handdator

Visa fullständig version : Ost bra/dåligt?


sii
2011-09-21, 18:49
Ost har ju enorma proteiner och kalcium men varför ser man aldrig att det nämns här i forumet? vad är fel med osten, proteinerna i osten?

onemore
2011-09-21, 18:53
beror på vilken ost du syftar på. Keso nämns alltid i varenda deff schema :P
vanlig ost har mycket fett och därför mycket kalorier..

Eddie Vedder
2011-09-21, 18:55
Du får nog titta runt lite mer. ;) Vi är många ostälskare på forumet. Men du kanske inte hittar så mycket ost bland de hysteriska kostuppläggen. Ost är grymt!

Springer
2011-09-21, 18:57
Ost är grymt gott och grymt fettrikt (i alla fall de goda). Behöver du mer fett i din kost, käka mer ost!

Kvarg och är också ost... ;)

Pepz
2011-09-21, 18:58
ost förgyller vilken måltid som helst

för de som är fetträdda så finns ju 5%ig ost. 30% protein
bra grej

Springer
2011-09-21, 18:59
Finns det goda lågfettsostar? Käkar gärna grevé, men eftersom jag inte lider brist på fett, så blir det ganska sällan.

Lågfettostar smakar hushållsost allihopa? Tar gärna emot tips!

StarkaUlf
2011-09-21, 18:59
Jag äter ost varje dag. Oftast till lunch eller middag. 100-200g ost per dag :)
Finns inte mycket som slår en god ost :)

Bjern
2011-09-21, 19:01
Definera dåligt? Ost är väldigt gott och rikt på protein. Anledningen till att många inte äter den kan vara att de flesta ostar innehåller en hel del fett, därför väljer man kanske att äta något annat.

Eddie Vedder
2011-09-21, 19:03
Finns det goda lågfettsostar?

Nej inte om du ska ner på 5-10%. 17% finns en del som smakar bra tycker jag. Det har hänt att jag ätit några goda som jag i efterhand sett bara var 17%.

Men om du bara äter 5%-ig kommer du ju så småningom vänja dig vid plastsmaken och glömma hur riktig ost ska smaka. Så om du skiter i att det ska vara gott och bara vill ha proteinet (vilken man då lika gärna kan göra med andra livsmedel) så finns ju alternativet.

Mjukost är annars något som brukar smaka bra trots låg fetthalt, typ räkost och skinkost. Där finns ju så mycket annat som sätter smak.

Springer
2011-09-21, 19:08
Tips på 17%-iga då? Kan vara skoj att pröva.

Eddie Vedder
2011-09-21, 19:13
Tips på 17%-iga då? Kan vara skoj att pröva.

Kvibilles grevé tror jag det var. Men jag minns inte riktigt. Men Kvibille var det i alla fall. Det var hos morsan och farsan och jag utgår från att de alltid har fullfet ost. Så jag åt den och reagerade inte på att den smakade mindre gott. Sen såg jag att det var 17%.

Ristretto
2011-09-21, 19:15
Jag tycker då att det finns 10%-iga som smakar bra, även om fetare ost i princip alltid är bättre.

Men om den på 10% skulle varit äcklig hade jag knappast, för ett par veckor sedan, skivat i mig hela osten på en kväll fast jag egentligen ätit klart för dagen.

Pepz
2011-09-21, 19:17
håller med Eddie om 17%

goda ostar:

http://www.falbygdensost.se/ostar_och_tillbehor/

många magra varianter som är riktigt bra

Spridis
2011-09-21, 19:18
Godaste osten jag smakat! (http://www.juustoportti.fi/index.php?page=tuotteet&kategoria=Kellaroidut_juustot&id=5)

krubkungen
2011-09-21, 19:22
Blir mycket ost på mina vilodagar. Gott!:)

Pepz
2011-09-21, 19:22
vad har ost från Flen för fetthalt?

Flåt

Bjern
2011-09-21, 19:22
Hushållsost är ju bara gudomligt..

Eddie Vedder
2011-09-21, 19:23
Hushållsost är ju bara gudomligt..

Du har en del att lära. ;)

z_bumbi
2011-09-21, 19:28
vad har ost från Flen för fetthalt?

