handdator

Visa fullständig version : Att äta socker är farligt - undersökning


Nitrometan
2011-10-25, 14:05
British Journal of Nutrition - High disaccharide intake associates with atherogenic lipoprotein profile

http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=8411948&fulltextType=RA&fileId=S0007114511003783

Abstract

Increased plasma concentrations of small LDL particles denote an atherogenic lipoprotein phenotype (ALP) that is correlated with increased circulating TAG and reduced HDL-cholesterol. Principal component analyses of subfraction concentrations have previously been used in the Swedish population-based Malmö Diet and Cancer (MDC) cohort to identify three independent components, one pattern representing the ALP. The aim of the present study was to examine the associations between macronutrient intakes and the principal component representing the ALP. We examined 4301 healthy subjects (46–68 years old, 60 % women) at baseline in the MDC cohort. Dietary data were collected using a modified diet history method. Plasma lipoprotein subfractions were measured using a high-resolution ion mobility method. The principal component corresponding to the ALP was significantly associated with a higher intake of disaccharides, and inversely related to protein and alcohol consumption (P < 0·001 for all). The present findings indicate that the ALP may be improved by a low intake of disaccharides, and moderate intakes of protein and alcohol.

Författare: Emily Sonestedt, Elisabet Wirfält, Peter Wallström, Bo Gullberg, Isabel Drake, Joanna Hlebowicz, Gunilla Nordin Fredrikson, Bo Hedblad, Jan Nilsson, Ronald M. Krauss and Marju Orho-Melander

maqan
2011-10-25, 15:00
Socker (sackaros) = disackarid = glukos-fruktos. Fruktos tas hand om av levern = bildar bl.a. TAG+LDL. Mycket fruktos = hårt arbetande lever + stora mängder TAG+LDL = dåligt.

Ola Wallengren
2011-10-25, 17:45
För att sätta lite perspektiv på det så var det inga stora effekter man observerade.
De med mest ogynnsam blodfettsprofil åt ca 1E% mer disackarider (12,1 vs 13,1 E%) än de med bättre blodfetter. Skillnaden i proteinintag var 0,5E%.
Disackarider var starkast negativt korrelerade med HDL men förklarade mindre än 3% av variationen i HDL. Korrelationen med små täta LDL och disackarider var inte signifikant och förklarade ändå inte mer än 0,2% av variationen.

Man kan tänka sig att sambanden kanske är starkare än så här pga mätfel i både kostintag och blodfetter, men det kan även innebära att det uppstår slumpvisa eller skensamband.

Nitrometan
2011-10-25, 18:38
Sen är det alltid svårt med självrapporterade koststudier.