handdator

Visa fullständig version : Chokladmjölk efter träning: effekt på proteinsyntes, återhämtning och glykogennivåer


King Grub
2011-09-10, 11:32
PURPOSE:

This study examined effects of fat-free chocolate milk consumption on kinetic and cellular markers of protein turnover, muscle glycogen, and performance during recovery from endurance exercise.

METHODS:

Male runners participated in 2 trials separated by 1 wk and consumed either fat-free chocolate milk (MILK) or a non-nitrogenous, isocaloric, carbohydrate control beverage (CON) after a 45-min run at 65% of VO2peak. Postexercise muscle protein fractional synthetic rate (FSR) and whole body protein turnover were determined during 3 h of recovery using muscle biopsies and primed, constant infusions of L-[ring-H5]phenylalanine and L-[1-C]leucine, respectively. Phosphorylation of translational signaling proteins and activity of proteolytic molecules were determined using Western blotting and enzymatic activity assays. Muscle glycogen was quantified and treadmill time to exhaustion (TTE) was determined following the recovery period.

RESULTS:

Consuming MILK postexercise resulted in higher mixed muscle FSR with lower whole body proteolysis and synthesis compared to CON ((p ≤ 0.05). Phosphorylation of eIF4E-BP1 and FOXO3a was higher for MILK (p<0.01), whereas Akt phosphorylation was lower during recovery regardless of dietary treatment (p<0.05). Enzymatic activity assays indicated lower caspase-3 activity during recovery for MILK (p<0.01) and higher 26S proteasome activity for CON (p<0.01). Muscle glycogen was not affected by either dietary treatment; however, TTE was greater for MILK than CON (p<0.05).

CONCLUSION:

The effects of consumption of fat-free chocolate milk following endurance exercise on FSR, signaling molecules of skeletal muscle protein turnover, leucine kinetics, and performance measures suggest unique benefits of milk compared to a carbohydrate only beverage.

Med Sci Sports Exerc. 2011 Sep 7. Chocolate Milk & Endurance Exercise Recovery: Protein Balance, Glycogen & Performance.

lanzal
2011-09-10, 11:52
Så att dricka mjölk istället för typ Red Bull är bättre innan ett konditionspass? Typ..

Fan va svårt det är att tyda såna här undersökningar, men tack!

Eddie Vedder
2011-09-10, 12:00
Så att dricka mjölk istället för typ Red Bull är bättre innan ett konditionspass? Typ..

Fan va svårt det är att tyda såna här undersökningar, men tack!

Nej post betyder efter.

Löpsko
2011-09-10, 12:06
Så att dricka mjölk istället för typ Red Bull är bättre innan ett konditionspass? Typ..

Fan va svårt det är att tyda såna här undersökningar, men tack!

Nej post betyder efter.



Dessutom ska de vara fettfri mjölk *grr27*


:cool:

Eddie Vedder
2011-09-10, 12:07
Dessutom ska de vara fettfri mjölk *grr27*


:cool:

Det var det här i alla fall. Så då kan de ju bara dra slutsats från det. :) Även fetare mjölk kanske kan vara lika bra. Även om det saktar ner upptaget en smula så att man kan anta att ju fetare mjölk desto långsammare glykogenpåfyllning.

agazza
2011-09-10, 12:07
Min post workout drink håller måttet fortfarande.

Ola Wallengren
2011-09-10, 14:07
Ökad proteinsyntes efter intag av protein i jämförelse med proteinfri dryck efter träning känns inte direkt som en högoddsare. Inget nytt direkt.
Det som är intressant (tycker jag) är att resultaten av muskelbiopsierna och isotopmätningarna skiljer sig åt. Muskelbiopsierna visar på en förhöjd proteinsyntes medan isotopmetoden visar på en sänkt proteinsyntes efter intag av mjölken (!). Muskelbiopsierna mäter i muskeln och det är det man är intresserad av så på så vis ger dessa mer rättvisande resultat. Med hjälp av isotoperna försöker man mäta oxidation, nedbrytning och uppyggnad på helkroppsnivå, vilket är något annat. Enligt isotopmetoden så är alltså proteinoxidationen kraftigt höjd efter intag av mjölk, det kanske man kan vänta sig, men den uppvägs inte av en i motsvarande mängd ökad syntes eller minskad nedbrytning. Proteinbalansen är därför mer negativ vid intag av mjölk än vid intag av kolhydrater. Minst sagt konstigt.
Vad man bör tänka på i sammanhanget är att dessa mätningar inte gjordes parallellt på samma försökspersoner utan på olika personer olika studieomgångar, detta kan kanske delvis förklara de motstridiga resultaten. Grupperna är dessutom ganska små, 8 resp. 6 personer.
En halvliter chokladmjölk verkar inte vara tillräckligt för att kroppen skall vara i proteinbalans under en 2,5-3 tim period efter träningen hos vissa.
Oklart om det verkligen är så och vad det har för praktisk relevans.

paatrik
2011-09-10, 16:11
Hur mycket spelar chokladen in i dessa sammanhang? Läste om Pucko som en strålande post-workout dryck, men antar att det är mjölken som är det magiska? När man tänker efter är det väl oerhört små mängder choklad i dessa drycker, nästintill enbart arom?