Flåt

http://www.jurssmejeri.se/?page_id=15

Hushållsost är ju bara gudomligt..

Gudomligt är överdrivet men helt klart än av de bättre ostarna.

Bjern
2011-09-21, 19:29
Du har en del att lära. ;)

Antar det.. många ostar att smaka kvar än ;)

ost
2011-09-21, 19:38
Ost är bra grejjer!

Löpsko
2011-09-21, 19:45
100g ost 38% 421kcal 20g protein !

vilket jävla mellanmål! blir något att notera för framtiden. Benämningen ostmacka kan få en helt ny innebörd.

Sheogorath
2011-09-21, 19:49
23 gram 34%ig riven cheddarost blir det på min pasta varje kväll. Under bulk har jag istället en fettsnålare ost. Hittade faktiskt en god en på ICA som är 9%ig. Men den kanske bara är god när den är riven på pasta, vad vet jag.

Springer
2011-09-21, 20:07
Undrar om jag faktiskt inte har råkat käka (edit: kbiliie greve) just den någon gång. Var inte så imponerad. Men kanske skall pröva igen.

Springer
2011-09-21, 20:09
100g ost, då brukar jag få lite ont i magen...

StarkaUlf
2011-09-21, 20:12
Åt en från Arla tror jag det var, strimlad ost 11-12% som faktiskt smakade helt okej. Lite fruktig/vin-aktig smak. Kanske var gammal, hade ju legat ett tag trots allt :P

Annars kör jag på Coops 15% då jag har i spagetthi osv. Då kan jag lägga i extra mycket.

Annars är ju västerbottensost, krutrökt, brieost några favoriter.

Mell
2011-09-21, 20:15
Ska man ner mot lägre fetthalter tycker jag Billinges 10%iga variant smakar gött med tanke på sin låga fetthalt.

Det finns ju ost med ännu lägre fetthalt, typ västans 5%iga men tycker man tappar så mycket i smak + det blir väldigt torrt att det inte är värt det.

anton2000
2011-09-21, 21:13
Jag kör på 17% hushållsost alternativt lidls 16% gouda. Prisvärt och gott eftersom priset ligger runt 60kr/kg.

Pansartax
2011-09-21, 21:20
Ja, ost är bra! Allt som kommer ifrån kossor är bra, mjölk, grädde, ost, vassle, kött!

Brukar skära loss bitar av den här osten;

http://www.mediabanken.se/WS/Arla/Arla.se/v100/Image.aspx?opvno=uqk5jbxocndwepwkca2usjahoy000000&itype=Jpg300p

Och käka som snacks, godare än chips.

JohPz
2011-09-21, 21:32
Vällagrade ostar, feta ostar, ädelostar etc etc är ju såklart riktigt utsökt. Men eftersom alla andra hatin:

Västan 5% tycker jag är riktigt fin den med, stillar mitt ostsug utan problem! Helt klart värd på diet. Lite dyr bara.

Springer
2011-09-21, 21:42
Allt snack fick mig att ta två rostade bröd (2x54g) med smör (2x5g) och Grevé 28% (2x30g), samt en rostad (45g) med apelsinmarmelad (20g). 28g protein, 72g dötshydrater och 28g fett ger 660 kcal. J-r vad det smakade gott. :D

Pansartax
2011-09-21, 21:48
Haha, ost + apelsinmarmelad, fy fan vad gott.

http://kaksmulan.se/wp-content/uploads/2010/03/maritas-källarfranska_edited-1.jpg

Källarfranskor + smör + tjock skiva ost + apelsinmarmelad = :kinky:

Springer
2011-09-21, 22:13
Man får INTE lägga marmelad på osten på samma macka!!! Helgerån!!!

(Det är vad fru och barn gör när jag är bortrest. Samt äter blodpudding)

SiSenior
2011-09-22, 05:05
Man får INTE lägga marmelad på osten på samma macka!!! Helgerån!!!

(Det är vad fru och barn gör när jag är bortrest. Samt äter blodpudding)

Marmelad bör aldrig användas. Säg någon macka den gula sörjan inte kan förstöra :smash:

snej
2011-09-22, 05:57
Standardfrukost på helgerna för mej är rostat bröd, gärna något tjockare halvljust bröd, med smör, apelsinmarmelad, skinka och Gäsene ost 34% i den ordningen). LIGGA I MUNNEN VA GOTT DE E!!

