handdator

Visa fullständig version : En fundering kring mykotoxiner och röda linser


cakehole
2011-10-12, 14:36
Tjo

Jag har under det senaste halvåret läst på om mögel och mykotoxiner i vår föda.

Det blir lätt så att man börja noja över vad man äter då man skaffar sig mer kunskap över olika livsmedels eventuella toxinhalt.

Grejen är att jag gillar linser, speciellt de röda. De ger mig en behaglig mättnadskänsla, samtidigt som de har en bra makrofördelning samt gott om mineraler. Ett på pappret bra livsmedel helt enkelt.

Jag tänkte höra med er kunniga om 200g röda linser (torrvikt) varje dag eventuellt skulle kunna vara hälsovådligt med hänseende till eventuella mögelgifter. Det handlar om ekologiska röda linser kan nämnas.

Sverker
2011-10-12, 17:20
200 g varje dag låter mycket och ensidigt. Större variation blir bättre på alla sätt. Ifall du nu ersätter linserna med något annat proteinrikt. Tyvärr så är nog andra vegetabiliska alternativ som sojbönor, ärtor och bönor lika utsatta under torkningen och lagringen för mögelangrepp som röda linser.

Förekomst av mögel på röda linser finns undersökt, 2006:
http://www.slv.se/upload/dokument/rapporter/bakterier_virus_mogel/2007_livsmedelsverket_13_riksprojekt2006.pdf

Läser du Vår föda har du säkert redan sätt undersökningen.
Jag skulle själv välja bättre ( dyrare ? ) kvalité på linser och från kända leverantörer. Allt för att vara säker på att linserna hanterats korrekt.

Eddie Vedder
2011-10-12, 18:59
Menar du "i vår föda" så som "i vår mat" eller menar du SLV:s numera nedlagda tidskrift Vår Föda?

Sverker
2011-10-12, 19:16
Det var nog jag som läste fel och drog fel referens:em:

Eddie Vedder
2011-10-12, 19:23
Det var nog jag som läste fel och drog fel referens:em:

Ja, jag tror också det faktiskt. ;)