Visa fullständig version : Sluta väga maten
Springer
2011-09-20, 07:50
Har under några månader vägt min mat, fråm början för att kunna sänka min vikt inför Lidingöloppet, men på senare tid lika mycket för att veta om jag får i mig tillräckligt. Dock så känner jag att det blir lite väl nojjigt ibland (så det behöver ni inte påpeka).
Någon här som slutat med matvägning och kan ge några tips för att göra övergången lättare? Det har aldrig varit fel på min aptit, så störst risk är att jag käkar ett paket chokladkakor extra...
Man kanske kan lära sig att med ögonmått se ung. hur nycket mat det är på tallriken, och sedan föra bok utifrån det? Någon som kör den metoden? Redan idag xörsöker jag gissa hur mycket mat det är på tallriken på lunchresturangen. Jäkla svårt att kalibrera sitt ögonmått dock.
vicarious
2011-09-20, 08:09
Sitta på lunchrestaurangen och försöka uppskatta hur mycket maten innehåller tycker inte jag är ett sunt förhållningssätt.
Du skriver att du vill sluta väga maten och komma bort från det där beteendet så jag tycker du ska (även om det kan ta emot och vara jobbigt till en början) sluta tänka på varenda liten kalori du stoppar i dig. Om du märker att du börjar gå upp i vikt snabbt så ät lite mindre.
Du behöver ju inte släppa alla spärrar bara för att du slutar räkna kalorier :)
Dexterity
2011-09-20, 08:11
Har du smartphone kan du använda en app som heter ShapeUp Club (rekommenderats tidigare här på forumet).Det själv och det kan väl ses som ett slags mellanting mellan att väga maten och att endast gå efter känsla? Jag använder det själv och det funkar ypperligt, visst du får inte reda på ditt exakta energiintag (då du inte väger någon mat) men du får en bra uppskattning iallafall.
Testa att sluta helt alt. gör grova uppskattningar. Genom att väga dig en gång i veckan får du tillslut en känsla för det hela. Känns kanske jobbigt ibörjan men du kommer som sagt vänja dig.
Springer
2011-09-20, 09:03
Jag tycker definitivt det är sundare att uppskatta maten på lunchresturang, än att behöva ta med egen mat, för man inte kan äta något okänt. Eller för den delen att käka proteinpulver och aminosyror i koncentrat. :-)
Har använt shapeupclub sedan maj, funkar väldigt bra. Jag är lite inne på Dexteritys linje, någon fler som använder liknande metod?
Jag vill försöka få i mig 140g protein och 300-500g kolhydrater.
Fredrik_S
2011-09-20, 09:09
Det viktigaste är väl ändå vad du själv väger inte vad maten väger? väg du varje dag och dra ett medelvärde över veckan så får du en bra bild av vad din vikt är.
Så länge du inte går upp i vikt fort kan du ju äta precis vad du vill. Och när du sen råkar gå över någon speciellt gräns du sätter upp för din kroppsvikt så håller du igen ett par dagar.
Dexterity
2011-09-20, 09:47
Det viktigaste är väl ändå vad du själv väger inte vad maten väger? väg du varje dag och dra ett medelvärde över veckan så får du en bra bild av vad din vikt är.
Så länge du inte går upp i vikt fort kan du ju äta precis vad du vill. Och när du sen råkar gå över någon speciellt gräns du sätter upp för din kroppsvikt så håller du igen ett par dagar.
Jag håller helt och hållet med dig, att väga sig varje morgon och räkna ut ett medelvärde i slutet av veckan är enligt mig fullt tilräckligt för att hålla koll på vikten. Däremot tycker jag att appen (eller räkna "kalorier" om man nu vill vara så extrem) kan vara ett bra sätt att se till att man får i sig tillräckligt med protein. Sen är det aldrig fel med att ha lite baskunskaper gällande hur mycket kalorier, protein etc. som olika livsmedel innehåller.
Eddie Vedder
2011-09-20, 09:55
Jag tycker definitivt det är sundare att uppskatta maten på lunchresturang, än att behöva ta med egen mat, för man inte kan äta något okänt.
Vem har pratat om att ta med egen mat? Naturligtvis menar vicarious att restaurangmaten äts utan att man bryr sig så mycket mer om det. Men någon sorts utgångspunkt lär ju inte vara svårt, gissa på exempelvis 800 kcal och se hur vikten påverkas över en längre tid. Det är ju hur lätt som helst.