Ännu bättre än rostat är ugnsbakade småfrallor med ovanstående pålägg! gnnnhhg

Ola Wallengren
2011-09-22, 06:39
Det finns en hel del goda och lagrade 10% och även lägre, men då får man bege sig till en ostaffär eller bättre sorterad ostdisk. jag har varit med på många blindtest av ostar med olika fetthalt, sällan någon gissar helt rätt.
Gillar man lagrade ostar rekommenderar jag bland annat Allerum Präst 17%.

Problemet med ostar på olika dieter behöver inte vara fetthalten, utan att de smakar för gott, lätt att lockas att äta för mycket. Väldigt mycket natrium och kalcium kan det bli också om man är en ostian, men det är inget större hinder för de flesta.

Mell
2011-09-22, 06:51
Varma mackor, toasts, ugnsvärmt vitlöksbröd - mackor i alla dess former tycker jag är guds gåva till människan :). Ett litet tips är att ha lite paprikapulver på ostmackorna för att framhäva smaken på osten:

http://deffamedpizza.blogspot.com/2011/09/varma-mackor.html

Eddie Vedder
2011-09-22, 08:35
Marmelad bör aldrig användas. Säg någon macka den gula sörjan inte kan förstöra :smash:

Välj en marmelad med bas av något som inte är gult då. ;) Finns många marmelader som har annan färg och som är riktigt goda.

http://www.stdalfour.co.uk/products.htm

daloatf
2011-09-22, 08:51
Jag må vara deffskadad men Billinge 10% är riktigt god som Mell nämnde tidigare i tråden :)

Icas riven matlagningsost 11% är väldigt god på pastan med nötfärs tycker ja :) även på lasagnen =)

vicarious
2011-09-22, 09:10
Ost, gudomligt gott och nästan alltid en billig proteinkälla.

Tycker det nämns rätt ofta här på forumet men ser man på t ex amerikanska forum eller fitnessbloggar och dylikt är det inte lika vanligt. Fett-fobi är nog den bakomliggande orsaken, eller att mättat fett fortfarande anses som "onyttigt".

Eddie Vedder
2011-09-22, 09:11
Fett-fobi är nog den bakomliggande orsaken, eller att mättat fett fortfarande anses som "onyttigt".

Det plus tron att minsta saltintag gör dig svullen som en gris på stubinen.

Samma skräck finns för kolhydrater också, att man svullnar upp alldeles extremt.

Talus
2011-09-22, 09:51
Smält ost är bra på nästan vad som helst.

doakes
2011-09-22, 10:02
Slanke Danica är en 10%'ig ost som är väldigt väldigt smakrik. Den har dock en tendens att smula sig när man kommer till slutet och är som vanligt med 10%iga ostar ganska dyr, men den är väldigt god för att vara 10%. Testa! Brukar finnas på Willys.

krubkungen
2011-09-22, 11:15
Vart hittar man 10% och 5% ost? Har bara hittat 17%.(Kollat Ica och Hemköp)

Nils.R
2011-09-22, 11:23
Vart hittar man 10% och 5% ost? Har bara hittat 17%.(Kollat Ica och Hemköp)



Hemköp har iaf arlas rivna 12%.
Smakar inte så mkt om du bara äter den som den är men den funkar fint till pajer, pizza osv

Talus
2011-09-22, 11:35
Ett problem som jag stött på med lågfettsost är att det ibland bildas någon slags inte särskilt smakliga "kristaller" i osten. Nån som vet vad dom består av, kalcium kanske?

krubkungen
2011-09-22, 11:38
Hemköp har iaf arlas rivna 12%.
Smakar inte så mkt om du bara äter den som den är men den funkar fint till pajer, pizza osv

Skulle vilja ha osten helst på macka :)

doakes
2011-09-22, 11:47
Skulle vilja ha osten helst på macka :)
Willys brukar ha 2 st olika 10%'iga oster. En från Arla tror jag och Slanke Danica som jag rekommenderade innan, båda är riktigt goda och olika.

krubkungen
2011-09-22, 11:55
Willys brukar ha 2 st olika 10%'iga oster. En från Arla tror jag och Slanke Danica som jag rekommenderade innan, båda är riktigt goda och olika.

