handdator

Visa fullständig version : Alla näringsämnen


kullerbytta
2011-10-29, 21:18
Jag har asperger och har svårt att äta mat jag inte tycker om, så då brukar jag laga samma mat väldigt ofta, men jag försöker variera dom maträtter som jag tycker om. Hur ska jag veta om jag får i mig allt jag behöver med dom maträtterna jag äter?

Jag kan rada upp dom och vad dom innehåller för ingredienser


köttfärsrätter:

Tacos = Mjukt tacobröd,gurka,sallad,majs,köttfärs,tacosås,creme fraishe, paprika

Köttfärsås och spagetti= köttfärs,krossade tomater,köttbujongtärning,ketchup,hackad gul lök

Chili con carne= köttfärs,krossade tomater,hackad gul lök, en burk vita bönor,en burk kidneybönor

Lasagne: Färdigköpt från findus, som man sätter in i ugnen

Kycklingrätter:

Kycklingsallad: Grillad kyckling(plockad i småbitar),paprika,majs,gurka,isbergsallad,tomat,an anas,vit pasta,thousands islands-dressing

Kycklingwook nr 1 : Kycklingfileebitar,en burk cocosmjölk, röd currypasta,fryst grönsaksblandning från findus (http://www.findus.se/wok/wok-gold/ ),vitt ris

kyklingwook nr 2: Kyckingfileebitar,sötsur sås på flaska,äggnudlar grönsaksblandning från findus (http://www.findus.se/produkter/gronsaker/wok/wok-thai/)

Färdigmat: http://www.findus.se/produkter/famil...ing-rod-curry/

Fiskrätter:

Lax i ugn: Fryst laxfilee,matlagningsgrädde,sötsur sås, broccoli,ärtor,majs

Torsk i ugn: Fryst torskfilee,påse kryddmix från findus(http://www.findus.se/produkter/skaff...l-fiskgratang/) broccoli,ärtor,majs

Panerad torskfilee: Torskfilee panerad med ströbröd,ägg,mjöl, potatis till

Övriga rätter:

skinksallad:röktskinka på bit, paprika,majs,isbergsallad,gurka,vit pasta

baconsås: Hackad bacon,matlagningsgrädde,ketchup, vit pasta

Köttgryta: nötköttsgrytbitar,soja,buljong,morötter,palsternac ka,matlagningsgrädde,redning,gul lök

Köttbullar: Färdigköpta köttbullar, makaroner, ketchup (dåligt jag vet)
Pytt i panna: Färdigköpt från typ findus (potatis lök nötkött), rödbetor(http://www.findus.se/produkter/famil.../oxpytt-16-kg/)


Jag äter alltså dom här maträtterna hela tiden, fördelat över veckorna , så jag varierar mellan dom maträtter jag äter, men eftersom det är väldigt få så blir det ju lite tjatigt men det gör inte mig så mycket. Jag funderar mest om jag borde vara orolig för brister eller så? Portionerna är normalstora och jag är normalviktig.

Så här ser det ut över dagen:

ingen frukost
Lunch: En av maträtterna
en frukt till mellis
Middag:samma maträtt som vid lunch
Kvällsmat istället för frukost: ett ägg med kaviar,2 mjuka ljusa smörgåsar med leverpastej och gurka,eller skinka och gurka.

Jag dricker något glas mjölk i veckan också inte varje dag men någon dag i veckan.

Vad tror ni behöver jag oroa mig, jag förstår ju att ni inte kan veta exakt eftersom jag inte skrivit upp varenda ämne det innehåller men ni kan väl säga på ett ungefär.

Sverker
2011-10-30, 07:48
Jag hade själv lagt på hullet med den kosten. Färdiga maträtter är ofta energirika. Men du äter få måltider varje dag så du ligger säkert i energibalans.


Kött, fisk, grönsaker är stående livsmedel så du klarar dig bra:thumbup:
Det är kalcium från mjölk som brister. Kompenseras kanske från osten i maten. Är du osäker så lägg på lite mer ost på maten.

Scratch89
2011-10-30, 12:01
Jag tycker det ser bra ut. Du äter nog mer varierat än de flesta studenter och unga människor generellt. Du äter kött, fet fisk och grönsaker, man täcker upp i princip allt där. Lite mjölkprodukter som Sverker säger så är det finemang!