handdator

Visa fullständig version : Mikromat


TommieS
2011-11-14, 11:53
Hej!

Jag undrar bara om maten förlorar sitt näringsvärde om man mikrar den? Alltså, om man lagar köttfärssås och fryser det. Kan man då värma det i mikron utan att den förlorar näringsvärde?

rooz
2011-11-14, 11:54
Nej.

begt
2011-11-14, 11:56
Anna Skipper har lite andra åsikter om det :D

Men att det skulle vara sämre än kokning eller stekning är nog bara skitsnack. Upp till bevis.

TommieS
2011-11-14, 11:59
Okej, tack!

King Grub
2011-11-14, 12:32
Vissa livsmedel, t ex grönsaker som broccoli, kan förlora en mycket stor del av mikronäringsämnen i mikrovågsugn jämfört med andra tillagningsformer, upp till 97% av flavonoiderna.

Clear disadvantages were detected when broccoli was microwaved, namely high losses of flavonoids (97%), sinapic acid derivatives (74%) and caffeoyl-quinic acid derivatives (87%).

http://www.ingentaconnect.com/content/jws/jsfa/2003/00000083/00000014/art00018;jsessionid=35igovj5u4flr.alice?format=pri nt

Prost
2011-11-14, 13:19
Vissa livsmedel, t ex grönsaker som broccoli, kan förlora en mycket stor del av mikronäringsämnen i mikrovågsugn jämfört med andra tillagningsformer, upp till 97% av flavonoiderna.



http://www.ingentaconnect.com/content/jws/jsfa/2003/00000083/00000014/art00018;jsessionid=35igovj5u4flr.alice?format=pri nt

Frågan är om det spelar lika stor roll vid vanlig Upptining av frysta grönsaker i mikro som vid Tillagning som i den här studien? Jag skriver detta redan i förskott innan alla har hunnit kasta sin mikrovågsugn i soptippen.

Ristretto
2011-11-14, 13:24
Kokning var ju inte heller särskilt optimalt. Ångkokning verkar ju vara det man ska ägna sig åt ifall man bryr sig.

Broccoli blir dock otroligt gott om man överdriver tiden i micron ordentligt, typ 20 min.

Spridis
2011-11-14, 13:32
Såg på tv häromdagen där man bland annat testade hur karoten ur morot togs upp av kroppen vid rå, kokt och kokt puré. I den råa versionen tog kroppen endast upp ~5% jämfört med den puréade versionens ~60%.