Schysst, För bli att öka förbi Willys :)

eiri
2011-09-22, 12:19
hm vilken är den billigaste 10% osten?, tycker de är rätt sjukt överpriserade emot 17%iga.. kanske finns någon ja missat?, testat iaf götaklostrets o de var inte goda ens..

SiSenior
2011-09-22, 12:29
Välj en marmelad med bas av något som inte är gult då. ;) Finns många marmelader som har annan färg och som är riktigt goda.

http://www.stdalfour.co.uk/products.htm

Mitt marmelad hat kommer från längre bak i släkten och inget som kommer ändras bara för att jag testar fler sorter. Det är inte min sak helt enkelt =-)

Arnesson
2011-09-22, 12:52
Slanke Danica är en 10%'ig ost som är väldigt väldigt smakrik. Den har dock en tendens att smula sig när man kommer till slutet och är som vanligt med 10%iga ostar ganska dyr, men den är väldigt god för att vara 10%. Testa! Brukar finnas på Willys.

Denna kör jag alltid, riktigt god!
När den börjar smula får man fixa en lasagne.

Scratch89
2011-09-22, 13:00
Falbygdens Reserva 1878 Präst 24 månader, fullfet. Jag kommer.

http://resources1.mynewsdesk.com/files/4004c5c92b70f152f9134436ca1ead33/resources/ResourceWebImage/thumbnails/1878_reserva_new_large.jpg

Nitrometan
2011-09-22, 13:09
Falbygdens Reserva 1878 Präst 24 månader, fullfet. Jag kommer.

http://resources1.mynewsdesk.com/files/4004c5c92b70f152f9134436ca1ead33/resources/ResourceWebImage/thumbnails/1878_reserva_new_large.jpg

Gnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn. *drool*

ISC
2011-09-22, 13:21
Varma mackor, toasts, ugnsvärmt vitlöksbröd - mackor i alla dess former tycker jag är guds gåva till människan :)

This. Och Macaroni and cheese *drool*

z_bumbi
2011-09-22, 14:19
Det finns en hel del goda och lagrade 10% och även lägre, men då får man bege sig till en ostaffär eller bättre sorterad ostdisk.

Vart hittar man 10% och 5% ost? Har bara hittat 17%.(Kollat Ica och Hemköp)

Där.

Bondens marknad mfl ställen där det säljs lokalproducerat brukar också ha ett antal magra.

Springer
2011-09-22, 15:22
Hur skiljer sig tillverkningsmetoderna åt för olika fetthalter egentligen?

Ola Wallengren
2011-09-22, 17:31
Helt enkelt att man använder mjölk med olika fetthalt från början.

Springer
2011-09-22, 19:11
Så pass? Tänkte att det skiljer mer i fetthalt, men mellan lättmjölk och fullfet mjölk är det nästan en faktor åtta, så det verkar ju ändå som det går.

Pipharen
2011-09-22, 19:40
Hjälper mig att fylla fettkvoten så att säga.

Fartman
2011-09-22, 20:53
Jag älskar ost. Tycker precis som många andra här att Billinges 10%iga är bra (och bara 20kcal/100g mer än västans 5% som smakar mycket sämre).
Sen har jag även hittat att klosterost har minst två olika 10%iga som är jävligt goda, jag tänker inte alls på att det är magra ostar när jag äter dom. :hbang:

adrenalineSeeker
2011-09-23, 13:57
har slutat äta ost (förutom kvarg) för att vanlig hushållsost är svindyrt:/

vicarious
2011-09-23, 14:03
har slutat äta ost (förutom kvarg) för att vanlig hushållsost är svindyrt:/

Det beror ju givetvis på vilken slags ost men dyrt, njae? Du handlar nog på fel ställen.

Scratch89
2011-09-23, 20:43
Hushållsost dyrt? Det kan man ju få för 50-60 kr kilot.

Sheogorath
2011-09-23, 20:44
Hushållsost dyrt? Det kan man ju få för 50-60 kr kilot.

