Visa fullständig version : Är Sushi "bra" mat efter ett hårt gympass?
Vet att det skälvklart skiljer storleken å så på sushi.
Men om vi ser till sammansättningen av bittarna är det då bra mat efter träning?
Jag äter ibland ca 25-30 bitar sushi efter träning.
Då bestående av lax, rullar å avokado.
Tror ni kolhydraterna är "tillräkligt" på 30 bitar?
Tror generellt att sushi kan vara bra. Speciellt direkt efter träning då jag hört att det faktiskt innehåller ganska mycket socker. 25-30 bitar låter som ett stadigt mål. Man får ju faktiskt i sig en hel del protein och omega-3 från fisken och kolhydrater från riset. Jag ser inte varför det skulle vara dåligt om du inte deffar strikt.
Sheogorath
2011-11-16, 17:32
Sushi är nog synnerligen opti efter träning. Rejält med kolhydrater till musklerna, sockret är inget problem eftersom levern kan omsätta det, bra proteinkällor som är relativt låga i fett (mer kalorier över till sådant som kan användas efter träning).
Eddie Vedder
2011-11-16, 17:37
Sushi är bra mat oavsett vad klockan är och oavsett vad man gjort innan.
Självklart kan även sushi vara olika bra beroende på vad man väljer bla bla bla..... (ja ni hajar poängen;))
då blire 25 bitar sushi å 500 g kvarg till middag efter träningen ikväll=)
då blire 25 bitar sushi å 500 g kvarg till middag efter träningen ikväll=)
Kör på! Gott är det ju också! :D
Ända nackdelen skulle väl egentligen vara att det inte mättar så jättebra (tycker jag), vilket kan vara negativt om man deffar, som sagt. Men äter man 25-30 bitar blir man nog mätt. Tyvärr så blir det ju ganska dyrt såvida det inte är buffé eller hemlagat. :)
Kör på! Gott är det ju också! :D
Ända nackdelen skulle väl egentligen vara att det inte mättar så jättebra (tycker jag), vilket kan vara negativt om man deffar, som sagt. Men äter man 25-30 bitar blir man nog mätt. Tyvärr så blir det ju ganska dyrt såvida det inte är buffé eller hemlagat. :)
flickvännen köper med sig hem från sitt jobb;););)
flickvännen köper med sig hem från sitt jobb;););)
like a bauz
PetterHultin
2011-11-16, 18:52
Vet inte i vilket land ni bor men i Sverige, stockholm kostar 25 bitar sushi mucho fucking dinero. Inte direkt nåt man stammisköper, för 95 % av befolkningen iaf :P
Sheogorath
2011-11-16, 18:55
Vet inte i vilket land ni bor men i Sverige, stockholm kostar 25 bitar sushi mucho fucking dinero. Inte direkt nåt man stammisköper, för 95 % av befolkningen iaf :P
Jag tolkade inte hans fråga som "huruvida sushi har ett bra PPK*-värde". ;)
* Protein Per Krona
Vet inte i vilket land ni bor men i Sverige, stockholm kostar 25 bitar sushi mucho fucking dinero. Inte direkt nåt man stammisköper, för 95 % av befolkningen iaf :P
Finns ju buffér. Krävs ju när man drar 50+ bitar;)
Jag tolkade inte hans fråga som "huruvida sushi har ett bra PPK*-värde". ;)
* Protein Per Krona
hahaha stort +
Kanske ska ta sig några bitar sushi efter passet då, aldrig vågat smaka det *rolleyes*
christofer79
2011-11-16, 21:02
Gott... Visst fisken är nyttig samt alger o tång. Men det är en hel del strösocker i riset samt i den gravade fisken. La märke till inne på en sushi resturang att de hade hade fyra pallar med strösocker i källaren när jag skulle ner o pissa.
Gott... Visst fisken är nyttig samt alger o tång. Men det är en hel del strösocker i riset samt i den gravade fisken. La märke till inne på en sushi resturang att de hade hade fyra pallar med strösocker i källaren när jag skulle ner o pissa.
True that! Men det behöver ju inte vara så farligt så länge man inte överskrider sin kaloribudget. Speciellt inte om man äter det direkt efter träningen.
