utan kan kokas direkt. Är det farligt att blötlägga dom 1-2 dygn ändå?

Samma sak med olika former av bönor som ska blötläggas 10-12 timmar, är det farligt att blötlägga dom ytterligare 10-12 timmar?

Har hört att blötläggning gör maten mer lättsmält och eliminerar en mängd antinutrienter (kanske därför den är mer lättsmält?).

Experts, discuss!

King Grub
2011-11-20, 17:22
Farligt? Nej, vatten gör inte att livsmedel blir farliga.

Spridis
2011-11-20, 19:37
Möjligen kan dom börja jäsa ifall du har dom att stå i rumstemperatur.

Purren
2011-11-20, 22:30
Man vet ju aldrig. Solen påverkar ju potatis så att den blir farlig, så varför inte vatten och bönor/linser.

Vad händer om de börjar jäsa?

Och efter ett tag börjar de ju gro. Gör det något med näringsvärden osv?

Sverker
2011-11-21, 07:01
Mögel, jäst och bakterier får vatten och kan börja växa till i antal. Stor risk att det bildas gifter när mögel börjar växa.

Tillväxten tar tid och i recepten finns erfarenheten om hur länge någonting kan ligga i blöt innan det måste kokas.
Jag ser ingen anledning till att blötlägga något som inte behöver blötläggas. Att ärtor och bönar ska blötläggas för att korta koktiden är självklart men annat skulle jag låta bli.