Jokester
2011-09-10, 17:01
Hur mycket spelar chokladen in i dessa sammanhang? Läste om Pucko som en strålande post-workout dryck, men antar att det är mjölken som är det magiska? När man tänker efter är det väl oerhört små mängder choklad i dessa drycker, nästintill enbart arom?

Protein + socker

King Grub
2011-11-15, 12:47
Drinking chocolate milk between exercise sessions may improve recovery. The purpose of this study was to examine the effects of low fat chocolate milk vs. a carbohydrate-electrolyte beverage (CE) on recovery between preseason practice sessions among 5 male and 8 female Division III soccer players. The study used a randomized crossover design: between morning and afternoon practices, athletes received either an amount of chocolate milk that provided 1 g carbohydrate per kilogram body weight or an equal volume of CE (mean volume of 615 ± 101 ml). After their afternoon practice, they completed a shuttle run to fatigue. Data were analyzed using the Wilcoxon paired rank-sign test (for shuttle run time) and the paired samples t-test (for dietary intake). No significant differences in run time were reported for the group. For the men only, there was a trend of increased time to fatigue with chocolate milk compared with the CE (exact p = 0.03). Low fat chocolate milk may therefore be as good as a CE at promoting recovery between training sessions during preseason.

J Strength Cond Res. 2011 Nov 10. The Effects of Low Fat Chocolate Milk on Postexercise Recovery in Collegiate Athletes.

Ronn
2011-11-15, 13:01
Haha varför har dom snöat in sig på just chokladmjölk?

King Grub
2012-10-19, 11:07
An optimal post-exercise nutrition regimen is fundamental for ensuring recovery. Therefore, research has aimed to examine post-exercise nutritional strategies for enhanced training stimuli. Chocolate milk has become an affordable recovery beverage for many athletes, taking the place of more expensive commercially available recovery beverages. Low-fat chocolate milk consists of a 4:1 carbohydrate:protein ratio (similar to many commercial recovery beverages) and provides fluids and sodium to aid in post-workout recovery. Consuming chocolate milk (1.0-1.5•g•kg(-1) h(-1)) immediately after exercise and again at 2 h post-exercise appears to be optimal for exercise recovery and may attenuate indices of muscle damage. Future research should examine the optimal amount, timing, and frequency of ingestion of chocolate milk on post-exercise recovery measures including performance, indices of muscle damage, and muscle glycogen resynthesis.

Med Sport Sci. 2013;59:127-34. Chocolate milk: a post-exercise recovery beverage for endurance sports.

tjing
2012-10-19, 11:13
Mm, intressant. Angående muskelnedbrytning som Ola Wallengren var inne på så är ju en gissning att mängden kolhydrater i kontrolldrycken påverkade muskelnedbrytningen mer än den något mindre mängden kolhydrater i chokladmjölken.

King Grub
2012-10-19, 11:18
Choklad påverkar också insulinnivåerna; insulinfrisättning blir betydligt större efter intag av produkter med chokladsmak, och insulin påverkar antikatabolt.

We found that the chocolate-flavored product within six product categories produced greater insulinemia, whether expressed as the AUC over a 2-h period or as an insulin index relative to a reference food. In general, the chocolate product produced 28% greater insulinemia than the alternate flavor, ranging from 45% greater in the chocolate milk vs. the strawberry milk, to 13% greater in dark vs. white block chocolate.

http://jn.nutrition.org/content/133/10/3149.full

tjing
2012-10-19, 11:22
Där ser man, intressant. Lär ju gälla proteinpulver med chokladsmak med då.

RassK
2012-10-19, 13:48
Där ser man, intressant. Lär ju gälla proteinpulver med chokladsmak med då.

Eller vassle med chokladsmak och extra kakaopulver.

To test this, we used a within-subject, repeated-measures comparison of six pairs of foods, one flavored with chocolate (cocoa powder) and the other not.

Effekten förklaras möjligen genom kakaopulvrets höga nivåer av de insulinogena aminosyrorna: iso, leu, lys, thr och valin.

The presence of cocoa powder in foods leads to greater postprandial insulin secretion than alternate flavorings. Specific insulinogenic amino acids or greater cephalic phase insulin release may explain the findings.

tjing
2012-10-19, 15:08
Bra att veta.

Exakt hur mycket leucin innehåller kakao egentligen?

Sverker
2012-10-19, 16:09
Riktiga nördar äger Livsmedelsverkets Livsmedelstabell, pappersversionen:d.

Kakaopulver innehåller 280 mg leucin / gram kväve ( * ).

Mjölk innehåller 600 mg leucin / gram kväve och jordnötter innehåller 410 mg / gram kväve.




* Är 6.25 gram protein.


Vad ska vi med den informationen till:confused:

RassK
2012-10-19, 17:12
Stearinsyra (18:0) som är den dominerande fettsyran i kakaoprodukter är väl också den mest insulinotropiska.