Sheogorath
2011-11-16, 22:03
True that! Men det behöver ju inte vara så farligt så länge man inte överskrider sin kaloribudget. Speciellt inte om man äter det direkt efter träningen.
Exakt. Efter ett träningspass, även styrketräning, borde det utan några som helst problem finnas plats i levern för att ta hand om det socker som finns i sushi och metabolisera det till leverglykogen.
Eddie Vedder
2011-11-16, 22:07
Exakt. Efter ett träningspass, även styrketräning, borde det utan några som helst problem finnas plats i levern för att ta hand om det socker som finns i sushi och metabolisera det till leverglykogen.
Det är som sagt helt okej när som helst. Det är ju inte som att man oundvikligen får diabetes så fort man får i sig lite socker eller högglykemisk stärkelse utan att ha tränat innan.
Sheogorath
2011-11-16, 22:09
Det är som sagt helt okej när som helst.
Jag vet inte vilka sockermängder vi pratar om i sushi - har aldrig tillverkat själv. Hur som helst bangar jag aldrig sushi.
Eddie Vedder
2011-11-16, 22:13
Jag vet inte vilka sockermängder vi pratar om i sushi - har aldrig tillverkat själv. Hur som helst bangar jag aldrig sushi.
Jag skrev till lite mer som du kanske missade. :) Men poängen är förstås inte att "utbilda dig" (;)) för du är redan kunnig nog. Men jag ville bara förtydliga att man inte måste träna för att kunna äta socker eller snabba kolhydratkällor. Det blir lätt en sådan missuppfattning eftersom allt dras till sin spets.
"Snabba kolhydrater kan vara fördelaktigt efter träning" blir lätt "snabba kolhydrater får bara ätas efter träning och annars blir man fet och får metabolt syndrom, blir övergiven av vänner och familj, förlorar jobbet och får vattenskador i köket".
Det är som sagt helt okej när som helst. Det är ju inte som att man oundvikligen får diabetes så fort man får i sig lite socker eller högglykemisk stärkelse utan att ha tränat innan.
Självklart har du rätt. Men det kan man ju säga om det mesta som kan anses vara "onyttigt". Poängen är väl att många vill hålla igen på socker och då kan det vara värt att tänka på. :)
Eddie Vedder
2011-11-16, 22:17
Självklart har du rätt. Men det kan man ju säga om det mesta som kan anses vara "onyttigt". Poängen är väl att många vill hålla igen på socker och då kan det vara värt att tänka på. :)
Ja men den främsta anledningen att hålla nere sockerintaget är ju fortfarande att minska risken för att bli fet. Och då är det ju skit samma om man tränar innan och äter sushi till middag eller äter sushi till lunch men tränar på eftermiddagen.
Fru_Flisa
2011-11-16, 22:24
Sushi är jag lite tveksam till att äta vare sig efter träning eller vid annat tillfälle utifrån ett miljö- och hälsoperspektiv. Nej det kan inte vara nyttigt.
Sushi är jag lite tveksam till att äta vare sig efter träning eller vid annat tillfälle utifrån ett miljö- och hälsoperspektiv. Nej det kan inte vara nyttigt.
Hurså?
jimmyboy
2011-11-17, 06:23
Hurså?
Överfiske/tungmetaller/miljögifter/transport av fisk? Välj valfri anti-fisk-anledning.
Sushi fungerar utmärkt när som helst som sagt :D man kan inte får för mycket. Synd att det är så dyrt hemma i Sverige, vad brukar sushin kosta hos er? Speciellt du som åt 25-30 bitar. Hemma i Västerås skulle det gå på cirkus 240 kr, 150 kr på buffé....
Här i Japan är det inte jättebilligt, men mycket billigare, är så lycklig haha, har levt på i princip bara denna underbara maträtt under de tre senaste veckorna, och så har jag inte rört mig mycket i vikt heller = opti...true story. Nej, men skämt å sido...det är en hel del socker i vinägerblandningen som man har i riset, vilket gör maten energitätare än man tror, men fortfarande inte en farlig nivå i rimliga mängder :D
Nu vet jag inte hur det ser ut på restaurang men när jag gör sushi så har jag 2msk vinäger, 1msk socker samt salt till det smakar bra, har även i en gnutta risvin för smaken. Den mängden räcker till typ 1kg färdigkokt ris eller 35 färdiga bitar på ett ungefär.