Springer
2011-09-20, 10:27
Fredrik, som jag sa så vill jag ha mer koll än så. Vill ha tillräckligt med protein och kolhydrater, inbillar mig att det har betydelse var kalorierna kommer ifrån. Jag vill inte tre veckor senare veta att jag ätit illa.
Innan jag började räkna kalorier hade jag stått silla i min viktnedgång ganska länge. Det har definitivt varit värt besväret att väga det mesta av maten.
Tycker att det borde gå att uppskatta matens vikt (eller egentligen innehåll av makros) med hyfsad noggranhet. Någon som har det ögonmåttet?
Sök hjälp.
Vadå ätit illa?
+1 på "Eddie V", uppskatta sen kolla vågen. så gjorde jag i 4 månader, gick ner precis som beräknat.
Sök hjälp.
... Men det är ju det han gör?! ...
Tycker att det borde gå att uppskatta matens vikt (eller egentligen innehåll av makros) med hyfsad noggranhet. Någon som har det ögonmåttet?
Jag har varit inne på samma väg som du tidigare (inkl. trådstart här på kolo för att få tips på just ögonmått t.ex:)). Tyvärr är ute-mat (lunchrestaurang, buffé etc) notoriskt svårt att få styr på, mycket p.g.a. att det väldigt ofta finns massa extra näringstäta ingredienser som är grymt svåra att uppskatta. Det är jobbigt och det blir vansinnigt stora felmarginaler. Min slutsats blev att det inte var värt besväret.
Mitt förslag är ist. (i linje med tidigare förslag i denna tråd) att du försöker äta kvalikativ och mättande mat till lunch, ungefär lika mkt om dagen. Sedan kan du gå hem och väga skiten ur smöret du har på mackan, om du nu känner för det:D
Efter ett tag så får du en hyffsat bra uppskattning vad din lunch innehåller för energi.
Springer
2011-09-20, 11:45
"sök hjälp"? Vad menar du med det? Försök svara i trevlig ton, alternativt inte alls.
Ätit illa är tex när man inte får i sig tillräckligt med proteiner och kolhydrater. Eller för mycket kalorier totalt sett.
Springer
2011-09-20, 11:58
Ugnskokt fisk, kokt potatis, ris, fläsk eller nöt. Var gömmer de kalorierna där? Såsen är det svåra, men det går ju att se volymen utan problem. Det är maten på jobbet, käka ute gör jag annars sällan. Jag uppskattar redan innehållet från resturangen, idag tex 150g fisk 300g potatis och en halv dl smörsås.
Och så väger jag skiten ur det jag äter hemma (och mellanmålet på jobbet).
Jag för gärna bok, men vill lära mig uppskatta bättre.
Fick du också lika otrevliga svar, när du frågade förra gången. ;)
Om du lägger fokus på att äta så proteinrikt och kolhydratsrikt som möjligt och även har koll på din vikt så ska det inte vara några problem att sluta väga din mat.
Jag tycker om ska bokföra sin kost ska man göra det fullt ut medan man väger den eller så bokför man inte alls och bara lägger fokus på att äta rikt av de man vill ha, i detta fall kolhydrater och protein.
Om man nu väljer att inte bokföra, kan man ta några dagar då och då och väga det man brukar käka för att se om man är i rätt riktning.
Har under några månader vägt min mat
Då tycker jag du borde ha rätt bra koll på vad saker innehåller och ungefär vad dom väger.
Annars får du väl "träna" på att uppskatta. Släng upp en portion på tallriken, uppskatta vikt och fördelning mellan makronutrienter, väg sedan allt och bokför, sedan kontrollerar du mot din uppskattning. Tycker det låter lite extremt, men det kan ju vara ett sätt att lära sig uppskatta portionerna.
Springer
2011-09-20, 12:39
Jo, drt var ju mitt förslag i första inlägget...
Idag åt jag Sandefjordssmör till fisken. Uppskattar det till 600 kcal ... ;-)
släng vågen, då har du ingen möjlighet att väga maten, och då kanske tvångstanken släpper
Springer
2011-09-20, 14:39
Med tanke på hur du försökte äta i april för att gå upp, undrar jag om du är rätt person att ge mattips, jenni? :-)
Tvångstankar? Skärp dig...
Med tanke på hur du försökte äta i april för att gå upp, undrar jag om du är rätt person att ge mattips, jenni? :-)
Tvångstankar? Skärp dig...
hur menar du?
ja jag ville gå upp, men jag var inte beroende av en hård koll på maten
jag menade inget illa, tänkte mer att har man ingen våg så kan man ju inte väga...