Sverker
2012-10-19, 17:37
Stearinsyra (18:0) som är den dominerande fettsyran i kakaoprodukter är väl också den mest insulinotropiska.

Fettsyror som frisätter insulin:confused:

RassK
2012-10-19, 17:43
Fettsyror som frisätter insulin:confused:

When present in the perfusion fluid at 0.5 mM (in the context of 1% albumin), the fold stimulation of insulin release from the fasted pancreas in response to 12.5 mM glucose was as follows: octanoate (C8:0), 3.4; linoleate (C18:2 cis/cis), 5.3; oleate (C18:1 cis), 9.4; palmitate (C16:0), 16. 2; and stearate (C18:0), 21.0.

Stein DT, Stevenson BE, Chester MW, Basit M, Daniels MB, Turley SD, McGarry JD. The insulinotropic potency of fatty acids is influenced profoundly by their chain length and degree of saturation. J Clin Invest. 1997 Jul 15;100(2):398-403.

Sverker
2012-10-19, 18:53
Det är inte fettsyrorna som frisätter insulinet. Det är glukosen.

Fria fettsyror i blodet påverkar uppenbart insulinkänsligheten:
http://www.jci.org/articles/view/119546

RassK
2012-10-19, 19:06
Det var ju det jag sa, vi citerade samma studie. Insulinotropisk betyder att det påverkar insulinfrisättningen eller insulineffektiviteten. Stearinsyra i blodet tillsammans med glukos ger större insulinfrisättning vilket leder till lägre blodsockersvar. Tyvärr så sänker det också insulinkänsligheten i längden.

Hirabara SM, Curi R, Maechler P. Saturated fatty acid-induced insulin resistance is associated with mitochondrial dysfunction in skeletal muscle cells. J Cell Physiol. 2010 Jan;222(1):187-94.

Sverker
2012-10-19, 19:45
Intressant när man jämnför olika fettsyror.

Den mellanlånga C8 kan vi hoppa över. Den finns knappt i kosten.
Att linolsyran får ett lågt värde, ca 1/4 av de mättade fettsyrorna lär väcka en del tankar.
Palmitinsyra med värdet 16 blir helt plötsligt intressant. Finns rikligt i mjölkfett men också i palmoljan som komit starkt de senaste 10 åren. Stearinsyran är mer sällsynt. Speciellt nu när många härdade fetter försvunnit från marknaden.


Återstår att undersöka och förstå skillnaden mellan att ha fettet som fria fettsyror injicerade i blodet och fettsyrorna lösta i kylimikroner istället.

Sverker
2012-10-20, 10:16
Svarar på min egen fråga:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19780047
Det är alltså mängden fria fettsyror i blodet som är avgörande. Intressant för gruppen i abstraktet, dvs diabetiker typ 2, som har säkt insulinkänslighet. Borde också gälla A-typen av mänsikor som lever med konstant stress, övervikt eller inte.



Ser inte kopplingen till tränande och aktiva. Vi/de bör kunna välja att äta på smör och palmolja utan negativa effekter.

tjing
2012-10-20, 10:28
Från din länk Sverker, hittade jag följande:

"These FFA also decreased Akt activation by insulin."

Låter intressant. Kanske ytterligare en anledning att äta fettsnålt (eller snålt på mättade fettsyror) efter träning.

Sverker
2012-10-20, 14:07
Men det gäller fortfarande bara fria fettsyror. Ifall du äter så kommer fettet att transporteras runt i kroppen som kylimikroner eller VLDL. Här vet vi inte ifall mättade fettsyror sänker insulinkänsligheten på samma sätt.

Sarwien
2012-10-20, 15:51
chokladmilk är sanningens dryck

tjing
2012-10-20, 17:48
Men det gäller fortfarande bara fria fettsyror. Ifall du äter så kommer fettet att transporteras runt i kroppen som kylimikroner eller VLDL. Här vet vi inte ifall mättade fettsyror sänker insulinkänsligheten på samma sätt.

Sant.

slackerguru
2013-05-21, 08:39
Riktiga nördar äger Livsmedelsverkets Livsmedelstabell, pappersversionen:d.

Kakaopulver innehåller 280 mg leucin / gram kväve ( * ).

Mjölk innehåller 600 mg leucin / gram kväve och jordnötter innehåller 410 mg / gram kväve.




* Är 6.25 gram protein.


Vad ska vi med den informationen till:confused:

Vart fick du tag i pappersversionen?:)

Sverker
2013-05-21, 17:05
Kurslitteratur 1986:d

En fantastisk bok ifall man vill grotta ned sig i mängden av olika fettsyror, aminosyror, sockerarter i olika livsmedel.


Näringsvärdesanalyser är ingenting nytt. Det som kunde göras på 1980-talet är ungefär samma idag fast med snabbare och billigare analyser.
Möjligt att frukt och grönt idag innehåller mer vatten och mindre vitaminer och mineraler, att odlad lax har lite annorlunda fettsyrasammansättning etc. en jag misstänker att boken fortfarande duger;)