handdator

Visa fullständig version : Erling Bergs Träningsbok för alla 1935(Kuriosa)


Anders The Peak
2011-10-02, 15:43
http://badgear.files.wordpress.com/2011/06/erling-berg-nya-trc3a4ningsbok-fc3b6r-alla.jpg
http://badgear.files.wordpress.com/2011/06/erling-bergs-institut.jpg
Erling Berg var en känd kroppskulturförespråkare och hade sitt Erling Bergs Institut i Göteborg, 1935 fanns man på Kungsgatan 35. Mottot var ”Koncentrera dig! Hälsa och styrka genom träning” – 2-3 timmars träning i veckan skulle få kroppen i god funktion, för att få ordentligt med livslust och energi. ”Människan har fått sina muskler och andra organ för att de skola användas i sin fulla utsträckning”.
http://badgear.files.wordpress.com/2011/06/erling-berg.jpg
http://badgear.files.wordpress.com/2011/06/erling-bergs-elever.jpg
http://badgear.files.wordpress.com/2011/06/erling-berg-per-engstrc3b6m.jpg
Skandinaviens främste ”muskelbyggare” med en omarbetad träningsbok – den förra Muskelbyggaren, en bok om fysisk träning (1932), blev utökad. Erling Berg´s Nya träningsbok för alla, förlag okänt men borde vara Erling Bergs Institut, tryckt av Örtenblad & Möller Tryckeri 1935. 100 sidor och ett 150 tal illustrationer (varav ett tjugotal fotografier), häftad.
Jag skulle vilja säga att hans program var mest träning med romerska ringar, att kosten och mängden protein spelar roll, att mental träning är viktig. Till detta ett frisksportliv, varma och kalla bad, bastu och annat för kroppen.

”En stark och hurtig person känner sig alltid form och är aldrig rädd för att gå till ”chefen” och begära bättre villkor för sig. Tänk på det!” – något för nästa avtalsrörelse… skicka in vältränade förhandlare istället för skrivbordstjockisar.

”Genom autosuggestionen ger man sig själv en ingivelse till en starkare viljeyttring.” – vikten av mental träning påtalas.

Gott om råd för luftbad, varma & kalla bad samt bastu är Erling Berg glad i. I boken finns en ritning till eldstaden för en bastu.

Om sömn och sömnbehov skriver han ”Det är bättre att sova litet för mycket än för litet. En Mager person behöver i regel mera sömn än en fet, som endast bliver fetare om sömnen bliver för lång”

Vår föda förstår han sig bättre på än gemene man idag. Han delar upp maten i äggviteämnen (protein), fett, kolhydrater och mineraliska ämnen (han nämner grönsaker, tar upp salter och vitaminer).

”En fullvuxen människas sammanlagda behov per dag av dessa fyra huvudgrupper, kan normalt uppskatts till 3,306 kalorier
120 gr. äggvita ger 696 kalorier
90 gr. fett ger 810 kalorier
450 gr. kolhydrater ger 1800 kalorier
Senare rön tycks visa, att det strängt taget endast är nödvändigt med 20 gr. äggviteämnen för en fullvuxen människa. Emellertid äro meningarna härom delade, och för min personliga del ämnar jag även i fortsättningen hålla mig till ”120-gramsteorin” – Erling Berg.

fotnot; 120-gramsteorin för protein/äggvita som Erling Berg skriver om kommer ifrån Baron von Liebig (den engelska wikipediaartikeln med Liebig är bättre och med massor av referenser) som forskade i energigivarna under andra halvan av 1800-talet, Liebig drog slutsatsen att 120 gram var en tillräcklig mängd för en vanlig människa för att kunna fungera. Carl von Voit (länkar och referenser finns i den engelska artikeln om Voit) experimenterade med hundar 1881 och menade att 100-125 gram protein skulle vara en lämplig nivå för en människa. Max Rubner & Wilbur O. Atwater är ett par andra namn som dyker upp när det handlar om nivåer runt 120 gram. Givetvis fanns det annan forskning från den här tiden som menade på att det gick lika bra med en mindre mängd protein, Russell Henry Chittenden menade att runt 50 gram var bäst för oss, dansken Mikkel Hindhede menade att 30 gram protein per dag var tillräckligt. Och även idag finns det olika åsikter i frågan.

Större delen av boken är träningsinstruktioner och illustrationer; främst handlar det om träningsprogram för romerska ringar, ett längre kapitel med ”Kvinnans gymnastiskprogram” som är betydligt lättare och förklaras med ”Underlivsorganen kunna nämligen icke tåla den den starka påfrestnigen som kommer till stånd genom t. ex. de för kraftiga bukrörelserna”. Där finns också kapitel om ”Träning för en normal midjelinje” , om ”Kut- och svankrygg” samt om ”Tyngdlyftning”.

Lite skojig kuriosa Ger lite nyans på hur sporten har utvecklats under åren...

kettlebellGuden
2011-10-02, 15:50
Det finns en hel del liknande att hitta här (http://www.sandowplus.co.uk/Competition/compindex.htm).