Springer
2011-09-20, 15:11
Jomen alltså. Jag tycker det är trist och tidsödande att väga maten. Däremot tycker jag inte det är något problem att skriva upp vad och hur mycket jag tränar, hur mycket kalorier jag förbränner och även hur mycket kalorier (och makron) jag får i mig. Jag är knappast ensam i detta, särskilt inte på en site, där man diskuterar exakt hur många g proteiner man måste äta var dag.
Däremot gillar jag inte att planera min mat, äter olika och olika mycket från dag till dag. En del dagar tränar jag 2000 kcal, en del kanske bara 300. Försöker äta balans varje dag, ger lite omväxling och om man härdar ut under vilodagarna, väntar fin belöning när det är dags för långpass till helgen. :-) När jag insåg att jag hade 3500 kcal upp igår kväll, så slog jag ut det på två dagar. Trivs med det här "träna först, äta därfefter"-systemet, även om deg för icktränande kan te sig väl analt.
Min fru har förresten gått ner lika mycket, utan att mäta eller väga. Undermedvetet har hon nog sett att jag ibland tackat nej till portion nr 3, och tagit efter.
Så jag vill fortsätta med detta, men skippa en stor del av vägningenn.
Eddie Vedder
2011-09-20, 15:15
Angående proteinet så är det inget du behöver oroa dig för om ditt problem mest handlar om ett för högt energibehov. Trycker du 4000 kcal per dag kommer proteinintaget vara högt om du inte äter väldigt konstigt. Men med en kött n' potatisdiet på 4000 kcal blir proteinintaget jättehögt.
Jomen alltså. Jag tycker det är trist och tidsödande att väga maten. Däremot tycker jag inte det är något problem att skriva upp vad och hur mycket jag tränar, hur mycket kalorier jag förbränner och även hur mycket kalorier (och makron) jag får i mig. Jag är knappast ensam i detta, särskilt inte på en site, där man diskuterar exakt hur många g proteiner man måste äta var dag.
Däremot gillar jag inte att planera min mat, äter olika och olika mycket från dag till dag. En del dagar tränar jag 2000 kcal, en del kanske bara 300. Försöker äta balans varje dag, ger lite omväxling och om man härdar ut under vilodagarna, väntar fin belöning när det är dags för långpass till helgen. :-) När jag insåg att jag hade 3500 kcal upp igår kväll, så slog jag ut det på två dagar. Trivs med det här "träna först, äta därfefter"-systemet, även om deg för icktränande kan te sig väl analt.
Min fru har förresten gått ner lika mycket, utan att mäta eller väga. Undermedvetet har hon nog sett att jag ibland tackat nej till portion nr 3, och tagit efter.
Så jag vill fortsätta med detta, men skippa en stor del av vägningenn.
men gör som vissa andra gör här: väg maten någongång ibland, sen kommer det väl vara ungefär samma vikt på varor, t ex 1 dl havregryn väger x gr osv
"sök hjälp"? Vad menar du med det? Försök svara i trevlig ton, alternativt inte alls.
Ätit illa är tex när man inte får i sig tillräckligt med proteiner och kolhydrater. Eller för mycket kalorier totalt sett.Bara för att jag inte skriver med smileys betyder inte det att jag försöker vara otrevlig.
Jag menar att din syn på kost är snedvriden, inte alls ovanligt.
Vad är tillräckligt med proteiner och kolhydrater? Drar du gränsen vid SLVs krav eller högre? Om högre, varför?
För mycket kalorier, kolla vågen.
Som sagt, kolla vad du äter några dagar, väg allt. De flesta äter på något regelbundet sätt. Över en vecka eller två borde du få in större delen av det du äter. Då kan du sen uppskatta hyffsat exakt på den maten och sen höfta på resterande måltider. Så gjorde jag.
Springer
2011-09-20, 16:21
Bara för att jag inte skriver med smileys betyder inte det att jag försöker vara otrevlig.
Jag menar att din syn på kost är snedvriden, inte alls ovanligt.
I så fall har du talang.
Vad är det du tycker är snedvridet med min syn på mat. Du säger ju själv att du gjort likadant, nedan?
Som sagt, kolla vad du äter några dagar, väg allt. De flesta äter på något regelbundet sätt. Över en vecka eller två borde du få in större delen av det du äter. Då kan du sen uppskatta hyffsat exakt på den maten och sen höfta på resterande måltider. Så gjorde jag.