Jag håller med. Inte ens dyr ost är "dyr". En lunch på stan kan lätt gå loss på 60 spänn, och den räcker EN GÅNG. Normal konsumtion av ost är inte 1 kg på stöten.

Scratch89
2011-09-23, 20:47
Jag håller med. Inte ens dyr ost är "dyr". En lunch på stan kan lätt gå loss på 60 spänn, och den räcker EN GÅNG. Normal konsumtion av ost är inte 1 kg på stöten.

Osten jag länkade till förut i tråden kostar 159 kr kilot i vår delidisk... Och utslaget på en normal konsumtion så är det faktiskt inte så jättedyrt. Hur man kan köpa keso som kostar som en hushållsost per kilo men bara ge en tredjedel så mycket protein per hundra gram är för mig konstigt, särskilt när ost är så mycket godare.

joker560
2011-09-23, 22:09
Jag håller med. Inte ens dyr ost är "dyr". En lunch på stan kan lätt gå loss på 60 spänn, och den räcker EN GÅNG. Normal konsumtion av ost är inte 1 kg på stöten.

vart bor du där en lunch kostar 60kr? I stockholm kostade lunchen 60kr för typ 10år sen känns det som.

Pansartax
2011-09-23, 22:13
Kort sagt, ge fan i att gå ut på lunchen; Köp en hushållsost och sätt dig i fikarummet och GNAG.

Vinst.

Sheogorath
2011-09-24, 06:28
vart bor du där en lunch kostar 60kr? I stockholm kostade lunchen 60kr för typ 10år sen känns det som.

Varför använder du Stockholm som referens när Stockholm är dyrare än övrigt Sverige avseende i stort sett allt? Det är som att jag skulle fråga "Var fan bor du som köper en kebab för 50 spänn?! Här nere kostar dom 20!"

Sheogorath
2011-09-24, 06:30
Osten jag länkade till förut i tråden kostar 159 kr kilot i vår delidisk... Och utslaget på en normal konsumtion så är det faktiskt inte så jättedyrt. Hur man kan köpa keso som kostar som en hushållsost per kilo men bara ge en tredjedel så mycket protein per hundra gram är för mig konstigt, särskilt när ost är så mycket godare.

Mjae. Jag äter 500 g Keso per dag. DET är en kostnad som heter duga. Blir 126 kr bara i Keso per vecka. Men det är mer lättätet och innehåller färre kalorier än vanlig ost. Ost har jag på pasta och pizza, och under bulk även på bröd.

joker560
2011-09-24, 10:31
Varför använder du Stockholm som referens när Stockholm är dyrare än övrigt Sverige avseende i stort sett allt? Det är som att jag skulle fråga "Var fan bor du som köper en kebab för 50 spänn?! Här nere kostar dom 20!"

Jag vet inte bättre, har aldrig vågat åka utanför stockholm men nu har du öppnat mina ögon. Hur långt måste jag åka för att få en kulinarisk upplevelse för max 60kr?

Vakten
2011-09-25, 09:03
Gillar också ost även om det inte är någon gourmet varianter.Vanlig hushållsost som innehåller 27% fett och 27g protein/100g och mildost med 7%fett och 15 g protein/100g blir det varje frukost.

Men finns det några risk med att kalcium intaget från mjölkprodukter blir för stort under dagen, jag tänker på bidraget från mellanmjölk, keso, margarin mm, när man får en ordentlig dos kalcium redan på morgonen?

Är kalcium innehållet i vassleprotein på burk lägre?

Springer
2011-09-26, 18:33
Köpte Gäsene Bondmoran. 10% fett, 32% protein. Det smakar inte lagrad grevé, det gör det inte, men jag skall ge det ett försök.

maRRtin
2011-09-26, 19:30
Jag har kokat ett gäng varianter av plommonmarmelad och har hela kylen full.
Många ostmackor blir det.

LtSpeirs
2011-11-17, 10:10
Haha, ost + apelsinmarmelad, fy fan vad gott.

http://kaksmulan.se/wp-content/uploads/2010/03/maritas-källarfranska_edited-1.jpg

Källarfranskor + smör + tjock skiva ost + apelsinmarmelad = :kinky:

Åhh ta bort bilden! :) Så enkelt men ändå så gott

Sandra81
2011-11-17, 10:38
Prästost *cupid*