handdator

Visa fullständig version : Ont i finger efter klättring


phpoker
2011-10-12, 20:04
Hej!
Jag är en 20årig kille som har klättrat upp till 6 gånger i veckan (vanligen 3-4ggr) sedan slutet på januari.
Idag var jag och klättrade, värmde upp och klättrade en halvtimma. Efter det så hade jag en och en halv timme där jag enbart säkrade åt andra och inte klättrade något själv. Efter detta så försökte jag mig på vad som borde ha varit en för mig relativt lätt led.
Detta resulterade i att det "knäppte till" i ringfingret, liknande som när man knäcker fingrarna. Samtidigt så sköt en ganska skarp smärta upp i underarmen nästan upp till armbågen. Just nu, ett par timmar senare, så gör det ont bara jag öppnar och stänger handen, och jag kan inte greppa om saker utan att det gör ont framförallt i ringfingret, men även till viss del i långfingret.

Någon som har en aning om vad detta kan vara och hur orolig bör jag vara över mina fingrar?

Edvin m
2011-10-14, 09:36
Tja! Enkelt förklarat så går det senor från musklerna i underarmarna ut i fingrarna, runt varje "ben" i fingret så går det sedan en senliknande grej som ska stabilisera upp och hålla senan från udnerarmen på plats. När man börjar klättra är dessa senor oftast väldigt dåligt utvecklade och svaga och det tar längre tid att stärka upp dem än det tar att skaffa sig muskelstyrka. Skador är därför rätt så vanliga tyvärr.

Gör en sökning på internet efter "pulley injuries" och se om symptomen stämmer in på dig. Brottas själv med en skada på höger ring och långfinger som vägrar läka ut helt.

Vila, antiinflammatoriskt de första dagarna och is-/varmvattenbad för att öka blodcirkulationen är bra. I värsta fall gå till läkare och kräv att få en remiss till en handspecialist och magnetröntgen.

phpoker
2011-10-15, 15:10
Det låter ganska precis som att det är det som är problemet, tack för hjälpen:)
Det enda jag funderar på nu är hur man vet att det är okej att börja klättra igen? Är det enda sättet att besöka farbror doktorn och få ett utlåtande därifrån eller kan jag känna efter själv och börja lite smått när det känns bättre igen helt enkelt?

Doctor Snuggles
2011-10-15, 15:37
För att motverka dylikt är det viktigt att man tränar fingrarnas (och i mindre utsträckning handledernas) extensorer. För lederna är också kontrastbad väldigt bra - öka blodcirkulationen genom att doppa/spola händerna i omväxlande iskallt och hett vatten i 10-15 minuter. Det ska helst vara så kallt och så hett att man klarar av att hålla händerna under vattnet i max 15 sekunder. Riktigt bra för uppvärmning och för återhämtning, om skadan inte är inflammerad d.v.s. Bra att göra kontrastbad flera gånger om dagen för att återhämta sig snabbare (leder har dålig blodcirkulation och läks därför annars långsamt).

Edvin m
2011-10-15, 21:54
Det låter ganska precis som att det är det som är problemet, tack för hjälpen:)
Det enda jag funderar på nu är hur man vet att det är okej att börja klättra igen? Är det enda sättet att besöka farbror doktorn och få ett utlåtande därifrån eller kan jag känna efter själv och börja lite smått när det känns bättre igen helt enkelt?

Räkna inte med att hitta många doktorer i vårt avlånga land som kan mer om det här än du kan kunna efter en timma med en dator och google, tyvärr :(

Det allmänna rådet brukar vara att vila helt från klättring tills dess att det slutat göra ont hela tiden, minst 2 veckor. Dock viktigt att röra på fingret under tiden, finns t.ex. mjuk lera man kan köpa och knåda med fingrarna. Kör gärna också kontrastbad som Doctor Snuggle skrev.

Sen kan du börja klättra, men lätta, lätta leder. Absolut inte gå på max eller överhängande(träna t.ex. fotarbete istället). Du kan även tejpa fingrarna för ökad avlastning, om det funkar är dock debaterbart http://www.chockstone.org/TechTips/FingerTaping.htm

Nu vet jag inte vilka grader du klättrar eller hur seriöst du tränar, men jag har tagit den här sommaren när jag inte kunnat pusha min väggklättring och satsat på sprickklättring istället. Har pushat min grad där riktigt ordentligt så sommaren har inte varit förlorad ändå!

Har också fått rådet att lära mig köra så mycket som möjligt med öppenhand istället för crimps eftersom det inte belastar lika mycket.