Nåt sånt, ja. Har du utvecklat nåhra slags tumregler, eller lagt ner uppskattningen alls?
Man kan ju också tänka sig att måltid si och så motsvarar en tredjedel av vad man behöver, och sen så vet man vilka extramål som är bra om man tränar extra.
Springer
2011-09-20, 16:25
Angående proteinet så är det inget du behöver oroa dig för om ditt problem mest handlar om ett för högt energibehov. Trycker du 4000 kcal per dag kommer proteinintaget vara högt om du inte äter väldigt konstigt. Men med en kött n' potatisdiet på 4000 kcal blir proteinintaget jättehögt.
Tja, jag gillar mina kolhydrater jag. Fredags fick jag i mig 130 g protein på 3300 kcal. Mycket fredagsfika... ;)
På 4000 kcal bör man ju också ha i sig 500 g kolisar om man tränar mycket kondition.
Fredrik_S
2011-09-20, 16:27
Fredrik, som jag sa så vill jag ha mer koll än så. Vill ha tillräckligt med protein och kolhydrater, inbillar mig att det har betydelse var kalorierna kommer ifrån. Jag vill inte tre veckor senare veta att jag ätit illa.
Det spelar mycket mer roll för väldigt inaktiva personer. Förbrukar du runt 4000 kcal per dag kan lätt en tredjedel eller t.o.m hälften av energin komma från det som klassiskt klassas som onyttigt typ glass godis näringslöst kolhydratspulver pizza hamburgare etcetc. Så länge du inte blir fet, mår bra och inte äter för lite protein borde det inte vara några problem.
Springer
2011-09-20, 16:36
Visst är deg så, men jag lyckades ändå inte gå ner i vintras när jag tränade som mest. Och jag tycker det är svårt att bestämma sig föratt äta tex 20% mindre mat om man nu väger för mycket. Då måste man ha en känsla för hur mcyket man åt innan, och kunna skära ner lite grand. Då måste man kunna uppskatta hur mycket man äter nu också. Med våg, lätt. Men lite bökigt.
Har aldrig sagt att viss mat är onyttig, eller off-limits. Tvärtom, sedan jag börjat väga har jag också haft lättare för att äta kakor och annat smaskens, vilka jag annars försökte dra ner på i hopp om att gå ner.
Springer
2011-09-20, 16:38
Undrar om det inte är så enkelt som "välj fettsnål mat, och håll vikten"? Även om fettsnål mat inte är så inne numera. :-)
Undrar om det inte är så enkelt som "välj fettsnål mat, och håll vikten"? Även om fettsnål mat inte är så inne numera. :-)
Nej, inte nödvändigtvis. Att fettsanera FÖR mycket brukar kunna vara ett bra sätt att gå runt och vara konstant hungrig, och ju hungrigare man är, desto svårare är det att vara ståndaktig. Men det beror förstås på vad man utgår från - om man i vanliga fall äter väldigt mycket för mycket fett, eller om det helt enkelt är de feta grejorna man äter som är problemet i kosthållningen (exempel en bekant till mig som var väldigt förtjust i dessertost) är det förstås effektivt att dra ned på fettet. Som vanligt handlar det om vem man är och vad som är problemet mer specifikt.
Springer
2011-09-20, 17:06
Jag åt mycket ost och mackor innan, tyvärr har det blivit mindre nu. Det är mycket fett i ost... Bara att käka fet fisk och ägg drar ju upp fettinnehålet en hel del, tycker jag det verkar som.
Trodde det var proteinet som mättade mest per kalori. Men jag undrar om inte det där är väldigt fluktuerande mellan personer.
Mjölkprotein
2011-09-20, 17:11
Ögonmåtten borde räcka som många säger. Så farligt kan det ju inte vara om du skulle gå upp 2kg på kuppen så du märker att du kanske borde äta lite mindre.
Fyfan vad jobbigt att väga var enda liten smula mat man äter.. Hur orkar man egentligen?
Springer
2011-09-20, 17:24
Ögonmåtten borde räcka som många säger. Så farligt kan det ju inte vara om du skulle gå upp 2kg på kuppen så du märker att du kanske borde äta lite mindre.
Uppenbarligen inte, för då hade jag ju inte behövt gå ner, eller hur? :-) Man nka inte se på mat vad den innehåller mo man inte lär sig det. Har du själv ögonmått för att se hur stor del av ditt dagliga kaloribehov en dagens lunch innehåller?