Skickat med mikrovågor för färgens skull
Ola Wallengren
2011-11-17, 08:32
Socker i sushi är inget problem. Enligt livsmedeldatabasen rör det sig om några gram per portion och så länge som det inte rör sig om mängder >30-50g strösocker per portion så hur skulle det inverka på mycket annat sätt än kolhydraterna i riset?
Däremot är E% protein inte så hög och det är lätt hänt att saltintaget blir massivt.
Sheogorath
2011-11-17, 08:34
Socker i sushi är inget problem. Enligt livsmedeldatabasen rör det sig om några gram per portion och så länge som det inte rör sig om mängder >30-50g strösocker per portion så hur skulle det inverka på mycket annat sätt än kolhydraterna i riset?
Däremot är E% protein inte så hög och det är lätt hänt att saltintaget blir massivt.
Tack! :thumbup:
Socker i sushi är inget problem. Enligt livsmedeldatabasen rör det sig om några gram per portion och så länge som det inte rör sig om mängder >30-50g strösocker per portion så hur skulle det inverka på mycket annat sätt än kolhydraterna i riset?
Däremot är E% protein inte så hög och det är lätt hänt att saltintaget blir massivt.
Oj, jag trodde att det rörde sig om betydligt större mängder socker (vet inte var jag fått det ifrån. Men det skulle inte förvåna mig om det är aftonbladet ;)).
blev 28 bitar igår... fy fan va gott det är.. men blir inte ordentligt mätt så blev lite kvarg efter=)
Socker i sushi är inget problem. Enligt livsmedeldatabasen rör det sig om några gram per portion och så länge som det inte rör sig om mängder >30-50g strösocker per portion så hur skulle det inverka på mycket annat sätt än kolhydraterna i riset?
Däremot är E% protein inte så hög och det är lätt hänt att saltintaget blir massivt.
Tackar, jag har länge misstänkt att folk överdriver sockermängden i sushi.
Det är väl ändå relativt lågt kcal-innehåll? Har för mig att jag läste ca 40kcal/bit som något riktmärke. Någon som kan bekräfta?
Tackar, jag har länge misstänkt att folk överdriver sockermängden i sushi.
Det är väl ändå relativt lågt kcal-innehåll? Har för mig att jag läste ca 40kcal/bit som något riktmärke. Någon som kan bekräfta?
det är ett ganska bra riktmärke 40 kcal per bit. Sen beror det självklart på storleken och typ av bit. Men om vi tar ett snitt så blir det nog ganska rätt med 40 kcal per bit.
Så en portion på 28 bitar blir ju ca 1100 kcal=) perfekt efter träning.
http://receptfavoriter.se/matartiklar/sushi-recept-hemgjord-sushi-maki-och-sashimi.html
"Recept
Sushi-ris
Jag kan verkligen rekommendera en riskokare till att koka sushiris. Det blir perfekt resultat varje gång. Receptet nedan räcker till mer än 4 bitar Maki och 4 bitar Nigiri var till 4 – 6 personer
7 dl rundkornigt ris, sushiris
8 dl vatten
5 msk ris vinäger
5 msk socker
1 tsk salt
Skölj riset tills vattnet är någorlunda klart. Låt rinna av i durkslag. M ät upp med vatten i en riskokare ock koka riset. Eller mät upp i kastrull och koka 1 – 2 minuter. Sänk värmen och låt sjuda i 15 – 20 minuter. Ta av från plattan och lägg en kökshandduk mellan lock och ris. Låt stå 10 minuter.
Blanda och värm försiktigt vinäger, socker och salt så att det löser sig. Låt svalna. Sprid ut riset i en ”Hangiri” eller en bredbottnad balja, bunke eller på ett ugnsbleck. Tillsätt sushivinäger. Dela på riskornen genom att dra en “Shamoji” eller slickepott kors och tvärs genom riset. Låt svalna till rumstemperatur. Förvara i rumstemperatur övertäckt med en handduk. Använd riset så fort som möjligt samma dag, endast i nödfall dagen efter (då får du såklart sätta in det i kylen över natten)."
Inga jättemängder direkt.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.