Gå upp och ner hela tiden skall inte vara särskilt nyttigt sägs det. Framör allt är det tråkigt att gå ner, då får man äta mindre. ;)
Fyfan vad jobbigt att väga var enda liten smula mat man äter.. Hur orkar man egentligen?
Ingen aning, fråga de som gör det. Att däremot skriva ner det man äter är inte jobbigare än att skriva ner det man tränar, tycker jag personligen. Hindrar en del småätande också (som jag annars tillhörde elitklassen i).
Men det som kan vara jobbigt är att man inte kan gömma mat för sig själt, så om man har dåligt samvete för sitt matintag, så kan det nog bli lite tråkigt när man inser vad för något man egentligen äter.
Här finns det fler som gillar att skriva ner vad de äter. :D
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=110768
Eddie Vedder
2011-09-20, 17:41
Tja, jag gillar mina kolhydrater jag. Fredags fick jag i mig 130 g protein på 3300 kcal. Mycket fredagsfika... ;)
Ja du ser ju själv. En okej mängd protein trots medvetet högt kolhydratintag och fika.
Trodde det var proteinet som mättade mest per kalori.
Ingen påstår något annat.
Fredrik_S
2011-09-20, 22:57
Trodde det var proteinet som mättade mest per kalori. Men jag undrar om inte det där är väldigt fluktuerande mellan personer.
Går inte att mäta mättnad på ett bra sätt
Vad är det som säger tex en fördelning på 50% kolhy 30% protein och 20% fett inte mättar bättre än 0% kolhy 100% prot 0% fett
Det ger helt olika känslor i kroppen att äta 600 kcal rent protein 600 kcal rena kolhydrater eller 600 gram rent fett och eftereffekten av matintaget i följand måltider och följande dagar är det som egentligen är det viktiga.
I så fall har du talang.
Vad är det du tycker är snedvridet med min syn på mat. Du säger ju själv att du gjort likadant, nedan?
Nåt sånt, ja. Har du utvecklat nåhra slags tumregler, eller lagt ner uppskattningen alls?
Man kan ju också tänka sig att måltid si och så motsvarar en tredjedel av vad man behöver, och sen så vet man vilka extramål som är bra om man tränar extra.Jag läste lite för fort och gjorde en generalisering ser jag, får be om ursäkt.
Jag väger allt hemma, men det gör jag före måltid. Jag slår in i excelmall hur mycket jag ska äta. Förut har jag uppskattat och det har gått bra det med, sen ute på lunch slänger jag på 600,800 eller 1000kcal beroende på hur mycket jag äter och vad det är.
Via en app i mobilen får du en höftning, det med lite sunt förnuft borde ge dig en okej kcalmängd. Protein och kolhydratsfördelningen är svårare att uppskatta imo.
Mjölkprotein
2011-09-21, 07:14
Ingen aning, fråga de som gör det. Att däremot skriva ner det man äter är inte jobbigare än att skriva ner det man tränar, tycker jag personligen.
Jag tycker det är jobbigt att skriva ner det man tränar.. Nån som helst korttidsminne får man väl ha.
Men man kan väl bedöma själv hur mycket mat man lastat på tallriken utan att behöva väga skiten? Eller i för sig, har jag aldrig försökt gå ner i vikt förut. Så jag kanske inte borde yttra mig. Men systern min som gick ner 20+ kg (eller vad det nu var... hennes lår var lika tjocka <(innan viktnedgång) som hennes midja är nu om man säger så.) Och såvitt jag vet så vägde inte hon maten :smash:
Jag tycker det är jobbigt att skriva ner det man tränar.. Nån som helst korttidsminne får man väl ha.
Men man kan väl bedöma själv hur mycket mat man lastat på tallriken utan att behöva väga skiten? Eller i för sig, har jag aldrig försökt gå ner i vikt förut. Så jag kanske inte borde yttra mig. Men systern min som gick ner 20+ kg (eller vad det nu var... hennes lår var lika tjocka <(innan viktnedgång) som hennes midja är nu om man säger så.) Och såvitt jag vet så vägde inte hon maten :smash:Att gå ner massa i vikt är inte svårt och kräver inte att man väger. Men ju högre kraven är desto mer underlättar det att hålla koll på makronutrientfördelningen.
nocantdo
2011-09-21, 08:52
När jag är ute och reser och spelar så har jag inte någon möjlighet att räkna så jag tränar helt fastandes Leangains style och käkar Paleo med 2 mål om dan. Jag äter då hotel Buffémat och snålar inte på portionerna detta har funkat grymt håller låg BF året runt och ligger kvar på samma vikt.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.